Έχω δεσμό αλλά ανησυχώ μήπως είμαι ερωτευμένη με τον ξάδερφό μου

Έχω εδώ και λίγο καιρό ένα θέμα αισθηματικό. Έχω δεσμό εδώ και ένα χρόνο και 7 μήνες και σκεφτόμαστε μαζί το μέλλον μας, τα όνειρά μας, τους στόχους μας.

Λοιπόν μια ημέρα πήγα όλο και ενθουσιασμό στο κρεοπωλείο του πρώτου μου ξαδέρφου το οποίο δουλεύει μαζί με τον θείο του όπου για μένα είναι ο τρίτος μου ξάδερφος. Εγώ δεν τον ήξερα καθόλου, ούτε καν ότι υπήρχε.

Όταν τον είδα, ενθουσιάστηκα

Πριν τον δω, η μάνα μου έλεγε ότι είναι ο τάδε κι έχει πολύ όμορφα μάτια. Όταν τον είδα, είπα από μέσα μου πολύ ωραίος άνδρας. Μέχρι εκεί όμως, αν και ενθουσιάστηκα που τον γνώρισα. Μετά από κάποιο καιρό ήρθε στο γυμναστήριό μου με τον πρώτο μου ξάδερφο και ένιωθα πολύ άβολα.

Δεν τον κοιτούσα πολύ, περισσότερο κοιτούσα τον πρώτο μου ξάδερφο. Τον ρώτησα τι συγγένεια έχω με τον τρίτο ξάδερφο και μου είπε ότι είναι θείος μου και χάρηκα. Αλλά μου είπε ότι είναι εξ αγχιστείας ξάδερφος και ένιωθα άβολα. Πάντως, η μητέρα μου είπε ότι είναι ξάδερφός μου.

sxesi provlima

Με κοιτούσε πονηρά αυτός

Τέλος πάντων με κοιτούσε πονηρά αυτός. Μετά είπα σε μια γνωστή μου όλο αυτό για να δω πως θα το αποφύγω. Μου είπε να το δείξω με τη στάση μου, εκτός αν μου αρέσει. Της είπα πως αν δεν είχα αγόρι, σίγουρα θα τον κοιτούσα και νιώθω άσχημα και μόνο που το σκέφτηκα.

Όχι επειδή είναι ξάδερφος αλλά γενικώς ότι είπα κάτι τέτοιο. Δεν ήμουν ο εαυτός μου. Και μετά ξεχάστηκα γιατί δεν εμφανίστηκαν. Μετά από κάποιες εβδομάδες ήρθε ξανά αλλά μόνος του. Με έπιασε διακριτικά για να μου δείξει πού πονάει η γάμπα του. Αιφνιδιάστηκα και ταράχτηκα κι άρχισε να με κοιτάει πονηρά κι έπαθα ένα στρες.

Τον σύστησα στο αγόρι μου

Στη βασιλόπιτα του γυμναστηρίου μας τον γνώρισα με το αγόρι μου αν και ήξερε από την αρχή ότι είμαι με κάποιον. Μετά ρώτησα το αγόρι μου στη βόλτα μας αν παρατήρησε μήπως με κοιτάζει περίεργα αυτός και το αγόρι μου ανησύχησε αλλά δεν έδωσε σημασία.

Εκείνο το βράδυ ήμουν καλά αλλά άρχισε έντονα να σκέφτομαι το πιάσιμό του στη γάμπα και την πονηρή του ματιά. Έφυγα από τη ρουτίνα μου κι άρχισα να ανησυχώ μήπως είμαι ερωτευμένη μαζί του αλλά το θέλω με τίποτα αυτό.

Αγαπάω πάρα πολύ το αγόρι μου, τον ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα, δεν θέλω να τον πληγώσω και να χαλάσω όλο αυτό το όμορφο και υγιές που έχουμε. Νιώθω την απόλυτη ηρεμία και ευτυχία μαζί του. Αλλά όταν πάει το μυαλό μου στον άλλο, με πιάνει ένα στρες, ένας φόβος, ένα άγχος, μια αναγούλα, ζαλάδες, καθόλου όρεξη για φαγητό.

Αισθάνομαι πολύ άσχημα

Είμαι ένας άνθρωπος σταθερός, που δεν κοιτάζει άλλους ούτε για αστείο κι έχω έρθει σε αδιέξοδο. Είπα στον πρώτο μου ξάδερφο να του βρει μια δικαιολογία για να μην έρθει ξανά στο γυμναστήριο και μου είπε πως σε δύο εβδομάδες το πολύ θα το έχει τακτοποιήσει το θέμα.

Αισθάνομαι πολύ άσχημα που έχω χάσει εντελώς ξαφνικά την ηρεμία μου. Αν υπάρχει λύση, θα την κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη. Λατρεύω το αγόρι μου και θέλω να σκέφτομαι μονάχα εκείνον και τη δουλειά.

Προσπαθώ να μην καταλάβει τίποτα το αγόρι μου αλλά βλέπει πως κάτι με προβληματίζει. Έχω καταντήσει να τα σκέφτομαι όλη ημέρα. Είμαι σε απελπιστική κατάσταση. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Περιγράφεις με πάρα πολλές λεπτομέρειες όλα τα γεγονότα που συνδέονται με τον συγκεκριμένο άνθρωπο- μακρινό συγγενή σου που δεν ήξερες καν ότι υπάρχει-οπότε το εκλαμβάνω σαν έναν άνδρα που γνώρισες και μοιάζει να έχει μία γοητεία, από τον τρόπο που το περιγράφεις.

Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μέσα σου μια σύγκρουση ανάμεσα στον σύντροφο σου και σε αυτόν τον άνδρα. Η σχέση σου με το αγόρι σου μοιάζει ήρεμη, ευτυχισμένη, πλήρης. Και η συνάντηση σου στο κρεοπωλείο με αυτόν τον άνδρα έχει κάτι το αιφνίδιο, το έντονο, το στρεσογόνο.

Είναι δύσκολο να ελέγξεις αυτό που νιώθεις

Αντιλαμβάνομαι ότι με την παρουσία του γεννιέται μέσα σου κάτι που είναι δύσκολο να ελέγξεις και μοιάζει να έχει κάτι το πονηρό, κάτι το ερωτικό. Την ίδια στιγμή καταλαβαίνω ότι υπάρχει και κάτι άλλο μέσα σου που ασκεί πάρα πολύ έντονη κριτική σε σένα για αυτό που νιώθεις με την παρουσία του.

Είναι κριτική που γεννά ενοχές και κάπως σε «μαζεύει». Δε σου δείχνει εμπιστοσύνη ως προς τις επιλογές που θα κάνεις. Η αποφυγή μοιάζει να είναι μία επιλογή που σε προστατεύει από το να έχεις αυτό το συναίσθημα για αυτό τον άνδρα και σε βοηθά στο να μη νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου.

Να είσαι περισσότερο επιεικής με εσένα

Η δική μου προτροπή είναι να προσπαθήσεις να είσαι περισσότερο επιεικής με τον εαυτό σου και με τα συναισθήματα σου. Το ότι γεννιέται αυτό το έντονο συναίσθημα είναι κάτι που μπορείς να πάρεις χρόνο και να δεις τι σημαίνει για σένα, για τη σχέση σου με τον σύντροφο σου, χωρίς ενοχές ότι κάνεις κάτι κακό.

Σε πολλές περιπτώσεις, δεν είναι το συναίσθημα κακό αλλά οι αντιλήψεις και οι αξίες που έχουμε για αυτό. Το αίσθημα που νιώθεις είναι απλά εκεί και σου τραβά την προσοχή. Αν στρέψεις την προσοχή σου σε αυτό και μείνεις με αυτό χωρίς να το κρίνεις, μπορεί να αντλήσεις περισσότερες πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν να προβείς στο επόμενο βήμα. Είμαι στη διάθεση σου και ελπίζω να σε βοήθησα.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μια σχέση για… τέσσερις: Πώς να την κερδίσω όταν ακούει μόνο τους γονείς της;

Ο σύζυγός μου με απάτησε με άντρα: Ο χωρισμός είναι η μόνη λύση;

Ο σύντροφός μου με απάτησε αλλά πού θα βρω κάποιον να με αγαπάει τόσο;

Σχετικά άρθρα