Διαταραχές: Μήπως πάσχεις από ορθορεξία και δεν έχεις ιδέα;

Η ορθορεξία είναι η λιγότερο γνωστή από τις νευρολογικές διαταραχές που σχετίζονται με την πρόσληψη φαγητού. Πρόκειται για είδος διατροφικής διαταραχής, όπου το άτομο παρουσιάζει υπερβολική ενασχόληση με την ποιότητα σε ό,τι καταναλώνει.

Παρατηρείται έντονη εμμονή με τις υπερτροφές και κατά πόσο υγιεινή είναι η διατροφή του. Στόχος να ρυθμίσει έτσι την καθημερινότητά του ώστε όλα να είναι «σωστά» κατά την κρίση του.

Θέλουν το «τέλειο» και «υγιεινό»

Παρότι δεν είναι τόσο οικείος σαν όρος και ούτε αναγνωρίζεται από αρκετούς ειδικούς σαν διαταραχή, φέρει πολλά κοινά σημεία με άλλες διατροφικές παθήσεις όπως η ανορεξία. Η ανάγκη της κοινωνίας για το «τέλειο» και η αψεγάδιαστη εικόνα στα social media ενισχύουν αυτή την επιμονή.

Για παράδειγμα, μόνο στις ΗΠΑ, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 30 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από ορθορεξία. Βασικό χαρακτηριστικό των ατόμων με αυτή την ασθένεια είναι ότι θέλουν να έχουν ένα σούπερ υγεινό τρόπο ζωής ακολουθώντας πολλές δίαιτες αλλά καταλήγουν στον εντελώς αντίθετο δρόμο.

Και ενώ το να έχεις ένα «υγιεινό» lifestyle, οι παθόντες «κλειδώνουν» σε μια ζωή όπου τελικά καταλήγουν να υποφέρουν. Αλλά πώς ξέρεις ότι το παρατραβάς με τις διατροφικές σου συνήθειες; Παρακάτω ακολουθούν μερικά σημάδια ότι η ορθορεξία απειλεί εσένα ή κάποιο δικό σου άνθρωπο.

  • Η εμμονή να «τρως υγιεινά»

Πέρα από τον ορισμό της πάθησης, είναι και σύμπτωμα. Μπορεί η αρχική πρόθεση να είναι η υγιεινή διατροφή, αλλά το άτομο καταλήγει να γίνεται εμμονικό με τα συστατικά του κάθε προϊόντος ή να ακολουθεί τα διατροφικά trends. Καθώς ο καιρός κυλάει, γίνεται το κέντρο της καθημερινότητάς σου και εμποδίζει την προσωπική, την κοινωνική και την επαγγελματική ζωή σου. Περνάς χρόνο στο να τσεκάρεις τις ετικέτες των προϊόντων για τα επακριβή συστατικά τους.

  • Έρμαιο των συναισθήματών σου

Ο συναισθηματικός σου κόσμος αρχίζει να συνδέεται με την ορθορεξία και το τι τρως. Έχεις κανόνες και αν τους «σπάσεις» ή έστω αν σκεφτείς ότι τους «σπας», σε κυριεύουν οι ενοχές, η ντροπή και ο θυμός. Επίσης, επικρατεί επιφανειακή χαρά καθώς στην αρχή νιώθεις ότι έχεις ένα σκοπό και προβάλλεις τον σκοπό σου υπερήφανος. Μετά όμως, αρχίζεις να υποφέρεις και εσύ ο ίδιος. Ταυτόχρονα, νιώθεις έλλειψη ισορροπίας, απουσία ευφορίας, άγχος και θλίψη αν δεν τηρήσεις το πρόγραμμά σου.

  • Κρίνεις τις διατροφικές συνήθειες άλλων

Μέρος της διατροφικής διαταραχής, είναι το να γίνεται δύσκολο να βλέπεις άλλους να ζουν διαφορετικά από εσένα, πιο… ανθυγιεινά. Και τότε ξεκινάς να κρίνεις την οικογένειά σου και τους φίλους σου. Θεωρείς πως είσαι καλύτερός τους και απομονώνεσαι. Καταλήγεις να αποκλείεις τον εαυτό σου από κοινωνικές συναναστροφές που θεωρείς ότι μπορεί να σε βλάψουν με «βρώμικες» συνήθειες.

  • Φτάνεις σε ακρότητες για ένα «υγιεινό» lifestyle

Όχι μόνο «κόβεις» φαγητά από την καθημερινότητά σου αλλά μπορεί να φτάσεις και σε ακρότητες. Μπορεί να αναπτύξεις παράλογες ανησυχίες για τον καθαρισμό του φαγητού, καθώς και για την προετοιμασία του. Παράλληλα, μπορεί να ξοδέψεις πολύ χρόνο για τον προγραμματισμό των γευμάτων.

  • Αποφεύγεις να βγαίνεις έξω ή να τρως φαγητό άλλων

Οι άνθρωποι με ορθορεξία νιώθουν ότι «χρωστούν» στον εαυτό τους τον τρόπο διατροφής που ακολουθούν και θέλουν να έχουν τον έλεγχο. Αυτό όμως, δεν θα συμβεί αν βγουν έξω ή να πάνε καλεσμένοι σε κάποιο τραπέζι και δεν έχουν μαγειρέψει εκείνοι το φαγητό τους.

  • Συγκρίνεσαι με τους άλλους

Στον «βωμό» του νέου σου σκοπού, υποκύπτεις στα μη ρεαλιστικά πρότυπα της κοινωνίας και συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Αυτό επικρατεί κυρίως στις νεαρές ηλικίες όπου σχεδόν το 1/2 των κοριτσιών και το 1/3 των αγοριών εμφανίζουν ακατάλληλες διατροφικές συμπεριφορές. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για προσωπική επιθυμία σχετικά με το σώμα αλλά αφορά στην κοινωνία.

  • Το σώμα σου… φωνάζει!

Τα σωματικά συμπτώματα της ορθορεξίας διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αλλά η εμμονή σου με τα φαγητά, τους περιορισμούς και τη ρουτίνα ωθούν το σώμα σου σε έλλειψη ισορροπίας και υποσιτισμό. Υπάρχει πιθανότητα να νιώθεις κούραση και αδυναμία, ενώ είσαι πιο επιρρεπής σε ασθένειες και ιούς.

Χωρίς σωστή αντιμετώπιση, η ορθορεξία μπορεί να έχει τραυματικές- ίσως και καταστροφικές- επιπτώσεις στην πνευματική και τη σωματική υγεία. Για αυτό αν τυχόν ανησυχείς για την πλειονότητα από τα παραπάνω, τότε χρήσιμο είναι η συνδρομή από ένα ειδικό.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιανά Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νυχτερινή βουλιμία: Γιατί μου συμβαίνει και πώς να την αντιμετωπίσω;

Νευρική ανορεξία και βουλιμία. Τι τις προκαλεί και πώς αντιμετωπίζονται;

Σπάζοντας το φαύλο κύκλο της βουλιμίας

Νευρική ανορεξία στην εφηβεία: Ποια η… παγίδα της νόσου που πρέπει να ξεπεράσουν οι γονείς;

Μήπως πάσχεις κι εσύ από νευρική ανορεξία; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Σχετικά άρθρα