Αποκωδικοποιώντας το παιδικό παιχνίδι: τι κρύβουν οι εμμονές του παιδιού;

Αποκωδικοποιώντας το παιδικό παιχνίδι… Θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις που με απασχολούν για τον 4χρονο γιο μου. Όλα ξεκίνησαν με μια επιθυμία του να αγοράσουμε όλη τη σειρά από μηχανικές κούκλες του Καραγκιόζη και στη συνέχεια και φιγούρες για να παίζει θέατρο σκιών. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και 4 μήνες. Με τις μηχανικές κούκλες έπαιξε τόσο πολύ όσο κανένα άλλο του παιχνίδι μέχρι σήμερα όταν πήραμε τις φιγούρες  άρχισε να παίζει με αυτές, ξεχνώντας τα κουκλάκια.

Το πρόβλημα τώρα είναι πρώτον ότι δεν θέλει να βλέπει στα μάτια του τη μηχανική κούκλα του Καραγκιόζη, ούτε να την ακούει… Kλαίει και φοβάται όπως και τα άλλα κουκλάκια αυτού του παιχνιδιού. Και δεύτερον του έχει γίνει εμμονή να παίζει με τις φιγούρες, ακούει τραγούδια παίζει και μιλάει σαν τον Καραγκιόζη σε πολλές άσχετες στιγμές τις ημέρας…

Και τώρα θα ήθελα να ρωτήσω τι πρέπει να κάνω και να το διαχειριστώ; Τι να κάνω με τις κούκλες που τις φοβάται; θα πρέπει να συνεχίσω να του αγοράζω φιγούρες για να παίζει που του αρέσει τόσο πολύ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc

Σας παραθέτω κάποιες σκέψεις και κάποιες προτάσεις που ενδεχομένως να σας βοηθήσουν.Το πιο σημαντικό είναι να εντοπίσετε αρχικά πού βρίσκεται η τόση έντονη συναισθηματική αλλαγή του παιδιού σας.

karagiozis
Andronos Haris / Shutterstock.com

Τι πρέπει να παρατηρήσετε στη συμπεριφορά του

Αρχικά πώς ξεκίνησε το τόσο μεγάλο του ενδιαφέρον για αυτές τις κούκλες; Έπειτα πώς παίζει μαζί τους; Αναφέρετε πως ακούει μουσική, και παράλληλα μιλάει. Έτσι έπαιζε και με τις φιγούρες;

Μήπως είχατε παρατηρήσει να ακούει κάποια τραγούδια ή να λέει λόγια που ενδεχομένως τον έκαναν να νιώσει περίεργα και τον επηρέασαν αρνητικά;

Τα παιδιά μεταφέρουν στο παιχνίδι τα συναισθήματά τους

Αυτό το λέω καθώς τα παιδιά μεταφέρουν στο παιχνίδι τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, οπότε μπορεί να είπε ή να εξέφρασε κάτι δικό του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού που ίσως αυτό είναι που επηρέασε το συναίσθημά του (κάποια αγωνία, κάποια ανησυχία).

Επιπλέον σε αυτές τις ηλικίες είναι απόλυτα λογικό τα παιδιά να αλλάζουν απόψεις σχετικά με το παιχνίδι τους.Όσο τα φοβάται και δεν τα θέλει εσείς θα πρότεινα να ανταποκριθείτε σε αυτήν την ανάγκη του θετικά και να αποσύρετε τις φιγούρες ώστε να μην τις βλέπει.

Θα πρότεινα για ένα διάστημα να ακολουθείτε το τι νιώθει και τις εναλλαγές αυτές στη διάθεσή του.

Αποκωδικοποιώντας το παιχνίδι του

Κάτι ακόμη σημαντικό εκτός του να δεχτείτε τις προτιμήσεις του που εκφράζει ανά περιόδους, να προσπαθήσετε να κάνετε ερωτήσεις για το τι νιώθει, τι τον ενοχλεί, και περισσότερο μαζί του να καταλάβετε και εσείς αλλά και εκείνος τι είναι αυτό που αισθάνεται. Τέλος, να προσπαθήσετε να κατανοήσετε μέσα από το παιχνίδι του εάν εκφράζει και κάτι προσωπικό του.

Αγγελική Καβαλλιεράτου

Σύμβουλος ΨυχικήςΥγείας/ Ψυχολόγος BSc

Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφήβων

www.aggelikikavallieratou.gr

[email protected]

6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στην ανάπτυξη του παιδιού σας;

Παραμύθια: πώς καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών;

Παιδί: Πώς το παιχνίδι συμβάλλει στην ανάπτυξη του λόγου

Πώς να ενθαρρύνεις το παιδί σου να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει;

 

Σχετικά άρθρα