Προβλήματα μνήμης: Πρέπει να ανησυχήσω;

Γιατί ξεχνάμε πράγματα;

Η απώλεια μνήμης δεν οφείλεται στην ηλικία ή στο φύλο σας. Οφείλεται στις λεγόμενες «παρεμβολές» που αποσπούν την προσοχή σας από το στόχο σας. Τι εννοούμε;

Περπατάτε προς στην κουζίνα, φτάνετε, στέκεστε στην πόρτα και αναρωτιέστε τι πήγατε να κάνετε εκεί. Ψάχνατε τα κλειδιά σας; Θέλατε να πάρτε ένα ποτήρι νερό; Θέλατε να φάτε; Ποιος ξέρει; Το μυαλό σας είναι κενό.

“Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε όλους”, λέει ο Adam Gazzaley, MD, PhD, ιδρυτικός διευθυντής του Neuroscience Imaging Center στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Ο Gazzaley έχει περάσει χρόνια ερευνώντας ζητήματα μνήμης καθώς και τη λειτουργία του εγκεφάλου. “Ο εγκέφαλός λειτουργεί ως μια σειρά από δίκτυα, με διαφορετικές περιοχές που επικοινωνούν μεταξύ τους ανά πάσα στιγμή”, λέει. “Όταν προσπαθείτε να θυμηθείτε κάτι, το μυαλό σας δημιουργεί ένα νέο δίκτυο. Οι δυσλειτουργίες της μνήμης συμβαίνουν όταν υπάρχει διακοπή στο εν λόγω δίκτυο.”

Τι προκαλεί αυτές τις διακοπές;

Η παρεμβολή, η οποία μειώνει την ικανότητά σας να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Οι παρεμβολές μπορεί να είναι οτιδήποτε, από ήχους στο κινητό σας, ένα εστιατόριο που θυμηθήκατε, ενα τηλεφώνημα κτλ. “Έχουμε διαπιστώσει ότι όταν ένα άτομο έχει εκτεθεί σε παρεμβολές, η ικανότητά του να θυμάται πληροφορίες, ακόμη και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνεται σημαντικά”, λέει ο Gazzaley.

Πρόληψη της απώλειας μνήμης

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στην πράξη που θέλουν να εκτελέσουν και η προσοχή τους δεν αποσπάται. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν ξεχνούν ποτέ το όνομα ενός προσώπου που συνάντησαν ή που θυμούνται πάντα τα γενέθλια των φίλων τους.  Γιατί συμβαίνει αυτό; “Μερικοί άνθρωποι είναι καλύτεροι στην διατήρηση ή την επανενεργοποίηση των δικτύων τους από τους άλλους, και αυτό είναι το επίκεντρο της έρευνάς μας τώρα – η κατανόηση του τι προκαλεί την ατομική μεταβλητότητα της μνήμης», λέει ο Gazzaley.

Τι μπορείτε να κάνετε; Προσπαθήστε να μάθετε πώς να εστιάσετε την προσοχή σας σε αυτό που έχετε να κάνετε”, λέει ο Gazzaley. Έτσι, αν πάτε στην κουζίνα για να προσθέσετε κάτι στη λίστα για τα ψώνια σας, μην απαντήσετε στο κινητό σας ή μην αφήστε το μυαλό σας να περιπλανηθεί σε κάτι που έχετε να κάνετε αργότερα. “Κρατήστε αυτό που έχετε να κάνετε στο μυαλό σας, μέχρι να το τελειώσετε”, λέει και μετά δώστε σημασία σε όλα τα υπόλοιπα.

Μπορείτε επίσης να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να ανακαλεί πληροφορίες.

“Οι εγκέφαλοί μας έχουν πλαστικότητα και έχουν την δυνατότητα να λειτουργούν καλύτερα όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε κάτι,” λέει ο Gazzaley. “Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να ανακαλέσω μνήμες και περιστατικά.” Δοκιμάστε το εξής: Την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ, μην κάνετε λίστα, και δείτε πόσα αντικείμενα μπορείτε να θυμηθείτε από μόνοι σας. Προσπαθήστε να θυμηθείτε όσα περισσότερα μπορείτε.

Πώς να θυμάστε ονόματα…

“Την περασμένη εβδομάδα, ένας φίλος με σύστησε σε έναν πελάτη για την επιχείρησή μου”, λέει ο Laurie Rowland, 32, σεφ. “Δέκα λεπτά μετά την έναρξη της συνομιλίας μας, δεν μπορούσα να θυμηθώ το όνομά του. Πως το ξέχασα;”

Η σύντομη απάντηση, λέει Gazzaley, είναι ότι “δεν είχατε πραγματικά την προσοχή σας εκεί. Ίσως επικεντρωθήκατε στο πόσο συναρπαστικό θα ήταν να έχετε έναν τέτοιο νέο πελάτη ή προσπαθήσατε να του κάνετε μια καλή εντύπωση. Την επόμενη φορά που θα συναντήσετε κάποιο νέο άτομο, να είστε πιο προσεκτικοί – και στη συνέχεια να επαναλάβετε το όνομα του ατόμου για να παραμείνει η πληροφορία στον εγκέφαλό σας “.

Σχετικά άρθρα