Πότε μπορώ να πάω το παιδάκι μου σινεμά για πρώτη φορά;

Σίγουρα, δεν αναπτύσσονται όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό, αλλά πριν από την ηλικία των 4 ετών, το διάστημα συγκέντρωσης της προσοχής τους δεν υπερβαίνει τα 10 έως 15 λεπτά.

Τα DVD, τα οποία μπορούν να διακόπτονται και να αρχίζουν ξανά ανά πάσα στιγμή, είναι επομένως πολύ πιο κατάλληλα από μια ταινία. Επιπλέον, στο ψυχολογικό επίπεδο, τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας είναι ακόμα πολύ ασαφή και μερικές σκηνές μπορούν να τους εντυπωσιάσουν, ακόμα και στο πλαίσιο μιας κινούμενης εικόνας.

Πράγματι, εκτός από την περίοδο… εφιάλτη που είναι μεταξύ 3 και 5 ετών, η προοπτική ενός κινηματογράφου (γιγάντια οθόνη, σκοτεινό δωμάτιο, μεγάλη ηχητική ενέργεια) προωθεί το άγχος. Για να καθησυχάσετε τον εαυτό σας, έχετε υπόψη σας ότι το παιδί σας θα περάσει περισσότερο χρόνο μιλώντας σε σας, θέτοντας ερωτήσεις από το να παρακολουθήσει την ταινία.

Ηλικία 4-5 ετών

Για μια πρώτη προσπάθεια, «στοχεύστε» στο κινούμενο σχέδιο που θα δείτε μαζί: μια συνολική διάρκεια που δεν υπερβαίνει τα 45 λεπτά έως 1 ώρα ή ιδανικά μια ταινία που χωρίζεται σε ταινίες μικρού μήκους, διάρκειας περίπου δεκαπέντε λεπτών. Επιλέξτε μια ιστορία τέλεια προσαρμοσμένη στα νήπια, που δεν είναι τόσο συνηθισμένη.

Γενικότερα, όλο και περισσότερες ταινίες κινουμένων σχεδίων απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό: παιδιά, εφήβους, αλλά και ενήλικες, οπότε και οι γονείς μπορούν, εφόσον το… επιτρέπει το παιδάκι τους, να δουν κι εκείνοι την ίδια ταινία.

Ποια προβολή να διαλέξω;

Μια πρωινή συνεδρίαση (10 ή 11 το πρωί της Κυριακής) είναι πιο κατάλληλη για μικρά παιδιά. Σε κάθε περίπτωση, μην φτάσετε πολλή ώρα πριν την έναρξη, αλλά μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η ταινία. Θυμηθείτε, επίσης, να μην καθίσετε πολύ κοντά στην οθόνη, επειδή είναι κουραστικό για τα μάτια των μικρών.

Μετά τα 5 έτη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ηλικία των 5 ετών είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ζωή του παιδιού, διότι κάπου εκεί αρχίζει ουσιαστικά η κοινωνικοποίησή του. Στην φάση αυτή, μπορεί και προσπαθεί να περάσει από τον κόσμο των παιδιών σε αυτόν των ενηλίκων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μπορεί να δει μια ταινία μαζί με τους γονείς του, χωρίς απαραίτητα να είναι κινούμενα σχέδια.

Φυσικά, πρέπει να είναι ταινία κατάλληλη για ανηλίκους. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να κοινωνικοποιηθεί και συγκεντρωθεί στην ταινία, χωρίς να ενοχλεί τους υπόλοιπους. Εάν δείτε ότι η κατάσταση… ξεφεύγει, τότε μπορείτε να το πάρετε και να φύγετε στη μέση της ταινίας για παραδειγματισμό του.

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5 μοντεσοριανές δραστηριότητες για να περάσετε τέλεια με το παιδάκι σας!

Σε ποια ηλικία μπορεί το παιδί να κοιμηθεί σε σπίτι φίλου του;

Σχετικά άρθρα