Φόβος θανάτου: Δεν βγαίνω από το σπίτι – Έχω απελπιστεί

Έχω εδώ και 3 μήνες πολλές φοβίες. Φοβάμαι με το παραμικρό. Πέρασα ένα σοκ επειδή ανέβηκα στο αεροπλάνο για ταξίδι στη Γερμανία και με κάτι δυναμιτάκια και τα σχετικά που πετούσαν. Εκεί άρχισα να φοβάμαι να βγαίνω από το σπίτι σε υπερβολικό βαθμό.

Ενώ θέλω να βγω φοβάμαι ότι κάτι θα γίνει και θα τρομάξω τόσο πολύ που θα πεθάνω. Φοβάμαι ακόμα και τον παραμικρό ήχο όπως η κόρνα αμαξιού, το γάβγισμα σκύλου, η απότομη παρουσία άλλου προσώπου μπροστά μου και η απότομη φωνή.

Φοβάμαι μην πεθάνω

Γενικά πετάγομαι πάνω με το παραμικρό. Έχω στο νου μου συνέχεια ότι κάτι είναι κάπου κρυμμένο και θα με τρομαξει. Κάνω σκέψεις τρομακτικές και με πιάνει ιδρώτας στα χέρια και ταχυκαρδίες. Εμένα με είχε πιάσει κάτι με την καρδιά μου σε μικρή ηλικία το οποίο ήταν φυσιολογικότατο κανένα παθολογικό αίτιο.

Ήμουν 14 χρόνων τότε. Και από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα το έχω στο νου μου ότι και να κάνω δεν βγαίνει το μυαλό μου από εκεί. Έχω πάει πολλές φορές σε καρδιολόγους όλα καλά απλά δεν βγαίνει από το μυαλό μου με τίποτα.

Φοβάμαι να φύγω μακριά από τον τόπο μου μην πάθω κάτι. Φοβάμαι το θάνατο γενικά… Δε ξέρω, έχω απελπιστεί. Ποια η συμβουλή σας; Γιατί δεν μπορώ να ζήσω έτσι. Τις τελευταίες 4 με 5 μέρες παθαίνω κρίσεις πανικού. Τώρα τελευταία φοβάμαι μην πεθάνω από καρδιά, δεν πάω πουθενά αλλού μονος. Είμαι σε αδιέξοδο!

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητέ αναγνώστη,

Η κατάσταση που μου περιγράφετε είναι ιδιαίτερα οδυνηρή και βασανιστική. Δεν κρίνω σκόπιμο να σας δώσω κάποια συγκεκριμένη συμβουλή, μιας και όχι μόνο θα είναι… σταγόνα στον ωκεανό αλλά και πιθανότατα να μην σας είναι και απολύτως χρήσιμη, μιας και δεν γνωρίζω ακριβώς τι σας συμβαίνει.

Εναι η ώρα να ελέγξετε τη ζωή σας

Αυτό που θα ήθελα να σας παροτρύνω είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, το συντομότερο δυνατό. Οι φοβίες και οι κρίσεις πανικού είναι θέματα που μπορούν να ξεπεραστούν, αρκεί να τις αντιμετωπίσετε με το σωστό τρόπο.

Όπως είδατε, μία φοβία από κάποιο ερέθισμα στην εφηβική σας ηλικία η οποία έμεινε «αθεράπευτη», έχει διογκωθεί και πλέον κυβερνά τη ζωή σας. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να πάρετε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας πίσω. Μην αφήσετε άλλο χρόνο να περάσει. Ελπίζω να νιώσετε σύντομα καλύτερα.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο φόβος του θανάτου με στοιχειώνει και δεν μ’ αφήνει να ζήσω…

Ο φόβος του θανάτου: Όταν οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν την καθημερινότητά σου

Η ψυχολογία μετά το χειρουργείο: Άγχος, φόβος θανάτου και η σημασία της υποστήριξης του ασθενούς

Σχετικά άρθρα