Εμμονή με πρώην εραστή: Γιατί είναι τόσο δύσκολο να «ξεκολλήσεις»;

Θέλω μια συμβουλή για μια φίλη μου που εδώ και πέντε χρόνια κυνηγά τον πρώην εραστή της. Είναι 57 ετών και εκείνος 6 με 7 χρόνια μικρότερός της. Τα είχαν 5 μήνες από απόσταση.

Η φίλη μου Κρήτη, αυτός Αθήνα. Τότε που τον γνώρισε ήταν παντρεμένη και χώρισε τον άνδρα της. Τότε ο εραστής της την εγκατέλειψε κι αυτή τον κυνηγά με μηνύματα στα οποία δεν της απαντούσε.

Φαίνεται πως δεν την θέλει

Άλλαξε το τηλέφωνο του και αυτή συνέχισε να τον ενοχλεί στο Facebook χωρίς αποτέλεσμα. Μέχρι που κάποια στιγμή μετά από 3 χρόνια και ενώ συνέχιζε να στέλνει η φίλη μου μηνύματα στο Facebook της μίλησε.

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες της. Πέρυσι η φίλη μου πήγε Αθήνα δύο φορές για δουλειές και ήλπιζε να βρεθούν ώστε να τα βρουν. Όμως αυτός δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις και τα μηνύματά της.

Είχε χαθεί για 8 μήνες

Είχε χαθεί για 8 μήνες αλλά με ένα σχόλιο του στο Facebook για τα γενέθλιά του γιου της άρχισε πάλι να ελπίζει. Κι απορώ αφού δεν ανταποκρίθηκε όταν πήγε Αθήνα, η φίλη μου γιατί ελπίζει;

Τώρα πήγε πάλι στην Αθήνα γιατί έμαθε ότι ο πατέρας του πρώην εραστή της είναι βαριά στο νοσοκομείο και πιστεύει πως είναι ευκαιρία να του σταθεί για να έρθουν κοντά.

Πιστεύω δεν θα γίνει τίποτα και μάταια ελπίζει η φίλη μου. Πώς δεν ξενέρωσε όπως της έχει φερθεί; Γιατί αυτή η επιμονή;

spasmeni kardia

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αντιλαμβάνομαι ότι ανησυχείτε για τη φίλη σας και προσπαθείτε να βρείτε μία εξήγηση που να δικαιολογεί την επιμονή της με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Ενώ έμπρακτα εκείνος έχει δείξει μία αδιαφορία προς τη φίλη σας.

Αν μπαίναμε στη θέση της, θα βλέπαμε ότι αυτή η γυναίκα διέκοψε τον γάμο της για αυτόν τον άνδρα. Επένδυσε σε αυτόν τον άνθρωπο και συνεχίζει να έχει προσδοκίες από αυτόν τον άνδρα παρά τη μη ανταπόκριση του στις προσκλήσεις της για μία σχέση.

Αναπτύσσει μια αναμονή

Μου φαίνεται σαν να αναπτύσσει μια συναισθηματική αναμονή που πιθανώς να έχει κάποιο νόημα. Ίσως καλύπτει κάποια ανάγκη της, όσο και αν εγώ και εσείς είναι δύσκολο να την αντιληφθούμε σε βάθος.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η αναμονή μπορεί να εμπεριέχει πολύπλοκα συναισθήματα για αυτόν τον άνθρωπο και οι εξηγήσεις είναι δύσκολο να βρεθούν ακόμη και από τον ίδιο της τον εαυτό.

Είναι συναισθηματικά «μπλοκαρισμένη»

Την ίδια στιγμή μοιάζει να είναι συναισθηματικά «μπλοκαρισμένη» και να μην προσφέρει στον εαυτό της επιλογές. Μου είναι πολύ ξεκάθαρη και κατανοητή η ανησυχία σας.

Μοιάζει να ζει με τη σκέψη της επανασύνδεσης της με αυτόν τον άνθρωπο και να στερεί τον εαυτό της από άλλες επιλογές που μπορεί να είναι και εφικτές αλλά και να της προσφέρουν ανταπόκριση.

Δεν ξέρω αν σας έδωσα απαντήσεις, αλλά σίγουρα μπορείτε να τη ρωτήσετε και της δείξετε το ενδιαφέρον και τις ανησυχίες σας, ώστε να πάρετε άμεσα απαντήσεις από εκείνη. Είμαι στη διάθεση σας.

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο σύζυγος είναι προσβλητικός και ζηλιάρης – Έχω χάσει την υπομονή μου

Χωρισμός από μακροχρόνια σχέση: Μπορείς να τον φέρεις πίσω σε εσένα;

Χωρισμός: Γιατί όταν τελειώνει μια σχέση περνάμε ένα είδος πένθους;

Σχετικά άρθρα