Καθημερινοί πόνοι που μπορεί να «δείχνουν» κύριο ή μεταστατικό καρκίνο

Η κεφαλαλγία, ο οστικός πόνος ή το αίσθημα βαρύτητας μπορούν να αποκαλύψουν την παρουσία μεταστάσεων. Οι μεταστάσεις αντιστοιχούν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε απόσταση από τον πρωτογενή όγκο. Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Μιλάμε, δηλαδη, για γενικευμένο καρκίνο. 

Παρακάτω θα δούμε μερικά κοινά συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν:

Καρκίνος στους πνεύμονες

Μόλις οι πνεύμονες επηρεαστούν και οι μεταστάσεις αναπτυχθουν, έχουμε κυρίως μια δυσκολία στην αναπνή, με την οποία η προσπάθεια για ανάσα γίνεται όλο και περισσότερο δύσκολη, καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, μέχρι να γίνει μόνιμος ακόμη και σε καταστολή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κάθε καρκίνος μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις, αλλά μερικοί πρωτογενείς καρκίνοι έχουν μεγαλύτερη τάση από άλλους να μετασταθούν στους πνεύμονες. Αυτή είναι η περίπτωση των καρκίνων του μαστού, των νεφρών, του θυρεοειδούς, της μήτρας.

Γιατί; Ένας όγκος, που αναπτύσσεται και αυξάνεται σε μέγεθος, έρχεται σε επαφή με τα λεμφικά συστήματα και το κυκλοφορικό σε κάποιο σημείο. Τα καρκινικά κύτταρα «μεταναστεύουν» περισσότερο ή λιγότερο μακριά από τον αρχικό όγκο και φτάνουν στα πλησιέστερα όργανα. Ο πνεύμονας είναι ένας από τους πρώτους χώρους, όπου η κυκλοφορία του αίματος μεταφέρει καρκινικά κύτταρα.

Άλλα συμπτώματα:

  • ένας επίμονος βήχας
  • αιμόπτυση
  • δυσφορία στο στήθος
  • συχνές λοιμώξεις από βρογχοπνευμονία

Καρκίνος στο ήπαρ

Στην περίπτωση αυτή, το άτομο παραπονιέται για μια αίσθηση βαρύτητας ακριβώς στην κοιλιά, στην περιοχή του ήπατος. Στην ψηλάφηση, διαπιστώνεται ότι το ήπαρ έχει αυξηθεί σε όγκο. Υπάρχει επίσης ίκτερος (ίκτερος).

Κάθε καρκίνος μπορεί να προκαλέσει δευτερογενή εντοπισμό (μεταστάσεις), αλλά μερικοί πρωτογενείς καρκίνοι έχουν υψηλότερη τάση από άλλους να μετασταθούν στο ήπαρ. Αυτή είναι η περίπτωση των πεπτικών καρκίνων του στομάχου, του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Γιατί; Τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται είτε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος είτε μέσω της λεμφικής οδού. Φτάνουν πάνω από όλα τα όργανα που βρίσκονται κατά μήκους της διαδρομής αυτής. Στην περίπτωση των πεπτικών καρκίνων, το ήπαρ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.

Καρκίνος στα οστά

Τα σημάδια των οστικών μεταστάσεων είναι πολύ συχνά μαλακά οστά, τα οποία σταδιακά γίνονται και πιο εύθραυστα. Υπάρχουν, λοιπόν, κατάγματα ακόμα και μετά από ελάχιστη σωματική άσκηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οποιοσδήποτε καρκίνος μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις, αλλά μερικοί πρωτογενείς καρκίνοι έχουν υψηλότερη τάση από άλλους. Αυτή είναι η περίπτωση των καρκίνων του μαστού, των νεφρών, του θυρεοειδούς και του πνεύμονα.

Γιατί; Οποιοσδήποτε όγκος που μετασταίνεται μέσω του αίματος μπορεί να διεισδύσει στο μυελό των οστών. Το οστό περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία και παρέχει καρκινικά κύτταρα με ευνοϊκές συνθήκες για εύκολη προσκόλληση:

  • Χαμηλή ταχύτητα αίματος στο οστό, η οποία διευκολύνει την προσκόλληση και
  • Μια συγκεκριμένη δομή αιμοφόρων αγγείων που επιτρέπει ευκολία εισόδου

Όγκος στον εγκέφαλο

  • Λιγότερο συχνές, οι εγκεφαλικές μεταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε:
  • πονοκεφάλους
  • ψυχικές διαταραχές (παραληρητικές ιδέες κ.ά.)
  • διαταραχές του συντονισμού και ισορροπίας
  • σπασμούς

Οποιοσδήποτε καρκίνος μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις, αλλά μερικοί πρωτογενείς καρκίνοι έχουν υψηλότερη τάση από άλλους να μετασταθούν στον εγκέφαλο. Αυτό ισχύει για τους καρκίνους του μαστού, του πνεύμονα, του δέρματος, των νεφρών, του θυρεοειδούς, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Γιατί; Τα καρκινικά κύτταρα περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να αναπτυχθούν στον εγκέφαλο, στη συμβολή της γκρίζας ύλης και της λευκής ύλης.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μεταστατικός καρκίνος: Πώς αναπτύσσεται και ο ρόλος των κυττάρων

Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς εκδηλώνεται

Σχετικά άρθρα