Ο σύζυγός μου με απάτησε με άντρα: Ο χωρισμός είναι η μόνη λύση;

Η σεξουαλική απιστία συχνά θεωρείται ως η απόλυτη προδοσία γιατί διαταράσσει τη σχέση. «Ο σύζυγός μου με απάτησε με την κολλητή μου» και «ο σύζυγός μου με απάτησε με άντρα» είναι οι δύο φράσεις που πονούν περισσότερο τις γυναίκες.

Η συγχώρεση είναι η κατάσταση κατά την οποία δεν θες να βλάψεις τον άλλο επειδή σε πλήγωσε.

Η απιστία γυρίζει… ανάποδα τον κόσμο του ζευγαριού. Γιατί όλες οι σχέσεις έχουν κανόνες. Τους κανόνες που ορίζουν αυτοί που τις απαρτίζουν. Αναμένει κανείς να μείνει πιστό το ταίρι ακόμα κι όταν μπροστά του βρεθεί ο «πειρασμός».

Ο… δράστης πρέπει να λογοδοτήσει

Πάντως, οι προσδοκίες στο κομμάτι της απιστίας είναι, μάλλον, διαφορετικές για ετεροφυλοφιλικές και ομοφυλοφιλικές. Όμως και στις δύο συνθήκες, όταν υπάρξει παραβίαση, ο… δράστης θα πρέπει να λογοδοτήσει για τη συμπεριφορά του.

Και είναι φυσιολογικό. Αφού η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό σου είναι ένα μεγαλό «γιατί»! «Γιατί να μου το κάνεις αυτό;», «πώς μπόρεσες να μου φερθείς έτσι;» και «τι σου έκανα για να αξίζω αυτή τη συμπεριφορά» είναι απορίες που εκφράζονται αλλιώς μα έχουν το ίδιο νόημα.

Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε ο Loren A. Olson M.D., Ψυχοθεραπευτής και μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης (APA). Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ώσπου ο ίδιος ερωτεύτηκε έναν άντρα. «Τα πράγματα άλλαξαν αμέσως μέσα μου. Δεν μπορώ να εξηγήσω με λέξεις αυτό που ένιωθα. Και το αποκάλυψα και στη γυναίκα μου», έχει δηλώσει.

Μάλιστα, η ίδια είχε αμφιβολίες για το πόσο πιστός ήταν και ξεκίνησε να ψάχνει για στοιχεία. Ο σύντροφος εμφάνιζε όλα τα σημάδια ενός ανθρώπου που κρύβει κάτι. Κυρίως, όμως, ήταν πολύ συχνά θυμωμένος, ένιωθε σαν υποχρεώση να περάσει χρόνο μαζί με την οικογένειά του και δεν έκαναν σεξ.

Γυναίκα σε ρόλο ντετέκτιβ

Στην αρχή, λοιπόν, βρήκε το δεύτερο προφίλ του στο Facebook καθώς και συνομιλίες από chat με άντρες. Και τότε ξεκίνησε να του στέλνει παριστάνοντας ένα άντρα ο οποίος ενδιαφέρεται για να συνευρεθούν ερωτικά. Και κανόνισαν να βρεθούν για τον πρώτο τους καφέ. Εκεί φανερώθηκε όλη η αλήθεια.

Της παραδέχτηκε ότι το ότι την απάτησε ήταν μεγάλο σφάλμα του και πως δεν υπάρχει εξήγηση που να φαντάζει έστω καλή σαν δικαιολογία. Ήξερε πως έχει κάθε δικαίωμα να αισθάνεται πληγωμένη, απογοητευμένη και νευριασμένη.

Είναι αναμενόμενο το αίσθημα της ντροπής

Σε κάποιες κοινωνίες δυστυχώς, το να κάνεις μια τέτοια αποκάλυψη δεν νοείται καν. Για παράδειγμα, στην ασιατική κουλτούρα, όπως σε Κίνα και Ιαπωνία, τα παιδιά αναμένεται να παντρευτούν και να φροντίζουν τους γονείς. Νιώθουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτές τις υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τα πρότυπά τους, ακόμα κι αν δεν μπορούν να λειτουργήσουν ερωτικά με μια γυναίκα πρέπει να παντρευτούν.

Είναι αναμενόμενο το αίσθημα της ντροπής με την έννοια της προσβολής. Γιατί ο καθένας θα κρίνει. Και ίσως να μην είσαι έτοιμος και για αυτό. Αφού ήδη καλείσαι να διαχειριστείς μια κατάσταση που δεν ζήτησες. Αυτό αφορά και σε σχέσεις και σε γάμους όπου ο ένας από τους δύο απιστεί.

Όπως φανέρωσε έρευνα της Δρ. Lisa Diamond, οι άντρες ομοφυλόφιλοι κατά 65% (ίσως και παραπάνω) δεν επέλεξαν να κοιμηθούν με άτομο του ίδιου φύλου απλά για να δοκιμάσουν. Αλλά επειδή τότε ανακάλυψαν και ήρθαν σε επαφή με τον εαυτό τους και όχι με την πλευρά που οι άλλοι είχαν καλλιεργήσει ή ήθελαν να δουν.

Μόνη λύση ο χωρισμός;

Πάντως, το σεξ δεν είναι το πρόβλημα. Έχει να κάνει κυρίως με τα ψέματα που σκαρφίζεται ο καθένας. Είναι καταστροφικά και προμηνύουν θυμό και ίσως εκδίκηση. Αν το ζευγάρι επιλέξει να μείνει μαζί, είτε η πράξη γίνει με άτομο του ίδιου φύλου είτε με διαφορετικού, θα πάρει χρόνια για να επανέλθουν εκεί που ήταν.

Αλλά πρέπει να μη γίνει εις βάρος του ατόμου που απάτησε. Γιατί αλλιώς θα πιεστεί. Το ότι προέβη στην απιστία σημαίνει κάτι. Όχι απραίτητα ότι θέλει να πληγώσει τον άνθρωπο που έχει επιλέξει να είναι δίπλα του, αλλά «ξεκλειδώνει» εσωτερικούς μηχανισμούς που χρόνια καταπίεζε.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιανά Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απιστία και οικογένεια: Τι ωθεί μια γυναίκα στην αγκαλιά ενός άλλου;

Απιστία: Αξίζει ο απατημένος σύντροφος να δείξει συμπόνοια;

Απιστία: 6 γυναίκες αφηγούνται πώς έσωσαν τη σχέση τους

Σχετικά άρθρα