Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να πάθεις εγκεφαλικό;

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πολύ συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, πλήττοντας κυρίως τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Χαρακτηριστικό της συχνότητας της συγκεκριμένης πάθησης είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με σχετικά στοιχεία, στη Γαλλία κάθε 4 λεπτά (!) ένας άνθρωπος παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο. Μάλιστα, στο 60% των περιπτώσεων οι πάσχοντες έχουν νευρολογικά προβλήματα (κίνηση, ομιλία κλπ.) εφ’ όρου ζωής.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, μολονότι δεν υπάρχουν συμπτώματα τα οποία να μας προειδοποιούν ότι θα υποστούμε εγκεφαλικό επεισόδιο, κάποιοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες να το πάθουμε. Μάλιστα, οι παράγοντες αυτοί αυξάνουν και τις πιθανότητες για την εκδήλωση καρδιακών παθήσεων.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να υποστούμε εγκεφαλικό επεισόδιο:

Διαβήτης και χοληστερόλη

Ο διαβήτης προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος. Αλλάζοντας τα αγγεία του ανθρώπινου σώματος, αυτή η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Σύμφωνα, μάλιστα, με σχετικές έρευνες οι επιπλοκές της καρδιάς και των αρτηριών είναι έως τρεις φορές πιο συχνές σε άτομα με διαβήτη.

Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Για τον περιορισμό του κινδύνου, η γλυκόζη του αίματος πρέπει να ρυθμιστεί. Είναι, επίσης, σκόπιμο να χάσετε βάρος και να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Επίσης, η υπερχοληστερολαιμία προάγει την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Στην πραγματικότητα, ένα υψηλό επίπεδο LDL-χοληστερόλης προκαλεί τη συσσώρευση λίπους κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών. Αυτός ο μηχανισμός προκαλεί έτσι την απόφραξη τους.

Για να αποφευχθεί αυτό, συνιστάται να αποφεύγετε τον καθιστικό τρόπο ζωής, να περιορίσετε την κατανάλωση λιπών και λιπαρών και να ακολουθήσετε μια θεραπεία με φάρμακα κατά της χοληστερόλης.

Μετά το πρώτο εγκεφαλικό ο κίνδυνος αυξάνει

Μετά από ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, οι κίνδυνοι αυξάνονταιΕγκεφαλικό επεισόδιο. Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την απόφραξη μιας αρτηρίας, που αιματώνει τον εγκέφαλο. Μετά από ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, ο κίνδυνος να γίνει ένα δεύτερο είναι υψηλότερος από ό, τι για τους ανθρώπους που δεν υπέφεραν ποτέ, λένε οι ειδικοί.

Πράγματι, μετά από ένα πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο, ο κίνδυνος να αγγιχτεί και πάλι είναι μεταξύ 30 και 40% σε 5 χρόνια. Αυτός ο κίνδυνος υποτροπής μπορεί να μετριαστεί, εάν ακολουθηθεί προσεκτικά η θεραπεία. Η… άμυνα που θα εφαρμόσουμε για την περίπτωση αυτή εξαρτάται από την αναγνωρισμένη αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο

Το μεταβατικό ισχαιμικό επεισόδιο ή πιο απλά ισχαιμικό επεισόδιο είναι, επίσης, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ισχαιμικό επεισόδιο εκδηλώνεται όπως το εγκεφαλικό, όμως μετά από λίγες ώρες είμαστε καλά, χωρίς να αφήνει τα προβλήματα του εγκεφαλικού.

Τι ισχαιμικό επεισόδιο εκδηλώνεται με ολική ή μερική παράλυση του προσώπου ή ολόκληρου του σώματος, καθώς και με ολική ή μερική απώλεια του όρασης. Μπορεί, επίσης, να χαρακτηριστεί από τις διαταραχές του λόγου ως δυσκολίες στην εύρεση των λόγων του. Μια διαταραχή ισορροπίας μπορεί επίσης να γίνει αισθητή. Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του ισχαιμικού επεισοδίου είναι ότι τα σημάδια αυτά εξαφανίζονται γρήγορα και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, καλό θα είναι να καλέσετε το 166, ώστε να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις για να προληφθεί το ενδεχόμενο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πώς θα προλάβεις το εγκεφαλικό

Μολονότι είναι σχετικά δύσκολο να προβλέψεις εάν θα πάθεις εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας καλός τρόπος για να μειώσεις τις πιθανότητες να σου συμβεί είναι να κόψεις το κάπνισμα, το αλκοόλ, να κάνεις σωστή και υγιεινή διατροφή και οπωσδήποτε να εξεταστείς για τυχόν καρδιακές παθήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γυναίκα και εγκεφαλικό επεισόδιο: 4 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο!

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς συνδέεται με τα επίπεδα σιδήρου σου;

 

Σχετικά άρθρα