Καβάλα: Ζητούν σύγχρονο νόμο για τα λατομεία

Την ανάγκη ψήφισης ενός νέου σύγχρονου νόμου που θα ανανεώνει τις άδειες λειτουργίας των λατομείων μαρμάρου θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για την ορθολογικότερη εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, τόνισε η διοίκηση του Συνδέσμου Μαρμάρου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης που είχε με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) Γιώργο Γερομάρκο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιώργος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του ανάφερε ότι ο κλάδος του μαρμάρου είναι ο πιο δυναμικός στην περιοχή, έχει διατηρήσει τις θέσεις απασχόλησης και δείχνει αυξητικές τάσεις παρόλο που έχει πέσει η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, καθώς οι επιχειρήσεις μαρμάρου κάλυψαν αυτή τη διαφορά με τις εξαγωγές σε αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής.

“Το σημαντικότερο πρόβλημα του κλάδου, υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι έρχεται αντιμέτωπος με έναν νόμο, που δεν εκσυγχρονίστηκε. Σε ό,τι αφορά τον ορυκτό πλούτο, η πολιτεία δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της και καθυστερεί να βγάλει έναν σύγχρονο νόμο”. […] Με την πάροδο σαράντα χρόνων λειτουργίας τους, ο νόμος δεν προβλέπει παράταση στην εκμετάλλευσή τους, που σημαίνει ότι μια επιχείρηση δεν μπορεί να καταθέσει αίτηση για να πάρει παράταση και καινούρια άδεια. Το 2011 δόθηκε μια πρόχειρη παράταση, με τη λογική ότι στις 31/12/2013, δηλαδή σε λίγους μήνες, θα λυθεί το θέμα με ένα νομοσχέδιο, που θα δίνει την πολυπόθητη παράταση. […] Η έκδοση άδειας δεν είναι απλή διαδικασία. Χρειάζονται μελέτες, χαρτιά και με μια μεγάλη καθυστέρηση οι επιχειρήσεις θα καθίστανται ουσιαστικά παράνομες και ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι άτεγκτος.

Σχετικά άρθρα