Όταν ο υποθυρεοειδισμός αυξάνει το βάρος μας…

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός;
Ο υποθυρεοειδισμός είναι η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Λόγω του μειωμένου μεταβολισμού που προκαλεί, ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί συχνά  στην αύξηση βάρους. Άλλα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν συναισθηματική αστάθεια, διανοητική νωθρότητα, μυϊκή αδυναμία, μυϊκό τρόμο, νευρικότητα, άγχος, ξηρό δέρμα ή μαλλιά, πρησμένα χέρια ή πρόσωπο,  πόνους στις αρθρώσεις, τους μυς και δυσκοιλιότητα. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της  ζωής σας.

Τι μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό;

Για τη σωστή θεραπεία του υποθυρεοειδισμού πρέπει να γνωρίζετε τα πραγματικά αιτία της. Υπάρχουν πολλές εξετάσεις αίματος που πρέπει να ολοκληρωθούν και να αξιολογηθούν πριν καθοριστεί η πορεία της θεραπείας.

Η ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό. Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά (Mg, Fe, Ζη, τυροσίνη, κλπ.), που απαιτεί ο θυρεοειδής για να λειτουργήσει σωστά. Όταν είναι ελλιπείς σε ένα θρεπτικό συστατικό, το αποτέλεσμα είναι ο υποθυρεοειδισμός. Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του θυρεοειδούς είναι το ιώδιο, ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία των θυρεοειδικών ορμονών.

Φυσική θεραπεία και δίαιτα για υπερθυρεοειδισμό

Η δίαιτα και η διατροφή παίζουν τεράστιο ρόλο στην αποκατάσταση του θυρεοειδούς σας. Το φαγητό είναι το καύσιμο μας. Αν δεν παρέχετε στο σώμα σας την ποιότητα των καυσίμων που χρειάζεται, τότε το σώμα σας θα αρχίσει να ασθενεί.  Μια κακή διατροφή μπορεί να δημιουργήσει σαν ένα τοξικό περιβάλλον μέσα στο σώμα σας. Για να αυξήσετε τα ειδικά θρεπτικά συστατικά είναι σκόπιμο να κάνετε μια δίαιτα κατάλληλη για τον υποθυρεοειδισμό.

Πρέπει κατόπιν συννενόησης με τον προσωπικό ας ιατρό:

– να περιορίσετε τη ζάχαρη

– να παίρνετε την απαραίτητη ποσότητα πρωτείνης που χρειάζεται ο οργανισμός καθημερινά

– να τρώτε φρούτα και λαχανικά

– να αποφύγετε τη γλουτένη

Η άσκηση μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην υγεία του θυρεοειδούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι χρειάζεται να γίνει έλεγχος του μεταβολισμού για να προσδιοριστεί το ακριβές είδος της άσκησης που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε άτομο.

Σχετικά άρθρα