Μάθε να διεκδικείς με το βλέμμα σου

Η συστηματική παρατήρηση της διεκδικητικής συμπεριφοράς οδήγησε τους επιστήμονες να καταλήξουν στο ότι υπάρχουν  συγκεκριμένα και σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν σε μια διεκδικητική πράξη. Η σκέψη μας στον τομέα αυτό επηρεάστηκε σημαντικά από τον Μάικλ Σέρμπερ έναν ψυχίατρο στην Καλιφόρνια που έχει προσφέρει ένα εκτενές έργο στην εκπαίδευση πάνω στην διεκδίκηση στις δεκαετίες του 60 και του 70. 

Γράφει ο Ψυχοθεραπευτής Ρόμπερτ Αλμπέρτι, στο σύγγραμμα ¨Δικαίωμά σας¨. Επιστημονική επιμέλεια έκδοσης, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, Γρηγόρης Σίμος. 

Ένα από τα πιο φανερά σημεία της συμπεριφοράς κάποιου όταν μιλάει με ένα άλλο πρόσωπο είναι το που κοιτάει. Αν κάποιος κοιτάει κατευθείαν στο πρόσωπο στο οποίο μιλάει αυτό βοηθάει στο να δείξει την ειλικρίνειά του και να αυξήσει την αμεσότητα του μηνύματός του.

Αν κοιτάτε κάτω ή κάπου αλλού τις περισσότερες φορές παρουσιάζετε μάλλον έλλειψη εμπιστοσύνης ή μια αμυντική διάθεση προς το άλλο άτομο. Αν το βλέμμα σας είναι υπερβολικά προσηλωμένο στον άλλο τότε μπορεί να τον κάνετε να  νιώσει αρκετά άβολα και να μην καταφέρετε να επικοινωνήσετε μαζί του και να πάρετε αυτό που θέλετε.

Δεν υποστηρίζουμε ότι θα έπρεπε να μεγιστοποιήσετε απαραίτητα την επαφή με το βλέμμα Κοιτώντας συνέχεια κάποιον μπορεί να τον κάνετε να αισθανθεί άβολα , δεν είναι πάντοτε ταιριαστό και ωραίο και μπορεί να φανεί ότι παίζετε ένα παιχνίδι. Επιπρόσθετα η επαφή με το βλέμμα είναι μια πολιτισμική μεταβλητή καθώς πολλές πολιτισμικές ομάδες θεωρούν αποδεκτό το να περιορίζεται η ποσότητα της επαφής με το βλέμμα ειδικά μεταξύ ατόμων του αντίθετου φύλου.

Παρόλα αυτά η σημασία της επαφής με το βλέμμα είναι ολοφάνερη.

Ένα σταθερό και χαλαρό βλέμμα προς τον άλλο το οποίο περιστασιακά και όταν είναι βολικό στρέφεται αλλού βοηθά να γίνει μια συζήτηση πιο προσωπική να φανεί το ενδιαφέρον αλλά και ο σεβασμός για τον άλλο και να ενισχυθεί η αμεσότητα του μηνύματός σας.

Είναι επίσης αλήθεια ότι όπως και με τις άλλες συμπεριφορές η επαφή με το βλέμμα μπορεί να βελτιωθεί με συνειδητή προσπάθεια με μικρά βήματα. Προσπαθήστε να παρακολουθείτε τη θέση των ματιών σας ενώ μιλάτε με τους άλλους και προσπαθήστε σταδιακά να βελτιώσετε την προσοχή που επιδεικνύετε με τα μάτια σας στην πορεία της συζήτησης.

Βλέμμα και στάση του σώματος    

Ενώ κοιτάτε άλλους ανθρώπους να μιλάνε μεταξύ τους παρατηρήστε προσεχτικά πώς ο καθένας τους στέκεται ή κάθεται. Θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των ανθρώπων που ενώ μιλούν μεταξύ τους τα σώματά τους είναι στραμμένα αλλού και όχι προς το πρόσωπο με το οποίο μιλούν. Άνθρωποι που κάθονται δίπλα δίπλα συχνά στρέφουν μόνο το κεφάλι τους προς τα εκεί που μιλούν. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια τέτοια κατάσταση παρατηρήστε πόσο πιο προσωπική γίνεται μια συζήτηση όταν στρέψει κανείς το κορμί του λίγο, τριάντα μοίρες προς το άλλο άτομο.

Ο συσχετισμός ανάμεσα σε δυο ανθρώπους μπορεί  να τονισθεί με την όρθια ή την καθιστή στάση. Μια ιδιαίτερα προφανής ανισσοροπία δυνάμεων μπορεί να φανεί σε μια σχέση ενός ψηλού ενηλίκου και ενός μικρού παιδιού. Ο ενήλικας που θα σκεφτεί να σκύψει ή να γονατίσει στο ύψος του παιδιού θα καταλάβει μια φανερή διαφορά στην ποιότητα της επικοινωνίας με το παιδί, ενώ εκείνο θα ανταποκρίνεται στα θέλω του ενήλικα περισσότερο.

Σχετικά άρθρα