Μπορεί το εμβόλιο HPV να είναι αποτελεσματικό μετά από ερωτική επαφή;

Θα ήθελα να ρωτήσω, αν σε περίπτωση που έχει υπάρξει επαφή (προκαταρκτικά και μόνο) πριν τον 1ο εμβολιασμό είναι υποχρεωτικό να γίνουν εξετάσεις; Αν απλά γίνει ο εμβολιασμός, θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στη συνέχεια; Είναι υποχρεωτικό να γνωρίζει η γιατρός μου αν έχει υπάρξει έστω και η παραμικρή επαφή ή δεν έχει σημασία;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το εμβόλιο έχει προληπτικό χαρακτήρα. Άρα, απευθύνεται θεωρητικά σε γυναίκες που δεν έχουν καμία σεξουαλική δραστηριότητα. Πρακτικά, όμως, υπάρχει όφελος, όχι μόνο σε γυναίκες που έχουν ήδη σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά ακόμα και σε όσες έχουν ήδη προσβληθεί από τον HPV.

Ο εμβολιασμός δεν θα επηρεάσει την κατάσταση, αν έχει ήδη γίνει μόλυνση. Οι πιθανότητες εξαρτώνται από το τι ακριβώς είχε προηγηθεί σε αυτές τις συνευρέσεις που είχατε. Αν έχει ήδη γίνει λοίμωξη, τότε η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού θα είναι μειωμένη, σε σχέση με την προσδοκώμενη προστασία.

Κάθε νέα γυναίκα πρέπει να έχει ενημερωθεί σωστά και πλήρως για το εμβόλιο κατά του HPV. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες και απορίες που συνήθως μας θέτουν οι νέες γυναίκες στο ιατρείο, που μόνο ο γυναικολόγος μπορεί να απαντήσει.

Γι’ αυτό προτρέπω κάθε νέα γυναίκα να προγραμματίσει ένα ενημερωτικό ραντεβού με το γυναικολόγο που εμπιστεύεται και να ενημερωθεί για το εμβόλιο και την αντισύλληψη, έτσι ώστε να προφυλαχθεί από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, τον καρκίνο και από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δυνατότητα τεκνοποίησης όταν εκείνη το αποφασίσει.

Μπορείτε να δείτε κάποιες πληροφορίες για το εμβόλιο στο παρακάτω link: http://www.κονδυλωματα.com/emvolio-hpv

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάνει η ερωτική επαφή το εμβόλιο HPV αναποτελεσματικό;

Εμβόλιο HPV: Επηρεάζει η σεξουαλική επαφή την αποτελεσματικότητά του;

Σχετικά άρθρα