Άγχος, ταχυκαρδία, τρέμουλο: Πώς να τα διαχειριστώ τώρα που δίνω Πανελλήνιες;

Έχω ένα πρόβλημα με το άγχος μου. Δεν μπορώ να το διαχειριστώ σε ό,τι και να κάνω σε ό,τι και να πω! Έχω ταχυκαρδία και τρέμει η φωνή μου. Γενικά έχω βιώσει πολλές καταστάσεις στη ζωή μου.  Ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός και υπήρχανε πολλές εντάσεις στο σπίτι σε ακραίο βαθμό αλλά πάλι καλά δεν υπήρχε βία. Όσο να ‘ ναι, όλο αυτό μου έχει προκαλέσει μερικά ψυχολογικά προβλήματα και πιστεύω ότι το ανεξήγητο άγχος που έχω προέρχεται από αυτό…

Απλώς, θα ήθελα κάποιος να με βοηθήσει να το ξεπεράσω όσο πιο γρήγορα γίνεται… Καθημερινά με τις ταχυκαρδίες μου και με το τρέμουλο, με πιάνει και πονοκέφαλος, νιώθω ότι θα αρρωστήσω! Προσπαθώ να μη μιλάω πολύ, ειδικά όταν είμαι μέσα στο μάθημα, γιατί φέτος δίνω και Πανελλήνιες αλλά αναγκάζομαι…

diabasma agxos

Το άγχος μερικοί άνθρωποι που με έχουν προσέξει το έχουν καταλάβει αλλά πιστεύω ότι με θεωρούν παράξενη γιατί όταν αγχώνομαι ακόμα και όταν μιλάω δεν έχει λογική βάση…

Σας παρακαλώ απαντήστε μου και δώστε μου συμβουλές για να γίνω καλά!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Γωγώ Ανδριανάκη, κοινωνική λειτουργός- ψυχοθεραπεύτρια MSc

Αγαπητή αναγνώστρια,

Φαίνεται να περνάς  μια  δύσκολη περίοδο,  ειδικά τώρα που οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί λόγω των επερχόμενων εξετάσεων, οι υποχρεώσεις και το διάβασμα είναι αρκετό  ώστε το άγχος να  έχει ενταθεί ιδιαίτερα και η διαχείρισή του να φαντάζει ακόμα πιο δύσκολη. Όμως τα παρελθοντικά  γεγονότα που μου περιγράφεις είναι από μόνα τους λόγος για να βιώνεις  καθημερινά σωματικά συμπτώματα μη διαχειρίσιμα.

Τι δείχνουν τα σωματικά συμπτώματα;

Το σωματικό σύμπτωμα γενικότερα είναι ένας τρόπος να σου  δείξει ο εσωτερικός σου εαυτός ότι κάτι σε ενοχλεί, κάτι σε έχει επηρεάσει  από το παρελθόν, κάτι χρειάζεται να λυθεί και να επιδιορθωθεί μέσα σου.

monaksia thlipsi

Δυστυχώς  δεν υπάρχουν απαντήσεις ούτε μαγικές λύσεις  για να λυθεί το πρόβλημα του έντονου άγχους.  Καλό θα ήταν να επισκεφτείς ένα ειδικό να σε βοηθήσει, να σε υποστηρίξει αυτή την χρονική περίοδο με τις εξετάσεις σου. Είναι σημαντικό  και απαραίτητο να μην το αμελήσεις , να μην το αγνοήσεις .

Ο ρόλος των αναμνήσεων στις σωματικές ενοχλήσεις

Φαίνεται να έχεις περάσει  διάφορες καταστάσεις επίπονες με τον πατέρα σου, με το ζήτημα του αλκοολισμού, που ίσως τελικά να σε έχουν  επηρεάσει περισσότερο από όσο φαντάζεσαι.  Αυτό είναι ένα ζήτημα από μόνο του  πολλές φορές οι άνθρωποι προσπαθώντας να αντέξουν τις δυσκολίες  τους, τις παραβλέπουν, τις προσπερνούν θεωρώντας πως με  αυτό τον τρόπο θα τις ξεχάσουν.  Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί, οι αναμνήσεις πολλές φορές  εντυπώνονται καλά στον εσωτερικό εαυτό και αυτό εκφράζεται με σωματικές  ενοχλήσεις, όπως στη περίπτωση σου, ίσως η  ταχυκαρδία  και  του έντονου άγχους να έχουν να κάνουν με θαμμένα δύσκολα συναισθήματα, εφόσον φυσικά έχεις αποκλείσει οργανικά θέματα με αντίστοιχες εξετάσεις.

Θα ήθελα λοιπόν να σου επισημάνω πόσο σημαντικό είναι να ζητήσεις βοήθεια , ειδικά τώρα που η χρονική περίοδο είναι στρεσογόνα έτσι και αλλιώς. Ένας ειδικός θα σε βοηθήσει και υποστηρίξει να ανακαλύψεις τους λόγους που συμβαίνει αυτό  και  πως θα το αντιμετωπίσεις. Η αναζήτηση βοήθειας να θυμάσαι είναι ένδειξή δύναμης και θέλησης για τη ζωή.

Ανδριανάκη Γωγώ

Κοινωνική λειτουργός- ψυχοθεραπεύτρια MSc.

Ψυχοθεραπεύτρια σχεσιακής και αναλυτικής προσέγγισης,

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης  Σχεσιακής Ψυχανάλυσης  και Ψυχοθεραπείας ( IARPP)

Ειδικευμένη σε θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού σε ΛΟΑΤ+ άτομα.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6943072669 – περιοχή Γαλάτσι.

Mail: [email protected]  & [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

10 απίθανοι τρόποι για να διώξεις το άγχος σου σε λιγότερο από 5 λεπτά!

Άγχος εξετάσεων: «Από τον φόβο μου δεν συγκεντρώνομαι και… τα κάνω θάλασσα»

Άγχος, δύσπνοια, αϋπνίες : Μήπως πρέπει να συμβουλευτώ ψυχολόγο;

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αποβάλει το άγχος του;

Oι 15 τρόποι να διαχειριστείς το άγχος: Τι να κάνεις από το πρωί που ξυπνάς

 

 

 

Σχετικά άρθρα