Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κοιμηθεί σε σπίτι φίλου του;

Λογικό είναι κάποια από τις προσεχείς ημέρες να έρθει η στιγμή που το παιδί σας θα θέλει να κοιμηθεί στο σπίτι κάποιου φίλου ή φίλη του. Είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν μπορείτε να το αποφύγετε. Η αντίδραση των γονιών σε μια τέτοια περίπτωση μπορεί να ποικίλλει και να έχει ως εξής:

  • Με προβληματισμό, γιατί προσπαθεί να καταλάβει πώς πέρασε ο καιρός και αν θα είναι ασφαλές το παιδί
  • Με χαλαρότητα, υπολογίζοντας ότι είναι μια ευκαιρία να περάσει καλά το παιδί και να διασκεδάσει με τους φίλους του
  • Με στεναχώρια, που το παιδί αφήνει την οικογενειακή εστία για πρώτη φορά.

mama paidi parigorei

Πώς πρέπει να αντιδράσει ο γονιός;

Υπάρχει, λοιπόν, η… ιδανική αντίδραση ενός γονιού σε μια τέτοια περίπτωση; Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να κοιμάται σε σπίτια φίλων του;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν κάνουμε λόγο για ιδανική ηλικία, αλλά και ωριμότητα του παιδιού. Πρέπει, δηλαδή, ο γονιός να είναι σίγουρος για το εάν το παιδί του έχει την ωριμότητα και μπορεί να το εμπιστευτεί να κοιμηθεί σε ξένο σπίτι μόνο του. Κάποια παιδιά είναι ώριμα από τα 3 τους και κάποια άλλα μπορεί να είναι 8 και να μην διαθέτουν τη σχετική ωριμότητα.

mama malwnei paidi

Βολικά και μη… βολικά παιδιά

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πολλά παιδιά από την ηλικία των 2 ετών αποζητούν τη συντροφιά άλλων παιδιών. Αυτά τα παιδάκια δεν έχουν θέμα να κοιμηθούν σε ένα άλλο σπίτι.

Από την άλλη, μπορούμε ακόμα να πούμε ότι σε ηλικία 8 ετών, ένα παιδί κανονικά υποτίθεται ότι κοιμόταν στο σπίτι κάποιου άλλου. Αν περίπου 7-8 χρόνια, το παιδί δεν θέλει ακόμα να περάσει τη νύχτα στο σπίτι ενός φίλου, είναι ότι υπάρχει ένα βαθύτερο πρόβλημα, πρέπει σίγουρα να κάνει μια θεραπεία μερικές συνεδρίες για να καταλάβει από πού προέρχεται ο φόβος (1 ή 2 συνεδρίες στον ψυχολόγο μπορεί να είναι αρκετό), επειδή σημαίνει ότι είναι βαθύτερο. Σίγουρα θα πάει πίσω στην πρώιμη παιδική ηλικία, προτού να μπορέσει να μιλήσει και να εκφράσει τους φόβους του.

Ενθαρρύνετέ το, αλλά μην το πιέζετε

Οι γονείς θα πρέπει να βλέπουν προσεκτικά τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις του παιδιού και αναλόγως να πράττουν. Κι αυτό, γιατί οι γονείς είναι καθρέφτης του παιδιού. Εάν, δηλαδή το παιδί δει ότι οι γονείς του είναι χαλαροί και συγκρατημένοι, τότε κι εκείνο δεν έχει πρόβλημα. Από την άλλη, εφόσον οι γονείς δείξουν ανησυχία και προβληματισμό, αυτός θα περάσει και στο παιδί που επίσης δεν θα νιώθει ασφαλές να κοιμηθεί εκτός σπιτιού.

paidi mama

Εάν αντιληφθούμε ότι το παιδί φοβάται, λένε οι ειδικοί, θα πρέπει να το ενθαρρύνουμε και να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τους φόβους του, μιλώντας του ήρεμα και δείχνοντας θέληση να μπούμε πραγματικά στη θέση του. Σε καμία περίπτωση δεν πιέζουμε το παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό, μιας και θα του δημιουργηθεί άγχος και έτσι θα μετατραπεί σε μια μάλλον δυσάρεστη εμπειρία. Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία μαζί του, λέγοντάς του ότι θα το πάρετε τηλέφωνο για «καληνύχτα».

Διστακτικοί γονείς

Όπως είπαμε, υπάρχουν γονείς που είναι διστακτικοί με το να πάει το παιδί να κοιμηθεί σε ένα άλλο σπίτι. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί αναρωτιέται γιατί συμβαίνει αυτό. Οι γονείς μπορούν αν θέλουν να ζητήσουν από το παιδάκι να τους τηλεφωνήσει για «καληνύχτα».

gynaika

Τι να κάνεις αν βάλει τα κλάματα;

Υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδάκι όταν συνειδητοποιεί ότι οι γονείς του δεν είναι στον χώρο αρχίζει να κλαίει. Στην περίπτωση αυτή, οι γονείς μπορούν να κάνουν το εξής: Ας δώσει η μαμά ένα ρούχο της στο παιδί που να έχει τη μυρωδιά της.

Σε περίπτωση που το παιδάκι αρχίσει να κλαίει, τότε οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι δύο: Εάν κλάψει για 10 – 15 λεπτά και σταματήσει καλώς. Αλλιώς, εάν συνεχίζει να διαμαρτύρεται για πολλή ώρα τότε οι γονείς θα πρέπει να το πάρουν πίσω στο σπίτι, χωρίς όμως να δείξουν κάποια ενόχληση ή να το μαλώσουν.

paidi klaiei

Τα ίδια θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας εφόσον το παιδί μας καλεί άλλα παιδάκια να κοιμηθούν στο σπίτι μας.

Με πληροφορίες από magicmaman.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να κάνει φίλους;

Βασικοί κανόνες για να γίνεις κι εσύ μια… ζεν μαμά!

Σχετικά άρθρα