Γιατί οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση παθαίνουν συχνότερα ουρολοιμώξεις;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές σε όλες τις γυναίκες, αλλά κυρίως σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπου έχουν υψηλότερο ποσοστό υποτροπής.

Οι συνέπειες των ουρολοιμώξεων

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μειώνουν την ποιότητα ζωής, επιβαρύνουν τον οργανισμό και κάνουν τα αντιβιοτικά λιγότερα αποτελεσματικά.

Μια μελέτη, λοιπόν, έγινε σε ποντίκια, αλλά και σε βιοψίες ουροδόχου κύστης 14 εμμηνοπαυσιακών γυναικών, για να κατανοηθεί καλύτερα αυτό το είδος της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας με την ελπίδα καλύτερης φροντίδας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα βακτηρίδια που εντοπίστηκαν είναι ικανά να διεισδύσουν βαθιά μέσα στον ιστό των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστης, ακόμη και πέρα ​​από το στρώμα του ουροθηλίου ή το μεταβατικό επιθήλιο, τον ιστό, δηλαδή, του ουροποιητικού συστήματος.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Διαπιστώσαν οι επιστήμονες επίσης ότι η προσαρμοστική ανοσοαπόκριση είναι πολύ δραστική σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους ανθρώπους.

Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι – αν και δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί – πολλά είδη βακτηρίων καταφέρνουν να διεισδύσουν μέσα στην ουροδόχο κύστη σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, προκαλώντας επαναλαμβανόμενη κυστίτιδα που τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να φτάσουν τέλος. Οι αντιβιοτικές θεραπείες εδώ θα δείχνουν τα όριά τους, αφού δεν στοχεύουν τις πολλές ποικιλίες βακτηρίων που υπάρχουν σε αυτό το είδος μόλυνσης.

Λοιμώξεις στις γυναίκες

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι μια από τις πιο συχνές βακτηριακές λοιμώξεις στις γυναίκες, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 25% όλων των μολύνσεων. Η επανάληψη μπορεί να κυμαίνεται από 16 έως 36% στις γυναίκες από την προμηνόπαυση έως 55% μετά την εμμηνόπαυση.

Μεταξύ των παραγόντων που πιστεύεται ότι οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης των ούρων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, είναι η πρόπτωση του πυελικού οργάνου, ο διαβήτης, η έλλειψη οιστρογόνων, η απώλεια γαλακτοβακίλλων στην κολπική χλωρίδα και ο αυξημένος αποικισμός των περιβαλλόντων ιστών. η ουρήθρα από το βακτήριο Escherichia coli (Ε. coli).

Ωστόσο, θα απαιτηθεί περαιτέρω έρευνα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων έναντι των αντιβιοτικών για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της υποτροπιάζουσας κυστίτιδας, ενώ εξετάζονται τα ανοσοποιητικά και προβιοτικά κομμάτια.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απολαμβάνει το σεξ μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση;

Μπήκα στην εμμηνόπαυση και έχω περιττά κιλά. Πώς θα μπορέσω να τα χάσω;

 

Σχετικά άρθρα