Δες γιατί ο χυμός παντζαριού δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή σου!

Τα παντζάρια έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς διαιτολόγους – διατροφολόγους, ένα εξαιρετικό θρεπτικό προφίλ που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης.

Μια πολύ καλή επιλογή για να μην χάσουμε τα θρεπτικά τους συστατικά από το μαγείρεμα είναι ο χυμός παντζαριού, που μπορεί να ωφελήσει στο έπακρο τον οργανισμό και την υγεία μας. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή για άτομα με υπόταση και άτομα που μπορεί να έχουν πέτρα στα νεφρά. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό πριν καταναλώσετε παντζάρια.

Διαφορετικά, μην διστάσετε να βελτιώσετε τη γεύση τους με χυμό λεμονιού, τζίντζερ, μέντα ή μέλι και απολαύστε όλα τα οφέλη τους για την υγεία και τον οργανισμό σας.Ας δούμε, όμως, μαζί τα 6 οφέλη που έχει ο χυμός παντζάρι για την υγεία μας:

Πολλά θρεπτικά στοιχεία

Η συχνή κατανάλωση χυμού παντζαριού βοηθάει στην αντιμετώπιση πολλών ελλείψεων σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, ένα ποτήρι χυμού παντζαριού περιέχει 29 θερμίδες, καθόλου λιπαρά, καθώς και 0,42 γραμμάρια πρωτεΐνη, 7,5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 5,4 γραμμάρια σε σάκχαρα και 0,4 γραμμάρια σε φυτικές ίνες.

Επίσης, τα παντζάρια είναι πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και βασικών για τον οργανισμός μετάλλων. Περιέχουν βιταμίνες Α, Β6, Β9 και C, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, χαλκό, ψευδάργυρο, βεταλαΐνες και νιτρικά.

Αρτηριακή πίεση

Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα παντζάρια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της πίεσης του ατόμου, χάρη στα νιτρικά που περιέχει. Αυτή η ένωση διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που βελτιώνει την κυκλοφορία και μειώνει τη συνολική αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, οι άνθρωποι που παίρνουν ήδη φάρμακα για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση μπορεί να μην παρατηρήσουν τα ίδια οφέλη.

Φλεγμονές

Ο χυμός παντζαριού περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ονομάζονται βεταλαΐνες. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015, οι βεταλαΐνες αναστέλλουν συγκεκριμένες λειτουργίες του οργανισμού που παίζουν ρόλο στις φλεγμονώδεις ασθένειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η ένωση μπορεί ν βοηθήσει στη μείωση της δραστικότητας ενός φλεγμονώδους ενζύμου κατά 32%.

Αναιμία

Τα παντζάρια είναι πλούσια σε σίδηρο, ένα συστατικό πολύ ουσιαστικό για την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Χωρίς σίδηρο, το αίμα ενός αναιμικού ατόμου δεν μπορεί να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα. Η τακτική κατανάλωση χυμού παντζαριού συμβάλλει έτσι στην πρόληψη της αναιμίας.

Συκώτι

Ο χυμός παντζαριού περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και σίδηρο. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του ήπατος από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την ικανότητά του να απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα.

Αθλητική επίδοση

Τα συστατικά του χυμού παντζαριού έχει εντοπιστεί ότι βοηθάει και στην άνοδο των αθλητικών μας επιδόσεων, εφόσον ασχολούμαστε συστηματικά με κάποιο σπορ, ειδικά χάρη στα νιτρικά και τις βεταλαΐνες, που αυξάνουν τη ροή του αίματος, αλλά και το οξυγόνο στους μυς.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

6 λόγοι για να τρώτε παντζάρια

Ο χυμός παντζαριών ρίχνει την πίεση;

Σχετικά άρθρα