Πανελλαδικό «σαφάρι» της ΑΑΔΕ για το… πάρτι στις φοροπαραβάσεις

Μεγάλη πανελλαδική επιχείρηση έχει ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στα αστικά κέντρα της χώρας.

Αφορά σε στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις εμπορίας ενδυμάτων μαζικής κατανάλωσης. Φαίνεται να διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές έναντι των αντίστοιχων επιχειρήσεων του ιδίου κλάδου.

Πού έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι

Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν ταυτόχρονα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, την Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα, την Κόρινθο, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και τη Ρόδο.

Για την επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν η σχετικά χαμηλή δηλούμενη κερδοφορία και η χαμηλή απόδοση ΦΠΑ.

«Λαβράκι» από τους ελέγχους

Χαρακτηριστικά, από τους συνολικά 140 στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους, που έγιναν σε μία μόνο μέρα, προέκυψαν:

  • Σωρεία παραβάσεων για μη εκδόσεις φορολογικών στοιχείων λιανικής από 93 επιχειρήσεις. Η παραβατικότητα ξεπέρασε το 66%. Σε μία, μάλιστα, περίπτωση υπήρξε και παρεμπόδιση του ελέγχου.
  • Μια περίπτωση με ενδείξεις παραποιημένου λογισμικού έκδοσης φορολογικών στοιχείων.
  • Μια περίπτωση, όπου κατασχέθηκαν ψηφιακά αρχεία. Η επιχείρηση εξέδιδε αποδείξεις μόνο για τις συναλλαγές, που γίνονταν μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.
  • Τρεις περιπτώσεις, όπου επιχειρήσεις είχαν κάνει πρόσφατα έναρξη εργασιών, με έδρα, όπου λειτουργούσαν αντίστοιχες επιχειρήσεις. Ωστόσο οι τελευταίες δεν είχαν διακόψει τις εργασίες και δεν υπήρχαν νόμιμες αποδείξεις για τον τρόπο μεταβίβασης των εμπορευμάτων.

Η επιχείρηση συνεχίζεται, όπως και η περαιτέρω έρευνα των παραπάνω επιχειρήσεων, σύμφωνα με κύκλους της ΑΑΔΕ.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο οι αποδείξεις με κάρτες – Τι ζητά από τις τράπεζες

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Ο «χρυσός» οδηγός από την ΑΑΔΕ

Φοροδιαφυγή: Μαζικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ σε γνωστά νησιά των Κυκλάδων

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X