Εύκολη κρεμμυδόπιτα με πιπεριές φλωρίνης

Έχετε όρεξη για πίτα αλλά θέλετε κάτι πρωτότυπο; Τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κρεμμυδόπιτα με πιπεριές φλωρίνης!

Υλικά

  • 1 συσκευασία Χωριάτικo, 700 γρ.
  • 1 κιλό ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 μεγάλες κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης, καθαρισμένες από κοτσάνι και σπόρια και κομμένες σε ψιλά καρέ
  • 1 μέτρια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε ψιλά καρέ
  • 1 κουτ. σούπας (κοφτή) πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • τα φύλλα από 1/3 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. ρύζι γλασέ ή νυχάκι
  • 80 ml ελαιόλαδο + 50 ml επιπλέον (για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων)1 κουτ. γλυκού αλάτι

Διαδικασία

Βγάζουμε το φύλλο από την κατάψυξη και το αφήνουμε μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να ξεπαγώσει καλά.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε σιγανή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε τις πιπεριές, την ντομάτα και 80 ml νερό, πασπαλίζουμε με το αλάτι, την πάπρικα και τη ζάχαρη και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν, να μελώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε το ταψί με λίγο από το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Στρώνουμε 2 από τα φύλλα στο ταψί, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο, με τρόπο ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε το 1/3 της γέμισης, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με άλλα 2 φύλλα, αλείφοντας το καθένα ξεχωριστά με λίγο από το ελαιόλαδο. Απλώνουμε άλλο 1/3 της γέμισης και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Καλύπτουμε την επιφάνεια της γέμισης με άλλα 2 φύλλα (αλειμμένα ξεχωριστά με λάδι) και γυρίζουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου της βάσης, στρίβοντάς τες με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο σχήμα (σαν κορδόνι).

Αλείφουμε καλά με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας και τη χαράσσουμε ελαφρώς σε κομμάτια.

Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια, αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.) Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κρεμμυδόπιτα με καρύδια

Πουγκιά μυκονιάτικης κρεμμυδόπιτας

 

Σχετικά άρθρα