Σχέση με μεγαλύτερο: Εγώ 30, αυτός 51 – Αποφασίσαμε να παντρευτούμε αλλά…

Έχω σχέση εδώ και 3 χρόνια συνολικά. Ζούμε μαζί εδώ και 2 χρόνια. Είναι 51! Είναι χωρισμένος με 2 αγόρια και ο ένας μένει μαζί μας. Με τα παιδιά δεν έχω πρόβλημα.

Αποφασίσαμε να αρραβωνιαστούμε και μετά να παντρευτούμε. Ο πατέρας μου δεν τον θέλει λόγω της ηλικίας και των παιδιών. Εγώ τον αγαπάω και αυτός επίσης!

Θέλω να προχωρήσω τη ζωή μου παραπέρα μαζί του και δεν με νοιάζει η γνώμη του πατερα μου. Ας μην είναι στον γάμο μου. Ο πατέρας μου είναι αυστηρός και η μάνα μου δεν έχει πρόβλημα.

 Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Όλγα Κωνσταντίνου:

Είστε σε μια σχέση με έναν άνθρωπο τα τελευταία τρία χρόνια, οπότε φαντάζομαι για να συνεχίζετε να είστε μαζί του μάλλον είναι μια σχέση αρκετά λειτουργική για σας.

Πλέον η δομή των οικογενειών έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς τα ζευγάρια σε μια προσπάθεια να είναι πιο κοντά στις ανάγκες τους, χωρίζουν πιο εύκολα από ότι στο παρελθόν και ξαναπαντρεύονται έχοντας παιδιά από προηγούμενες σχέσεις.

Το ζευγάρι χωρίζει αλλά η οικογένεια παραμένει μαζί

Αυτή η αλλαγή, η απόκλιση από τα αυστηρά δεδομένα του παρελθόντος δεν είναι το ίδιο ευπρόσδεκτη από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους που γαλουχήθηκαν σε διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που υποστήριζαν την αξία της ενωμένης οικογένειας.

Κυριαρχούσε η ιδέα ότι το ζευγάρι πρέπει να μείνει μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του. Οι οικογένειες σήμερα συνεχίζουν να είναι ενωμένες και μετά το διαζύγιο. Το ζευγάρι χωρίζει αλλά η οικογένεια παραμένει μαζί. Αυτό,  ο πατέρας σας δυσκολεύεται να το καταλάβει καθώς ανήκει σε μια προηγούμενη γενιά με διαφορετικές αξίες.

kardia-chorismos

Είναι δύσκολο για τον πατέρα

Δυσκολεύεται να σκεφτεί την κόρη του ως μέλος μιας τέτοιας οικογένειας. Ίσως όμως δυσκολεύεται και γιατί μπορεί να ανησυχεί για το αν θα είστε πράγματι ευτυχισμένη μαζί του καθώς υπάρχει η διαφορά ηλικίας και τα παιδιά του όπως το βλέπει εκείνος. Εδώ αναρωτιέμαι αν η δική του ανησυχία βάζει σε λόγια και μια δική σας πλευρά που μπορεί να ανησυχεί για τον ίδιο λόγο αλλά δεν έχει βάλει σε λόγια, δεν έχει εκφράσει  μια τέτοια αγωνία.

Αν υπάρχει και σε σας μια τέτοια πλευρά που αγωνιά έστω και λίγο, τότε ίσως θα ήταν βοηθητικό για σας να κάνετε και μια τέτοια κουβέντα με τον πατέρα σας, δηλαδή να τον ευχαριστήσετε για την αγωνία που έχει για σας λέγοντας ότι και σας σας απασχολεί αυτό αλλά είστε διατεθειμένη να πάρετε το ρίσκο.

Έτοιμη για το ρίσκο;

Είστε διατεθειμένη να πάρετε το ρίσκο γιατί βλέπετε ότι αυτή η σχέση λειτουργεί με πολλούς άλλους τρόπους και σας δίνει αυτή η εμπιστοσύνη στη σχέση το πράσινο φως να προχωρήσετε. Αυτό ίσως τον καθησύχαζε λίγο, να ακούσει ότι και εσάς σας απασχολεί αυτό που απασχολεί και εκείνον αλλά η καθημερινότητα της σχέσης με τον σύντροφο σας και η ευτυχία που ζείτε, σας δημιουργεί μια εμπιστοσύνη.

Πιστεύετε ότι αυτή η σχέση μπορεί να λειτουργήσει και μπορείτε να προχωρήσετε σε έναν γάμο. Όσο εξελίσσεται, ο πατέρας σας θα βλέπει και ίσως ήδη έχει δει, πράγματα που θα τον κάνουν να καθησυχάσει. Όπως ότι σας αγαπά ο σύντροφος σας και σας σέβεται. Έτσι, αυξάνει την εμπιστοσύνη του ότι είστε ευτυχισμένη σε αυτό τον γάμο.

Δρ. Όλγα Κωνσταντίνου
Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπεύτρια
Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
210 6654090

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σχέση με πολύ μεγαλύτερο: Υποτάχτηκα στα «πρέπει» της κοινωνίας αλλά τον θέλω ακόμα

Σχέση με μικρότερο ή μεγαλύτερο άνδρα;

Εφηβεία: Η κόρη μου έχει σχέση με μεγαλύτερο, τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα