Ναρουχίτο: Ο νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας με τη μυστική τελετή για τον τον Θρόνο των Χρυσανθέμων, τις αποτυχημένες προτάσεις γάμου στην ίδια γυναίκα και τον έρωτα που τον «ισοπέδωσε»

Ανέλαβε κι επισήμως τα καθήκοντά του ως νέος αυτοκράτορας στην Ιαπωνία ο Ναρουχίτο, γιος του Ακιχίτο. «Αισθάνομαι δέος». Απλός και μεστός στον λόγο του, δεσμεύθηκε να εργαστεί ως σύμβολο του έθνους και της ενότητας του λαού.

Ο 59χρονος διαδέχτηκε τον 86χρονο πατέρα του και πρώην αυτοκράτορα ο οποίος παραιτήθηκε από τον θρόνο, μαζί με τη γυναίκα του και αυτοκράτειρα Μιτσίκο Σόντα. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 200 και πλέον χρόνια.

https://www.instagram.com/p/BxLz-dZnmL8/

Απείλησαν τον Πρίγκιπα με μαχαίρια

Δύο μαχαίρια κουζίνας βρέθηκαν πάνω στο θρανίο του 12χρονου πρίγκιπα Χισαχίτο, εγγονού του Aκιχίτο και ανιψιού του Ναρουχίτο. Αυτό μετέδωσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK και άλλα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Χισαχίτο δεν ήταν μέσα στην τάξη όταν τα μαχαίρια αφέθηκαν στο θρανίο του. Και το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξε τραυματισμός ή υλικές ζημιές.

Κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν έναν άνδρα με κράνος να εισέρχεται στις εγκαταστάσεις του σχολείου το μεσημέρι. Από τους αρμόδιους, θεωρήθηκε ως μιας μορφής απειλή στην επικείμενη παραίτηση του Aκιχίτο.

https://www.instagram.com/p/BxL6Mt6HFzV/

Τα τελευταία λόγια του πρώην αυτοκράτορα

«Ολοκληρώνω το καθήκον μου ως αυτοκράτορας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση για τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Αμπε ως εκπρόσωπος του ιαπωνικού λαού.

Είχα την τύχη να είμαι σε θέση να φέρω εις πέρας το καθήκον μου ως αυτοκράτορα με βαθιά εμπιστοσύνη και σεβασμό εκ μέρους του ιαπωνικού λαού επί 30 χρόνια από την ανάρρησή μου στον θρόνο.

Προς τον λαό που με αποδέχθηκε και με στήριξε ως σύμβολο, εκφράζω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη.

https://www.instagram.com/p/Bw4SIvgpk9C/

Μαζί με την αυτοκράτειρα, ελπίζω από καρδιάς ότι η νέα εποχή Reiwa που αρχίζει, θα είναι ειρηνική και καρποφόρα. Προσεύχομαι για την ειρήνη και την ευτυχία της χώρας μας και των λαών του κόσμου».

Προσφιλής στους Ιάπωνες ο Ναρουχίτο

Με την ανάρρηση του Ναρουχίτο στον θρόνο ξεκινά η νέα εποχή Reiwa, γνωστή «Όμορφη Αρμονία», έπειτα από την εποχή Heisei, που διήρκεσε τρεις δεκαετίες.

Έπειτα από 30 χρόνια, έκαναν μια σύντομη και απλή- θα τολμούσε να χαρακτηρίσει κανείς- τελετή ώστε να παραδόσει τα ηνία στον προσφιλή στους Ιάπωνες, γιο του.

Οι πολίτες έκαναν ουρές με τις ώρες για να δουν τον νέο αυτοκράτορα και την οικογένειά του, με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK να κάνει λόγο για ένα πλήθος 5.000 ανθρώπων.

Ο Ναρουχίτο διαδέχθηκε τον πατέρα του τα μεσάνυκτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Αλλά η ανάρρησή του στον Θρόνο των Χρυσανθέμων επισημοποιήθηκε στη διάρκεια μιας τελετής το πρωί.

Ανέλαβε μετά από μυστική τελετή

«Καθώς διαδέχομαι τον θρόνο (…) υπόσχομαι ότι πάντα θα εκπληρώνω τα καθήκοντά μου ως σύμβολο του ιαπωνικού κράτους και της ενότητας του ιαπωνικού λαού βάσει του συντάγματος».

Η παράδοσή τους δεν επιτρέπει η σύζυγός και οι υπόλοιπες γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας να παρακολουθήσουν το πρώτο μέρος της διαδοχής. Κι έτσι κι έγινε. Έλαβε το παρθενικό του έναυσμα υπό άκρα μυστικότητα.

Είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που γεννήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, την ανατροφή του ανέλαβαν αποκλειστικά οι γονείς του, τους οποίους και ευγνωμονεί για το έργο τους.

Ο αυτοκράτορας είναι ο «ουράνιος κυρίαρχος»

Στα ιαπωνικά, η ακριβής μετάφραση της λέξης «αυτοκράτορας» είναι «ουράνιος κυρίαρχος». Πρόκειται για την κεφαλή του κράτους της Ιαπωνίας, επικεφαλής της ιαπωνικής αυτοκρατορικής οικογένειας. Ενώ θεωρείται και η ανώτατη αρχή της θρησκείας Σίντο.

Όπως αναφέρει το ισχύον σύνταγμα της χώρας, ο αυτοκράτορας είναι το «σύμβολο του κράτους και της ενότητας του λαού». Λέγεται ότι η αυτοκρατορία της Ιαπωνίας ιδρύθηκε το 660 π.Χ. από τον αυτοκράτορα Τζίμου, που σύμφωνα με την παράδοση, είχε θεϊκή καταγωγή. Ο Ναρουχίτο είναι ο 126ος αυτοκράτορας.

https://www.instagram.com/p/Bw8YUS3HLgR/

Εθνική εορτή τα γενέθλιά του

Αξίζει να τονισθεί πως τα γενέθλια του εκάστοτε αυτοκράτορα, τιμούνται ως εθνική εορτή στην Ιαπωνία. Έτσι, μιας και ο νέος κάτοχος της πολύτιμης αυτής θέσης έχει γεννηθεί στις 23 Φεβρουαρίου, ορίζεται ως τούτη η ημερομηνία.

Γεννημένος τον χειμώνα του 1960 σε αυτοσχέδιο νοσοκομείο στα υπόγεια του Αυτοκρατορικού Παλατιού στο Τόκιο, έχει… καταγωγή και από την αστική τάξη. Αφού η μητέρα του δεν είναι από αριστοκρατική οικογένεια.

Με σπουδές στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Γκακουσουίν και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φαίνεται πως είναι πολυπράγμων αφού όσο ήταν φοιτητής γνώρισε και τη γυναίκα που έμελλε να του κλέψει την καρδιά, τη Μασάκο Οβάντα.

Κεραυνοβόλος ο έρωτας με τη σύζυγό του

Και ήταν έρωτας που δύσκολα αφήνει κανείς. Γιατί όσο κι αν η Μασάκο είχε απορρίψει δύο προτάσεις γάμου από τον Ναρουχίτο για να επικεντρωθεί στην καριέρα της στο διπλωματικό σώμα, τόσο ήταν μαζί.

https://www.instagram.com/p/Bw446TcFLaA/

Ώσπου, η νέα- πλέον- αυτοκράτειρα, αποφάσισε να πει το πολυπόθητο «ναι» το 1992 και να εγκαταλείψει τη σταδιοδρομία της, προκειμένου να τον παντρευτεί. Κι όχι μόνο άφησε για χάρη του την καριέρα της αλλά και τον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής της αφού ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφής και κοινωνική.

Αλλά τον είχε απορρίψει δύο φορές!

Για αυτό και στον γάμο τους άστραψαν τα φλας των δημοσιογράφων. Για την κοινωνία εκεί, το να παντρεύεσαι άτομο που σε έχει απορρίψει ήδη δύο φορές, είναι πρωτοποριακό όταν είσαι και με την ιδιότητα του αυτοκράτορα. Πόσω μάλλον αν οι παραδοσιακοί φιλομοναρχικοί θεωρούν την αγαπημένη σου ως υπερβολικά κοσμοπολίτισσα- και ίσως και ανάξια να είναι δίπλα σου.

Η πίεση που δεχόταν το ζευγάρι ήταν μεγάλη. Το 2000 ανακοινώθηκε, ότι απέβαλε, αλλά το 2002 γέννησε μια κόρη, την Πριγκίπισσα Άικο. Αλλά ούτε αυτό αρκούσε στους επικριτές. Γιατί ο διάδοχος στον αυτοκρατορικό θρόνο πρέπει να είναι γένους αρσενικού.

Κανείς δεν την είχε δει για 11 χρόνια

Με αφορμή αυτό, άρχισε να συζητιέται η πιθανότητα αλλαγής της σχετικής νομοθεσίας. Στόχος να επιτρέπεται και η άνοδος των γυναικών – μελών της οικογένειας.

Η πίεση της κοινής γνώμης και του αυτοκρατορικού περιβάλλοντος για τη γέννηση αρσενικού τέκνου σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις του ρόλου της και τη δυσκολία της να προσαρμοστεί στο αυστηρό πρωτόκολλο την οδήγησαν σε αγχώδη διαταραχή.

https://www.instagram.com/p/BvdKjHqnfmN/

Ο σύζυγός της κατηγόρησε τους αξιωματούχους του Αυτοκρατορικού Οίκου. Είναι το υπεύθυνο γραφείο για θέματα που αφορούν στην αυτοκρατορική οικογένεια. Η ασθένειά της την ανάγκασε να αποτραβηχτεί τελείως από τα καθήκοντα του βασιλικού ρόλου. Το 2014 πραγματοποίησε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά από 11 χρόνια.

Ηλιανά Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κιμ Γιόνγκ Ουν: ο ηγέτης που… βγάζει από τη μέση όποιον δε συμπαθεί…

Ρι Σολ Γιου: Η μυστηριώδης γυναίκα του Κιμ Γιονγκ Ουν, το ερωτικό σκάνδαλο που την ακολουθεί και τα ακριβά αξεσουάρ της

Κιμ Γιο Γιονγκ: Η μυστηριώδης «πριγκίπισσα» της Βόρειας Κορέας και η ιστορική της επίσκεψη στη Σεούλ- Η αγαπημένη αδερφή-σκιά του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

Άντερς Χολς Πόβλσεν: Ο Δανός κροίσος με τα πολλά στρέμματα γης που «έσβησε» τον πρόεδρο της Lego αλλά βίωσε την απόλυτη τραγωδία στη Σρι Λάνκα

Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας: Ο βασιλιάς της πιο πλούσιας οικογένειας στον κόσμο – Οι διακοπές των 100 εκατομ. δολαρίων, η πολυπόθητη αγορά της Μάντσεστερ και ο Κασόγκι

Σχετικά άρθρα