5 μοντεσοριανές δραστηριότητες για να περάσετε τέλεια με το παιδάκι σας!

Κουκλάκια, λουκέτα και… ένα ρουχαλάκι είναι μερικά από τα απλά αντικείμενα που χρειάζεστε για να απασχολήσετε το παιδάκι σας όσο το δυνατό πιο δημιουργικά γίνεται, ώστε και τον χρόνο του να περάσει εποικοδομητικά, αλλά και να δεθείτε ακόμα περισσότερο, αφού οι δραστηριότητες αυτές θέλουν τη συμμετοχή και των δυο σας.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί 5 ωφέλιμες δραστηριότητες βγαλμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι:

Βάλτε… μπουγάδα

Πάρτε τα ρούχα του μωρού και προετοιμάστε δύο λεκάνες σε ένα μικρό τραπέζι. Γεμίστε την πρώτη με χλιαρό νερό και τα ρούχα μέχρι τα τρία τέταρτα και τη δεύτερη με χλιαρό νερό για ξέπλυμα. Στη συνέχεια αφιερώστε χρόνο για να μοιράσετε τις δραστηριότητες: Βάλτε τα ρούχα στη λεκάνη με το νερό, τρίψτε καλά, μετά ξεπλύνετε την άλλη λεκάνη και στη συνέχεια απλώστε τα ρουχαλάκια σε μια απλώστρα.

Το παιχνίδι με τα σφουγγάρια

Επιλέξτε ένα φυσικό σφουγγάρι που έχει το πλεονέκτημα ότι είναι τόσο μαλακό στην αφή και χωρίς χημικά. Βάλτε μια λεκάνη στη διάθεση του παιδιού σας, στο ύψος του. Ρίξτε λίγο νερό, αφήστε τον να σφίξει το σφουγγάρι και να παίξει μαζί του. Στη συνέχεια, μάθετέ του να βάζει νερό για να πιεί και να καθαρίζει με το σφουγγάρι, όταν υπάρχει νερό στο τραπέζι. Μια άσκηση που προωθεί την αυτονομία.

Αναγνωρίστε τους ήχους

Συγκεντρώνουμε στο τραπέζι δώδεκα μικρά αντικείμενα, για παράδειγμα, κουκλάκια ζώων. Παρακολουθούμε και ονομάζουμε κάθε αντικείμενο μαζί, προφέροντας καλά το όνομά του. Στη συνέχεια, το παιδί καλείται να βρει εκείνο του οποίου ο ήχος αρχίζει με “β”, φροντίζοντας να επαναλάβει τον ήχο δύο φορές. Έτσι, κάνετε για όλα τα κουκλάκια.

Ανοιγοκλείστε λουκέτα

Τοποθετήστε τρία λουκέτα διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών με τα κλειδιά τους σε ένα καλάθι. Πριν ξεκινήσετε τη δραστηριότητα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναφέρετε το υλικό που έχει το παιδί σας μπροστά του και ρωτήστε τους αν ξέρουν πώς να το χρησιμοποιήσουν. Εξηγήστε σε αυτόν τον σκοπό του παιχνιδιού, δηλαδή: βρείτε το κλειδί που αντιστοιχεί σε κάθε λουκέτο για να το ανοίξετε. Δείξτε του πώς να κάνετε τα πράγματα αργά και ήσυχα. Με την επανάληψη της επιχείρησης θα αποκτήσει συγκέντρωση, ευκινησία και αυτοπεποίθηση.

Φτιάξτε ψωμί

Εσείς και το παιδάκι σας πλένετε τα χέρια του και βάζετε στην ποδιά σας. Βγάζουμε όλα τα απαραίτητα συστατικά στο τραπέζι: Αλεύρι, ζάχαρη, νερό και αλάτι. Μαζί, ζυγίστε τα συστατικά και αφήστε το παιδί να τα ανακατέψει και να ζυμώσει. Αγαπά αυτή την επαφή με τα τρόφιμα. Το παιδί στη συνέχεια καλύπτει τη ζύμη με ένα υγρό πανί και αφήνεται να ξεκουραστεί για 1 ώρα στο φούρνο ή σε ένα ψυγείο, το χρόνο που διπλασιάζεται σε όγκο. Στη συνέχεια, το παιδί ζυγίζει και πάλι. Στη συνέχεια, με μαχαίρι, οδοντογλυφίδα ή κουπάτ, του αρέσει να διακοσμεί το ψωμί πριν από το μαγείρεμα.

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αποκωδικοποιώντας το παιδικό παιχνίδι: τι κρύβουν οι εμμονές του παιδιού;

Βασικοί κανόνες για να γίνεις κι εσύ μια… ζεν μαμά!

Σχετικά άρθρα