Αιμορραγία στο στόμα: 5 πιθανές αιτίες που πρέπει να σε ανησυχήσουν

Εάν έχεις παρατηρήσει αιμορραγία στην στοματική σου κοιλότητα, χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος και αιτία, τότε μπορεί να αντιμετωπίζεις ορισμένα παθολογικά προβλήματα, από λιγότερο μέχρι και περισσότερο σοβαρά και απειλητικά για την γενικότερη υγεία σου.

Ας δούμε, όμως, μαζί μερικές πιθανές αιτίες για την αιμορραγία στο στόμα:

Ουλίτιδα

Συχνά, η αυθόρμητη από του στόματος αιμορραγία προκύπτει από τη φλεγμονή των ούλων, τα οποία διογκώνονται, γίνονται κόκκινα, μερικές φορές συνοδεύονται από γενικευμένη ευαισθησία των δοντιών σε ζεστό και κρύο. Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για ουλίτιδα, εκτιμούν οι ειδικοί.

Πιθανή αιτία για αυτό το πρόβλημα είναι η κακή στοματική υγιεινή. Χωρίς τακτικό καθημερινό βούρτσισμα, τα βακτηρίδια που υπάρχουν στο στόμα συσσωματώνονται στα δόντια προκαλώντας την οδοντική πλάκα και στη συνέχεια την τρυγία που διεισδύει κάτω από τα ούλα. Οι αποθέσεις τρυγίας έρχονται ακολουθούνται από σάλιο και αφετέρου, μερικές φορές από αίμα σε περίπτωση αιμορραγίας των ούλων.

 

Πώς αντιμετωπίζεται; Το βούρτσισμα 2-3 φορές την ημέρα είναι συχνά αρκετό για να αποφύγετε την ουλίτιδα. Είναι, επίσης, σημαντικό να ελέγχετε τα δόντια σας και να κάνετε καθαρισμό 1 με 2 φορές το χρόνο. Προσοχή: Όταν το βούρτσισμα είναι πολύ έντονο ή πολύ συχνό (4 φορές την ημέρα και περισσότερο για παράδειγμα) μπορεί, επίσης, να είναι μια από τις αιτίες. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή ή μεσαία οδοντόβουρτσα.

Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να ακολουθήσει την ουλίτιδα. Πρόκειται για πιο σοβαρή πάθηση, επηρεάζει μέχρι και τους ιστούς των ούλων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο ερεθισμό των ούλων, ακόμα και σε απώλεια δοντιών.

Φαρμακευτική αγωγή

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να έχει σαν παρενέργεια την αιμορραγία στο στόμα.

Υπάρχουν ουσιαστικά 3 κατηγορίες θεραπειών που προκαλούν ουλίτιδα, δηλαδή η αντι-χοληστερόλη (στατίνες), αντιϋπερτασικά και αγχολυτικά.  Επίσης, η αντι-βιταμίνη Κ και τα αντιπηκτικά, μπορούν επίσης να προκαλούν αιμορραγία. Η αυθόρμητη αιμορραγία προέρχεται από τις παρενέργειες αυτών των μακροχρόνιων θεραπειών.

Τι να κάνετε: Μιλήστε στο γιατρό σας. Εάν παίρνετε αντι-βιταμίνη Κ, συμβουλευτείτε πολύ γρήγορα σε περίπτωση συχνής αιμορραγίας, καθώς είναι ένα σημάδι υπερδοσολογίας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αιμορραγία και / ή χρόνια αναιμία.

Παθήσεις των ούλων

Όταν η αιμορραγία είναι συχνή, επισκεφθείτε οπωσδήποτε έναν οδοντίατρο, γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχετε αναπτύξει μια ασθένεια των ούλων όπως η ουλίτιδα ή η περιοδοντίτιδα. Αυτές οι δύο παθήσεις απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αιμορραγία είναι σχεδόν πάντα η εκδήλωση μιας ουλίτιδας βακτηριακής προέλευσης. Εάν δεν εξαλείψουμε αυτή τη φλεγμονή, θα οδηγήσει αργά, αλλά σταδιακά στην περιοδοντίτιδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Υψηλά επίπεδα ορμονών

Η αιμορραγία στη στοματική κοιλότητα μπορεί να προκληθεί και από κάποια πιθανή ορμονική διαταραχή, που είναι πιθανό να οφείλεται στην είσοδο της γυναίκας στην εφηβεία ή την εμμηνόπαυση. Επίσης, το φαινόμενο αυτό μπορεί να παρατηρηθεί και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε και τα επίπεδα ορμονών στη γυναίκα είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Καρκίνος

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσδιοριστεί στην αιμορραγία από το στόμα είναι αν πρόκειται για αίμα από το στόμα ή αν εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του λαιμού ή του βήχα.

Εάν η αιμορραγία επιμένει για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό επειδή μπορεί να είναι μια σοβαρή κατάσταση, όπως ο καρκίνος του στόματος, των αεραγωγών ή των πνευμόνων.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ματώνουν τα ούλα σου; Δες από ποιες σοβαρές παθήσεις κινδυνεύεις

Καρκίνος στο αίμα: Ποιο σύνδρομο απειλεί τον μυελό των οστών;

Σχετικά άρθρα