Πώς να ενθαρρύνεις το παιδί σου να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει;

Πόσο δύσκολο είναι να μπορεί να κάνει κάποιος αυτό που πραγματικά θέλει; Αν ωστόσο, μάθει από μικρός να το κάνει, τότε θα καταφέρνει να το εφαρμόσει και στην ενήλικη ζωή του… 

Στην αρχή, όταν ήταν πολύ μικρό, η ύπαρξή του περνούσε αποκλειστικά από το δικό σας χέρι και το χέρι του μπαμπά. Εσείς αποφασίζατε για τα πάντα… Σιγά σιγά όμως καθώς μεγαλώνει πρέπει να αρχίσει να αποκτά τον δικό του χαρακτήρα, να αποφασίζει για τον εαυτό του, να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητές του και να προσπαθεί να βελτιώσει τις αδυναμίες του.

Πόσο διαφορετική θα ήταν κι η δική σας ζωή αν είχατε καταφέρει να πιστέψετε από πολύ νεαρή ηλικία στον εαυτό σας, αν εκμεταλλευόσασταν στην πληρότητά τους όλα τα καλά σας στοιχεία και δεν βάζατε συνεχώς “τρικλοποδιές” στον εαυτό σας; Μπορείτε αυτό να το προσφέρετε στα παιδιά σας με 3 απλά βήματα!

Η δύναμη των λέξεων

Είναι πολύ σημαντικές οι λέξεις που χρησιμοποιείτε όταν μιλάτε με το παιδί σας! Η λέξη “καρδιά” θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο! Πρέπει να του τονίζετε να ακούει την καρδιά του και να πηγαίνει όπου εκείνη το οδηγεί! Συζητήστε μαζί του για το τι θέλει, πώς το θέλει, βάλτε το στη διαδικασία να σκεφτεί και να αποφασίσει! Από μικρό! Χωρίς να αποφασίζετε εσείς γι’ αυτό! Φυσικά σε όλα αυτά με μέτρο, καθοδήγηση και με γνώμονα τη δική σας λογική!

Το… παιχνίδι του “είμαι”…

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι το υποσυνείδητο αντιδρά πάντα στις φράσεις που ακολουθούν την έκφραση: “Είμαι”…

Παίξτε το παιχνίδι “είμαι… ” με το παιδί σας. Πώς παίζεται; Τους λέτε να επαναλάβουν μετά από εσάς εκφράσεις του τύπου: “Είμαι ικανός”, “είμαι έξυπνος”, “είμαι τέλειος”… Στη συνέχεια ζητήστε τους να βάλουν δικά τους επίθετα μετά το “είμαι”, λέγοντας ό,τι τους έρθει στο μυαλό! Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν!

Το βλέμμα της αποδοχής!

Η γλώσσα του σώματος παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γενικότερα στη ζωή μας! Ειδικά το παιδί μας βλέπει τις αντιδράσεις μας σε κάθε του βήμα και λαμβάνει τα ανάλογα μηνύματα. Από αγάπη και τελειομανία έχουμε την τάση να τονίζουμε τα αρνητικά σε κάθε περίσταση και αν δεν το κάνουμε πάντα λεκτικά, το βλέμμα αποδοκιμασίας και δυσαρέσκειας πονάει πολύ ένα παιδί!

Ένα βλέμμα αποδοχής σε ό,τι τρελό κι αν κάνει θα του καλλιεργήσει ένα θετικό βλέμμα γενικώς για τον εαυτό του και τις δυνατότητές του!

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς η θετική ενίσχυση βοηθά το παιδί να μειώσει την επιθετικότητα

Πώς να μεγαλώσεις ευτυχισμένα παιδιά; Οι ειδικοί απαντούν!

Σε ποια ηλικία χτίζουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και πώς;

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα