Πόνος στο στήθος: Τι μπορεί να συμβαίνει;

 

Οι πόνοι στο στήθος μπορούν να έχουν πολλές μορφές, από απότομες μαχαιριές μέχρι πιο διακριτικούς πόνους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να φτάνει ως το λαιμό, την πλάτη ή τα χέρια.

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ο πόνος στο στήθος. Οι πιο απειλητικοί τύποι είναι αυτοί που συνδέονται με την καρδιά ή τους πνεύμονες. Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να καθοριστεί τι ακριβώς προκαλεί τον πόνο στο στήθος, είναι καλύτερο να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Συμπτώματα

Πόνος στο στήθος που σχετίζεται με την καρδιά
Παρόλο που ο πόνος στο στήθος συνήθως αποδίδεται σε καρδιακή νόσο, πολλοί καρδιοπαθείς βιώνουν μια αόριστη δυσφορία στο στήθος χωρίς να μπορούν να την εξηγήσουν εντελώς.  Σε γενικές γραμμές, η δυσφορία στο στήθος που συνδέεται με καρδιακή προσβολή ή άλλο καρδιακό πρόβλημα μπορεί να σχετίζεται με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

-Πίεση, πληρότητα ή σφίξιμο στο στήθος σας

-Πόνος στην πλάτη, το λαιμό σας, το σαγόνι, τους ώμους και τα χέρια – ιδιαίτερα το αριστερό σας χέρι

-Πόνος που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, φεύγει, ξανάρχεται και ποικίλλει σε ένταση

-Δύσπνοια, εφίδρωση, ζάλη ή ναυτία

Άλλοι τύποι πόνου στο στήθος
Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε τον πόνο στο στήθος, λόγω ενός καρδιακού προβλήματος, από τους άλλους τύπους πόνου στο στήθος. Ωστόσο, ο πόνος στο στήθος που είναι λιγότερο πιθανόν να οφείλεται σε ένα πρόβλημα με την καρδιά πιο συχνά συνδέεται με:

-Μια ξινή γεύση ή αίσθηση των τροφίμων επανέρχονται στόμα σας

-Δυσκολία στην κατάποση

-Όταν αλλάζετε τη θέση του σώματός σας

-Ο πόνος που εντείνεται όταν αναπνέετε βαθιά ή βήχετε

-Ευαισθησία όταν πιέζετε στο στήθος σας

-Τα κλασικά συμπτώματα της καούρας – μια επώδυνη, αίσθηση καψίματος στο στέρνο σας

 

Αιτίες

Ο πόνος στο στήθος έχει πολλές πιθανές αιτίες, οι οποίες χρήζουν ιατρικής φροντίδας.

Παραδείγματα πόνου στο στήθος λόγω καρδιακών προβλημάτων περιλαμβάνουν:

Καρδιακή προσβολή. Μια καρδιακή προσβολή είναι αποτέλεσμα ενός θρόμβου του αίματος που μπλοκάρει τη ροή του αίματος στην καρδιά.

Στηθάγχη. Μπορεί να διαμορφωθεί σταδιακά στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών που μεταφέρουν το αίμα στην καρδιά σας. Στενεύει τις αρτηρίες και περιορίζει το αίμα στην καρδιά.

Περικαρδίτιδα. Μια φλεγμονή του σάκου που περιβάλλει την καρδιά σας, είναι μικρής διάρκειας και συχνά συνδέονται με μια ιογενή λοίμωξη.

Ο πόνος στο στήθος μπορεί επίσης να προκαλείται από διαταραχές του πεπτικού συστήματος, όπως οι εξής:

Καούρα. Αυτή η οδυνηρή, αίσθηση καψίματος στο στέρνο σας συμβαίνει όταν το γαστρικό οξύ φτάνει από το στομάχι στον οισοφάγο.

Διαταραχές κατάποσης. Διαταραχές του οισοφάγου που μπορεί να κάνουν δύσκολη την κατάποση ακόμα και επώδυνη.

Ορισμένοι τύποι του πόνου στο στήθος σχετίζεται με τραυματισμούς και άλλα προβλήματα που επηρεάζουν τις δομές που συνθέτουν το θωρακικό τοίχωμα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν:

-Πνευμονική εμβολή.  Αυτή η αιτία του πόνου στο στήθος συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος υποβάλλεται στην πνευμονική αρτηρία, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στον ιστό του πνεύμονα.

Πνευμονική υπέρταση. Υψηλή πίεση του αίματος στις αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στους πνεύμονες (πνευμονική υπέρταση).

Άλλες αιτίες

Κρίση πανικού. Εάν αντιμετωπίσετε περιόδους έντονου φόβου που συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, έντονη εφίδρωση και δύσπνοια, μπορεί να βιώνετε μια κρίση πανικού.

 

Σχετικά άρθρα