Απορίες για το σώμα: Τι λέξεις πρέπει να χρησιμοποιούν οι γονείς;

Μιλώντας στο παιδί για το σώμα του… Για όλα τα σημεία του σώματός του… Είναι μερικές φορές δύσκολο και αμήχανο για τους γονείς να το κάνουν. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ντροπή στη χρήση των πραγματικών λέξεων για τα γεννητικά τους όργανα, διότι θα ξέρουν από μικρά τα πράγματα με το όνομά τους.

Δεν είναι… απαγορευμένες λέξεις

Όπως χρησιμοποιείτε τη λέξη “μύτη”, “χέρι” ή “ώμος”, έτσι θα έπρεπε να χρησιμοποιείτε και τη λέξη “αιδοίο”, “κόλπος”, “πέος”, “πρωκτός”… Δεν είπαμε να τους μάθετε τις λέξεις αργκό που χρησιμοποιούμε για αυτά τα συγκεκριμένα σημεία. Αυτές θα τις μάθουν μόνοι τους αργότερα.

Για λόγους καλύτερης υγείας!

Όταν τα παιδιά μαθαίνουν τους επίσημους όρους για όλα τα μέρη του σώματός τους, σαφώς αναπτύσσουν καλύτερο και πιο πλούσιο λεξιλόγιο ενώ σε μια στιγμή που οι γονείς δεν θα είναι παρόντες θα είναι σε θέση να εξηγήσουν σε έναν γιατρό πού ακριβώς πονάνε καθώς θα… μιλάνε την ίδια γλώσσα!

Παράλληλα, τα παιδιά μεγαλώνοντας θα είναι περισσότερο προετοιμασμένα να καταλάβουν και να εξηγήσουν τις βιολογικές αλλαγές που υφίσταται το σώμα τους.

Επίσης, ένα παιδί που ξέρει καλά όλα τα μέρη του σώματός του, μαθαίνει και πώς να τα φροντίζει σωστά. Όπως λένε οι ειδικοί είναι διαφορετικοί οι κανόνες υγιεινής για το αιδοίο, διαφορετικοί για το πέος και διαφορετικοί για τον πρωκτό. Το παιδί πρέπει να μάθει μόνο του να φροντίζει σωστά αυτά τα ευαίσθητα σημεία του σώματός του!

mpampas paidi

Να αποφεύγετε τα υποκοριστικά

Οι γονείς συχνά καταφεύγουν σε υποκοριστικά που δεν είναι πάντα κατανοητά από όλον τον κόσμο, καθώς κάθε οικογένεια έχει τους “κώδικες” επικοινωνίας της. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο παιδί ποια είναι τα αληθινά ονόματα για τα… απόκρυφα μέρη του.

Αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωση που -ω μη γένοιτο- το παιδί δεχτεί κάποιο ανεπίτρεπτο άγγιγμα από συνομήλικο ή από μεγαλύτερο…

Παράλληλα, αν είναι φανερό και στο παιδί ότι εσείς δεν λέτε τα πράγματα με το όνομά τους, τότε του δίνετε την εντύπωση ότι αυτά τα σημεία του σώματός του αποτελούν κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεται, ότι είναι κάτι βρώμικο και κακό…

Να καλλιεργείτε την αυτονομία του σώματος!

Είναι πολύ σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας από πολύ μικρό να θέτει όρια στο πώς θα διαχειρίζεται το σώμα του. Όσο και να θέλετε να το…τρελάνετε στις αγκαλιές και τα φιλιά, θα πρέπει να του μάθετε να λέει “όχι” και φυσικά να το σεβαστείτε κιόλας!

eutuxismeni oikogeneia2

Όταν είναι ακόμα πολύ μικρό βέβαια, αναγκαστικά πρέπει να του ικανοποιείτε κάποιες ανάγκες, μέχρι να ανακτήσει την πλήρη αυτονομία του: να του αλλάζετε πάνες, μετά να το σκουπίζετε όταν πηγαίνει τουαλέτα, να του κάνετε μπάνιο μέχρι να μάθει να κάνει μόνο του.

Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, πρέπει να γίνονται κατόπιν συζήτησης, ώστε να μάθει το παιδί γιατί είναι σημαντικά για τη φροντίδα του σώματός του και να τα κάνει και εκείνο με τη σειρά του όταν μπορέσει εντελώς μόνο του!

Βιβλία, βίντεο και εικόνες!

Τα βιβλία και ενδεχομένως και κάποια βίντεο ή παιδικά θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν πάρα πολύ στη φάση αυτή, ώστε το παιδί να έρθει σε επαφή με τις εικόνες και τις λέξεις (στην αρχή ως εικόνες, αργότερα ως γράμματα).

Με πληροφορίες από huffingtonpost.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να διδάξω στο παιδί μου την έννοια της σεξουαλικής συναίνεσης;παιδαγώγηση στα παιδιά- Πράγματα που πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Όταν ο έφηβος ξεκινά να αυνανίζεται: Απορίες γονέων

Είναι φυσιολογική η περιέργεια των παιδιών για το σεξ;

 

Σχετικά άρθρα