Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να κάνει φίλους;

Το αγόρι μου είναι 9 ετών και δυσκολεύεται με τις φιλίες του. Είναι φυσιολογικό αυτό; Πώς μπορώ να βοηθήσω; Όταν βρίσκεται με άλλα παιδιά, βαριέται και δεν τον βλέπω χαρούμενο!…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc

Αρχικά, είναι χρήσιμο να παρατηρήσετε τι ακριβώς τον δυσκολεύει. Η συναναστροφή; Η επικοινωνία; Το να μοιραστεί το παιχνίδι με άλλο ένα άτομο; Το να διαχειριστεί την άποψη ενός άλλου παιδιού;

Επιπλέον ανεξάρτητα από αυτές τις συγκεκριμένες σκέψεις-ερωτήσεις, θα μπορούσατε να μιλήσετε κάποια στιγμή γενικότερα για το πώς είναι και πώς αισθάνεται. Ίσως βιώνει κάποια άλλη δυσκολία (άγχος, εσωστρέφεια, δυσκολία για επικοινωνία με άλλους), και απλά η δυσκολία του βγαίνει μέσα από τους συνομήλικους του.

monaksia thlipsi efibos sxoleio

Κάτι ακόμη, είναι να διερευνήσετε μαζί του τι σημαίνει αυτό το «βαριέμαι». Πότε νιώθει έτσι, σε ποιες καταστάσεις, σε ποιες συνθήκες . Δώστε του νέες επιλογές εκείνη την στιγμή, τι θα ήθελε να κάνει, τι θα περίμενε από την παρέα του και πως να το ζητήσει και να το προτείνει στην παρέα του αυτό που θέλει .

Τέλος, μια σκέψη και μια συμβουλή -εάν θέλετε- είναι πώς μια τέτοια στάση έχει να κάνει με ένα γενικότερο δικό του συναίσθημα, μήπως δηλαδή τον απασχολεί κάτι γενικότερα, οπότε μέσα από μια συζήτηση με δική σας προσπάθεια σε μια «συνέχεια», ώστε να καταλάβει ο γιος σας ότι θέλετε να τον ακούσετε σε ό,τι νιώθει… Ίσως με αυτόν τον τρόπο να βγει κάτι που θέλει να εκφράσει.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφήβων
www.aggelikikavallieratou.gr
[email protected]
6983433267

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο γιος μου δεν έχει φίλους, τα άλλα παιδάκια δεν τον παίζουν

Πώς θα κάνω φίλους που θα μείνουν μαζί μου για μια ζωή;

Η αντικοινωνικότητα στην εφηβεία: Όταν το παιδί δεν έχει φίλους

 

 

Σχετικά άρθρα