Αλκοόλ και τσιγάρο: Κίνδυνος μετά τα 40

Ο συνδυασμός του καπνίσματος και της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται να επιταχύνει την εξασθένηση των λειτουργιών του εγκεφάλου, δείχνει μια νέα έρευνα.

Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου εξέτασαν στοιχεία από 6.473 ενήλικες, ηλικίας 45 έως 69 ετών, κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς περιόδου. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κάπνιζαν και έπιναν πολύ είχαν 36% ταχύτερο ρυθμό νοητικής γήρανσης, κατά μέσο όρο, σε σχέση με εκείνους που δεν καπνίζουν και έπιναν με μέτρο.

Αυτό σημαίνει ότι οι εγκέφαλοί τους ¨γερνάνε ηλικιακά¨ κατά δύο χρόνια παραπάνω κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετούς περιόδου, με το ποσοστό της γνωστικής γήρανσης να αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο αριθμός των μονάδων κατανάλωσης αλκοόλ.

Ο επικεφαλής της έρευνας Dr Gareth Hagger-Johnson, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο British Journal of Psychiatry, δήλωσε: “Το φαινόμενο αυτό της γνωστικής γήρανσης θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούσαν να τροποποιηθούν”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι καπνιστές θα πρέπει είτε να σταματήσουν είτε να μειώσουν το κάπνισμα, ενώ εκείνοι που προτιμούν το αλκόολ, θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν.

Ο Johnson επίσης είπε πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να συνδυάζουν «ανθυγιεινές συμπεριφορές» όπως αυτές οι δύο, ιδιαίτερα όταν φτάσουν στη μέση ηλικία.

Σχετικά άρθρα