Θετική πειθαρχία: 5 βήματα για να μην σας πηγαίνει… κόντρα

Από την πλευρά των γονιών, τίποτα δεν είναι πιο δύσκολο από το να δείχνει κανείς την εξουσία χωρίς να πέσει στον αυταρχισμό. Από την πλευρά του παιδιού σας, η συνεχής αντιπαράθεση μαζί σας δεν σημαίνει σκόπιμη πρόθεση να σας αναστατώσει και να σας χαλάσει τη διάθεση.

Μερικές φορές, μεταξύ μεγάλων παιδιών και νηπίων, γονιών και παιδιών, απαιτείται… αποκωδικοποιητής συμπεριφοράς. Η θετική πειθαρχία, λοιπόν, είναι ανεκτίμητη στην εξάλειψη των παρεξηγήσεων και στην ελάφρυνση των εντάσεων μέσα στην οικογένεια.

mama malwnei paidi

Το… κρυμμένο μήνυμα των αντιδράσεων και της άρνησής του

Είστε μάλλον σίγουροι ότι το παιδάκι σας συγκεντρώνει μέσα του τη διάθεσή του για… χαζομάρες και τα «όχι, δεν θέλω» του για να σας εκνευρίσει και να σας βγάλει από τα ρούχα σας! Μπορείτε, λοιπόν, να χαλαρώσετε γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός τους. Στην πραγματικότητα, η «ακατάλληλη συμπεριφορά» των παιδιών είναι κωδικοποιημένα μηνύματα, των οποίων η έννοια πρέπει να αποκρυπτογραφείται κατάλληλα. Πίσω από κάθε… βλακεία του, λοιπόν, βρίσκεται μια πρόθεση, πολύ διαφορετική από το σπάσιμο των νεύρων σας!

koritsi fwnazei

Εάν, για παράδειγμα, το παιδί σας συστηματικά αρνείται να πάει για ύπνο, εάν οι ίδιες κρίσεις συμβαίνουν πάντα για τους ίδιους λόγους, είναι επειδή μια από τις βασικές του ανάγκες δεν είναι ικανοποιημένη και έχει εφαρμόσει ακατάλληλη συμπεριφορά πιστεύοντας ότι έτσι ικανοποιείται η ανάγκη του αυτή. Εάν, λοιπόν, δώσετε στο παιδάκι σας αυτό που πραγματικά χρειάζεται, οι δυσκολίες και οι συγκρούσεις εξαφανίζονται. Η ανάγκη προσοχής είναι θεμελιώδης για ένα μικρό παιδί. Αν αρνείται να φορέσει ή να φάει μόνος του το πρωί για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό ότι αυτή η άρνηση κρύβει την επιθυμία του να τον προσέχετε περισσότερο, αφού θεωρεί ότι το αμελείτε κάνοντας κάτι άλλο.

thymwmeno paidi

Για να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες και χρονοβόρες συγκρούσεις, ο “αποκλειστικός χρόνος” είναι ένα καλό εργαλείο. Αφιερώστε τακτικά μόνο ένα τέταρτο της ώρας με το μικρό παιδί σας, που είναι ένας καλός τρόπος για να καλύψετε την ανάγκη του για προσοχή και να λύσετε έτσι πολλά προβλήματα.

Μάθετε το παιδάκι σας μέσα από τις… χαζομάρες του

Κάθε λάθος, κάθε ανοησία της καθημερινής ζωής μπορεί να γίνει για μια μικρή ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι χύνει το ποτήρι χυμού πορτοκαλιού που θέλει να χρησιμοποιήσει μόνο του. Η πρώτη σας αντίδραση, πολύ λογική επειδή είναι ενοχλητική, είναι να το μαλώσετε. Αλλά εάν του πείτε να καθαρίσει το τραπέζι και να το κάνει πάλι μέχρι να πετύχει θα έχετε κάνει μεγάλο βήμα προόδου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε φορά που μπαίνετε “στη θέση” του παιδιού σας, παίρνετε μια ευκαιρία για μάθηση. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρει τρόπους να το διορθώσει έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί. Η επίλυση προβλημάτων είναι μια βασική κοινωνική δεξιότητα που θα είναι χρήσιμη στην κοινότητα, στο νηπιαγωγείο, στο σχολείο. Γνωρίζοντας πώς να επωφεληθείτε από τις αποτυχίες σας, εστιάζοντας στις πιθανές βελτιώσεις είναι μια μεγάλη ικανότητα, είτε είστε 3 ή 18 ετών.

Βάλτε το στην καθημερινότητά σας

Τα μικρότερα παιδιά, αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά, έχουν μεγάλη ανάγκη να συνεργαστούν. Τους αρέσει να συμβάλλουν στις οικογενειακές δραστηριότητες, όπως, επίσης, αγαπούν να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της τάξης τους. Όσο περισσότερο ένα παιδί βρίσκεται σε μια φάση αντίδρασης, τόσο περισσότερο είναι σκόπιμο να το εμπλέξετε. Μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία των γευμάτων, να στρώσει το τραπέζι, να αδειάσει το πλυντήριο πιάτων ή να βάλει τα βρώμικα ρούχα του στο καλάθι.

mana paidi zen

Αν υπάρχει μια συγκεκριμένη ανάγκη στα μικρά παιδιά, είναι η καθοδήγηση. Όσο περισσότερο προσπαθούμε να επιβάλουμε τη θέλησή μας είναι σίγουρο με μαθηματική ακρίβεια ότι θα σας πάει κόντρα. Στην ηλικία των 18-24 μηνών, η περίφημη φάση του «όχι», το παιδί συνεχίζει να θέλει να αναλάβει τον έλεγχο και την εξουσία: «Δεν θέλω να με αναγκάσεις, εγώ δεν θα το κάνω αν με αναγκάσουν!».

Για να ικανοποιήσει την ανάγκη της αυτοεπιβεβαίωσης, είναι απαραίτητο να του δώσεις επιλογές. Και για να το ενθαρρύνετε να συμμετάσχει, απλά πείτε του: «Δεν μπορώ να σε αναγκάσω να το κάνεις, αλλά χρειάζομαι τη βοήθειά σου»! Θα διαπιστώσετε ότι λειτουργεί, γιατί ζητά μόνο να είναι χρήσιμο! Και θέτοντάς το παιδάκι σας σε κατάσταση ελέγχου, δεν θα σας φέρνει πλέον αντίρρηση.

Ενθαρρύνετέ το και δώστε το καλό παράδειγμα

Όταν μάθαινε να περπατά, ενθαρρύνατε το παιδάκι σας με μεγάλη προσοχή και το συγχαίρατε αμέσως μόλις έκανε μια μικρή πρόοδο. Τώρα που μεγάλωσε, λέει όχι σε όλα και σας ενοχλεί βαθιά, οπότε είναι δύσκολο να είστε τόσο ενθαρρυντικοί. Και όμως, χρειάζεται συνεχώς την άνευ όρων στήριξη και ενθάρρυνσή σας για να χτίσει την αυτοεκτίμησή του και να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση. Συχνά, είναι επειδή δεν μπορεί να εκπληρώσει το αίτημά σας, που αρνείται να σας υπακούσει.

mana paidi oria

Πάντα να προβάλλετε τις καλές συμπεριφορές, αλλά να δίνετε, επίσης, το καλό παράδειγμα, σε ηθικό επίπεδο. Το παιδί μας παρατηρεί και μιμείται. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να του δείξουμε το παράδειγμα, να του δώσουμε σαν πρότυπο τις δεξιότητες που θέλουμε να του μεταδώσουμε. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι θεμελιώδης αξία. Το παιδί θα σέβεται τους κανόνες του κόσμου των ενηλίκων, αν οι τελευταίοι σέβονται τον κόσμο του παιδιού.

Μάθετέ το να περιμένει τις συνέπειες της συμπεριφοράς του

Όταν το παιδί σας αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει τις οδηγίες σας, αντί να θυμώνετε ή να μαλώνετε μαζί του, αφήστε το να δοκιμάσει τις επιλογές του: «Εντάξει, δεν θέλεις να βάλεις το μπουφάν σου να βγεις έξω, θα βραχείς και θα κρυώσεις». Όταν πεινάσει, μπορείτε να του πείτε ότι θα πρέπει να περιμένει την ώρα του φαγητού. Σίγουρα, δεν είναι εύκολο, αφού κανείς γονιός δεν θέλει να κρυώσει ή να πεινάσει το παιδάκι του, όμως είναι ο τρόπος για να αντιληφθεί το λάθος της απόφασής του να σας αμφισβητήσει τη συγκεκριμένη στιγμή.

mama paidi parigorei

Η θετική πειθαρχία προσφέρει στους γονείς εργαλεία τα οποία είναι και αποτελεσματικά, αλλά και διαχρονικά. Αυτός είναι και ο λόγος που η μέθοδός αυτή δεν προάγει την αυθόρμητη τιμωρία, η οποία επιβάλλεται εν βρασμώ ψυχής και πάνω στον θυμό μας. Κι αυτό, γιατί το αποτέλεσμα θα είναι στιγμιαίο και το παιδί δεν θα αντιληφθεί το λάθος του. Αντίθετα, εξηγήστε ήρεμα στο παιδί ποιες θα είναι οι συνέπειες της συμπεριφοράς του, κάτι που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο μέλλον.

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5χρονο σε έπαρση: Πώς να το διαχειριστείτε;

Γιατί τα παιδιά είναι βίαια με τα ζώα; Πότε να ανησυχήσετε;

 

Σχετικά άρθρα