Τα 5 αγαπημένα βιβλία του Αλέξη Σταμάτη;

Ο Αλέξης Σταμάτης ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες πεζογράφους προτείνει για τους αναγνώστες μας τις δικές του επιλογές βιβλίων. Τα βιβλία που ο ίδιος διάβασε και πιστεύει πως και εσύ πρέπει να διαβάσεις. Εμείς πάλι, διαβάσαμε και σου προτείνουμε το δικό του μυθιστόρημα ” Μπορείς να κλάψεις μέσα στο νερό” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη:

“Ο Ορέστης Πολίτης είναι ένας επιτυχημένος προγραμματιστής, που περνά μια ήσυχη ζωή με τη γυναίκα και την κόρη του σε ένα σπίτι στο κέντρο της πόλης. Κάποια στιγμή δέχεται μια αναπάντεχη πρόσκληση από τα παλιά. Ένα σκοτεινό παρελθόν αρχίζει να ξετυλίγεται, με «απαγορευμένες» μνήμες, τραυματισμένους έρωτες, θαμμένες υποθέσεις και γεγονότα δραματικά, για τα οποία κανείς στην οικογένειά του δε γνωρίζει το παραμικρό. Τα πρόσωπα που ζουν και κινούνται γύρω του έχουν και εκείνα τον δικό τους επτασφράγιστο κόσμο: φίλοι, γείτονες και συγγενείς, όλοι τους κρύβουν κάτι, ενώ τα μυστικά τους δημιουργούν σταδιακά ένα μείγμα έτοιμο να εκραγεί. Όταν κάποτε συμβαίνει αυτή η έκρηξη, οι μάσκες πέφτουν και μια σειρά από «υπόγειες» πραγματικότητες βγαίνει στο φως: ιστορίες πάθους, έρωτα, τρομοκρατίας, βίας, εκδίκησης, ενοχών και προδοσίας, που κανείς δε θα υποψιαζόταν ότι θα μπορούσαν να κρύβονται σε ένα «αθώο» διαμέρισμα…

 Ποια βιβλία σου προτείνει ο Αλέξης Σταμάτης;   

1. ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ “Το κουμπί και το φόρεμα” εκδόσεις Πατάκη

Όπως δηλώνει και  ο ίδιος ο συγγραφέας το βιβλίο περιέχει τριάντα δύο ετερόκλητα διηγήματα. Η σκηνογραφία τους είναι η δυτική μεθόριος, η επαρχία, η Αθήνα αλλά και τόποι της ψυχής. Η ανάγνωση πιστοποιεί το ορθόν των λόγων του και επιβεβαιώνει το εξαιρετικό ταλέντο του στην μικρή φορμα. Μια από τις σημαντικότερες φωνές της πεζογραφίας μας.

 

 

2. ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ “Διασυρμός” εκδόσεις Εστία

Ο Γ.Ι. Μπαμπασακης είναι ένας βιρτουόζος τεχνίτης της γλώσσας και βιβλιοφάγος ολκής. Σε πείσμα των καιρών επιμένει ότι η ζωή είναι ωραία κι εύκολη. Στον «Διασυρμό» συναντάμε μια περιπολία εξαιρετικών αισθημάτων στην τέχνη και στη ζωή διαμέσου ενός «αριστοκρατικού αλήτικου λυρισμού» διαποτισμένου στο μοναδικό «μπαμπασάκειο» χιούμορ και την οξυμμένη πρόζα. Διαβαστερό μέχρι μυελού οστέων.

3. ΣΟΦΙΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ «Χορεύουν οι ελέφαντες;» εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα βιβλίο που ασχολείται με την διάσημη ανεξιχνίαστη υπόθεση της δολοφονίας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ και με την καταδίκη του Στακτόπουλου, ο οποίος μέχρι να πεθάνει επέμενε διαπρύσια πως είναι αθώος. Ταυτόχρονα η αφήγηση αναδίδει την περίοδο της κρίσης και την εγγενή παθογένεια της ελληνικής παιδείας. Πολλαπλοί αφηγητές, μυθοπλασία βεντάλια. Σε μια ενδιαφέρουσα αυτοαναφορική συγγραφική χειρονομία θα συναντήσουμε ήρωες από το προηγούμενά της βιβλιο “Απόψε δεν κάνουμε φίλους” όπως ο Μαρίνος Σουκιούρογλου.

4. ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ “Φακός στο στόμα” εκδόσεις Πόλις

Δεδηλωμένος περιπατητής (βαδιζομανης) του αστικού τοπίου, ο Χρυσόπουλος σκάει μύτη από τους τέσσερις τοίχους του δημιουργού (το συγγραφικό δωμάτιο) για να χαρτογραφήσει την πόλη με το βλέμμα ενός περιηγητή, διασώζοντας εικόνες, αισθήσεις και χαρακτήρες. Μια πραγματικά μοναδική περιπλάνηση στην Αθήνα, ένα εξαιρετικά πρωτότυπο βιβλιο που ήδη διακρίνεται και στο εξωτερικό.


5. ΜΙΣΕΛ ΦΑΙΣ «Κτερίσματα» εκδόσεις Πατάκη

Αυτοβιογραφικό, στοχαστικό, ένα βιβλίο που κινείται στο χώρο της «μετα μυθοπλασίας» που με έξοχα έχει αναδιφήσει ο Φάις. Η μνήμη, ως κινητήριος μοχλός, επανεξετάζει, μεταμορφώνει, σχεδόν ανακρίνει. Στιγμές, το βιβλιο μπαίνει μεσα στο σώμα και το σώμα στο βιβλίο.

 

 

 

Σχετικά άρθρα