Ο άντρας μου ξεκινά χημειοθεραπείες: Πώς να το διαχειριστώ;

Χρειάζομαι βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη. Ο σύζυγός μου νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό και πάσχει από μυελοδισπλασια.

Θα ξεκινήσει χημειοθεραπείες σε λίγες ημέρες και δεν ξέρω πώς να το διαχειριστω. Θέλω να αποκτήσω δύναμη και να τον βοηθήσω να το ξεπερασουμε και να πάμε πίσω στο παιδί μας.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ίρις Κρέμερ

Ο ρόλος σας απέναντι στο σύζυγο είναι πολύ σημαντικός για εκείνον. Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από μία σοβαρή αρρώστια αναζητά από τους οικείους του να δει στα μάτια τους την ειλικρίνεια, την αισιοδοξία και την δύναμη που χρειάζεται για να βρει το κουράγιο να συνεχίσει.

Η θέση σας είναι καίρια αλλά συγχρόνως και για εσάς κατανοώ ότι δεν είναι εύκολο να βλέπετε τον άνθρωπό σας σε αυτή την κατάσταση οπού παλεύει με την υγεία του. Το σημαντικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να παίρνετε την κάθε μέρα ξεχωριστά, να μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα και να μην προκαταβάλλεστε.

Κάποιες μέρες θα είναι καλύτερες

Κάποιες μέρες θα είναι καλύτερες και ο σύντροφος σας θα έχει περισσότερες δυνάμεις και καλύτερη διάθεση και άλλες μπορεί να πονά και να τα βλέπει όλα μαύρα. Εσείς θα πρέπει να είστε το χαμόγελο και το βασικό σημείο αναφοράς του.

Σαφέστατα δεν είναι όλες οι στιγμές για να γελάμε και ούτε πρέπει να δείχνουμε χαρούμενοι σε στιγμές που η δυσκολία είναι εμφανής, όμως είναι σημαντικό μπροστά του να δείχνετε δυνατή, να του δείχνετε ότι ό,τι κι αν συμβεί θα το αντιμετωπίσετε μαζί.

Να φεύγετε από το νοσοκομείο για λίγες ώρες

Σημαντικό για εσάς να πάρετε στήριξη από φίλους και συγγενείς και να ζητάτε βοήθεια όπου την έχετε ανάγκη. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να φεύγετε από το νοσοκομείο μια – δυο ώρες την ημέρα και να πίνετε ένα καφέ με μία φίλη, έναν συγγενή ώστε να αλλάζετε περιβάλλον και να παίρνετε κουράγιο από τους δικούς σας ανθρώπους.

Να ξέρετε ότι οι άνθρωποι μας νιώθουν καμιά φορά ενοχές που μας «κρατούν» σε ένα νοσοκομειακό δωμάτιο, έστω κι αν εμείς οι ίδιοι δε θέλουμε να φύγουμε από κοντά τους από επιλογή. Τη δύναμη και το κουράγιο θα το δίνετε εσείς στο σύζυγό σας και από αυτόν θα το παίρνετε πίσω.

Πιστέψτε για να συνεχίσετε δυναμικά

Όπως κάθε στιγμή και φάση στη ζωή μας, έτσι και αυτή είναι μια φάση που υπάρχει διάδραση. Η δύναμη που θα δίνετε, θα γυρνάει σε εσάς από τον σύζυγο όταν θα βλέπετε την ψυχολογία του να βελτιώνεται και θα ξέρετε ότι έχετε συμβάλλει κι εσείς σε αυτό.

Η δύναμη της ψυχής και το να πιστέψετε ότι αν το παλέψετε θα τα καταφέρετε μαζί είναι η μεγαλύτερη κινητήριος δύναμη του οργανισμού μας. Πιστέψτε και μεταδώστε αυτή την πίστη στον σύζυγο για να συνεχίσετε δυναμικά για όσο χρειαστεί. Η στήριξη ενός ειδικού θα ήταν σημαντική στην παρούσα φάση αν κι εφόσον είναι εφικτό. Καλή δύναμη!

Ίρις Κρέμερ
Συμβουλευτική Ψυχολόγος
www.lifemade.gr
T.: 2130049125

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μεταστατικός καρκίνος: Πώς αναπτύσσεται και ο ρόλος των κυττάρων

Καρκίνος: Γιατί η χημειοθεραπεία προκαλεί απώλεια μαλλιών;

Καρκίνος του μαστού: Έρχεται το τέλος της χημειοθεραπείας;

«Τέλος εποχής» για τη συμβατική χημειοθεραπεία;

Το συγκινητικό βίντεο της Μ. Τουμασάτου με ανιψιά της που κάνει χημειοθεραπεία

Σχετικά άρθρα