Πώς γίνεται ένα βιβλίο Best Seller;

Πώς γίνεται ένα βιβλίο Best Seller;

Ένας αναγνώστης μας, διαβάζοντας τα άρθρα του Book Club εξέφρασε τη δική του απορία.

«Πώς γίνεται ένα βιβλίο Best Seller

Μιλήσαμε με δυο φίλους, το Θανάση Χειμωνά και τον Αύγουστο Κορτώ. Δυο από τους πιο πετυχημένους Έλληνες συγγραφείς  λύνουν τη δική σου και δική μας άλλωστε, απορία.

Θανάσης Χειμωνάς: 

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια συνταγή για αυτό. Αν υπήρχε θα την είχα ακολουθήσει με κάποιο ψευδώνυμο ίσως αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό. Και μάλλον ούτε εντελώς τυχαίο είναι. Σίγουρα μέσα στην ιστορία του βιβλίου πρέπει να υπάρχει κάποιος έρωτας ένας μεγάλος έρωτας ή ακόμα και μια επιπόλαιη ερωτική σχέση μέσα στην υπόθεση του βιβλίου. Δε νοείται best seller χωρίς έρωτα Οι 50 αποχρώσεις του γκρι είναι ένα βιβλίο που δεν έχω διαβάσει αλλά φαντάζομαι ότι πουλάει επειδή μιλάει για το σεξ. Και το σεξ είναι μια διαχρονική αξία αφού πάντα πουλούσε. Ένα ακόμη συστατικό είναι και το μυστήριο, πάντα θα πρέπει να υπάρχει και μια μικρή ή μεγάλη δόση μυστηρίου.

Η αλήθεια είναι από όσο ξέρω, ότι ο κόσμος προτιμάει το «τέλος καλό, όλα καλά», το «ζήσαμε εμείς καλά και αυτοί καλύτερα», ίσως δεν θέλει να προβληματίζεται πάρα πολύ. Το happy end που εγώ σιχαίνομαι να βάζω στα βιβλία μου, φαίνεται ότι μάλλον πουλάει και αυτό.

Δεν είναι όμως μόνο η υπόθεση. Είναι και η προώθηση του βιβλίου. Παίζει ρόλο ας πούμε το πώς και πόσο θα διαφημιστεί το βιβλίο. Στην Ελλάδα, έχει παρατηρηθεί ότι οι κριτικές δεν επηρεάζουν τον κόσμο τόσο πολύ όσο ας πούμε το πώς τοποθετείται ένα βιβλίο μέσα στα βιβλιοπωλεία αν θα είναι σε εμφανές του μαγαζιού σημείο, αν θα μείνει πολύ καιρό στη βιτρίνα και στα μπροστινά ράφια. Η καλύτερη προώθηση όμως, τουλάχιστον στη χώρα μας είναι το να διαδοθεί ένα βιβλίο από στόμα σε στόμα. Κάποιος δηλαδή που θα διαβάσει ένα βιβλίο και θα το πει σε κάποιον άλλο. Αλλά αυτό δεν μπορείς να το ελέγξεις ούτε να το προκαλέσεις!

Μέχρι τώρα, τα μεγάλα best seller γινόντουσαν από πρωτάρηδες οι οποίοι κάλυπταν ένα νέο κοινό το οποίο είχε μόλις εμφανιστεί και μια καινούργια «θεματολογία». Εννοώ αυτό που έκανε η Μάιρα Παπαθανασοπούλου όταν έγραψε το «Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα». Ήταν ένα  βιβλίο που είχε την ζήλια, τους απατημένους συζύγους θέμα που δεν ήταν πολυφορεμένο εκείνη την περίοδο και ξεκίνησε μια ολόκληρη σχολή.

Σα συμπέρασμα για τον αναγνώστη σας ένα best seller χρειάζεται μια καλή ιστορία, με έρωτα και πάθος ενδεχομένως και καλή προώθηση. Αλλά όλα αυτά δεν αρκούν πάντα. Δεν υπάρχει μια συνταγή για να την ακολουθήσει κάποιος. Και μια ακόμα παρατήρηση. Επειδή πολλά λέμε για τα Best Seller δεν υπάρχει και κανόνας για την ποιότητα του βιβλίου.  Δε σημαίνει ότι ένα βιβλίο που πουλάει δεν είναι καλό και ένα βιβλίο που δεν πουλάει ότι είναι ποιοτικό. Μπορώ να θυμηθώ τον Κώδικα Ντα Βίντσι. Που είχε λίγη δημοσιολογία, ήταν ένα βιβλίο το οποίο διάβαζες και ήθελες να δεις τι γίνεται παρακάτω. Ήταν ένα πολύ καλά δουλεμένο βιβλίο  ή τα βιβλία του Stephen King κυρίως αυτά τις δεκαετίας του 90 που εγώ προτιμώ. Θεωρώ πως είναι ένας εκπληκτικός και εξαιρετικός συγγραφέας ο οποίος δείχνει και μια πολύ καλή απεικόνιση της Αμερικής όπως είναι σήμερα. Και τα βιβλία του ειδικά τα παλιότερα σε συντροφεύουν για καιρό αφότου τα τελειώσεις. Είμαι μεγάλος φαν!

Αύγουστος Κορτώ:

“Όπως δεν μπορείς να προβλέψεις αν θα αγαπηθεί ένα παιδί που γεννιέται και μεγαλώνει, έτσι και με το βιβλίο δεν μπορείς να προβλέψεις αν θα αγαπηθεί. Υπάρχουν τρόποι να καλλιεργηθεί και να διαδοθεί η αναγνωσιμότητα ενός βιβλίου αλλά ουδείς γνωρίζει τα συστατικά ενός Best seller, ειδάλλως θα γράφαμε όλοι από ένα. Είναι τυχαίο, αν εξαιρέσεις βέβαια  τις περιπτώσεις όπoυ ένα best seller ακολουθεί ένα άλλο best seller . Ο Κώδικας Ντα Βίντσι ήταν αναμενόμενο ότι θα γινόταν Best Seller. Αλλά το πρώτο best seller  οποιουδήποτε συγγραφέα είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Yπάρχει ας πούμε, με αφορμή τις 50 αποχρώσεις του γκρι, η λεγόμενη εμπορική λογοτεχνία η οποία πουλάει πολύ. Γράφεται όμως άπειρη γυναικεία λογοτεχνία υπάρχουν εκατοντάδες έσχατα βιβλία τα οποία δεν γίνονται best seller. Επομένως δεν υπάρχει κανένας τρόπος να το κατασκευάσεις.

Σχετικά άρθρα