Έφη Αχτσιόγλου για 13η σύνταξη: Απαντά αν είναι επίδομα, δώρο ή μόνιμο μέτρο

Δηλώσεις σχετικά με την ελληνική οικονομία και κυρίως για τη 13η σύνταξη, έκανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN BEYOND.

«Το πακέτο των θετικών μέτρων που ψηφίστηκε από τη Βουλή, είναι πλήρως κοστολογημένο. Είναι εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε διαθέσιμο, μετά την επίτευξη του στόχου για το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα».

Δεν είναι ούτε επίδομα ούτε δώρο

Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας, τη Δευτέρα (20/5), καταβάλλεται η 13η σύνταξη, η οποία δεν είναι ούτε επίδομα ούτε δώρο, με την έννοια της εφάπαξ παροχής, αλλά μία μόνιμη σύνταξη.

«Η 13η σύνταξη υπολογίζεται στη βάση της κύριας σύνταξης που λαμβάνει ο συνταξιούχος. Θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, εφόσον η κυβέρνηση είναι η συγκεκριμένη. Η ΝΔ δεν δεσμεύεται για τη διατήρηση αυτού του μέτρου. Πρόκειται για μόνιμη ενίσχυση στο ετήσιο εισόδημα των συνταξιούχων» διευκρίνισε.

«Προστατεύσαμε τις καταβαλλόμενες συντάξεις»

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, οι αποδοχές των συνταξιούχων από τις συντάξεις, από τα τέλη του 2014 έως τα τέλη του 2018, παρουσίασαν μία μικρή αύξηση της τάξης των 20 ευρώ τον μήνα.

«Από το 2019, προστατεύσαμε τις καταβαλλόμενες συντάξεις και υπήρξαν μικρές αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, 620.000 συνταξιούχοι βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2019, ο επανυπολογισμός λειτουργεί μόνο θετικά, μόνο εκεί που έχει να δώσει αυξήσεις, αλλιώς η σύνταξη διατηρείται στο ίδιο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με την κριτική της ΝΔ για τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας απάντησε: «Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν την περίοδο που υπέστησαν τη μεγάλη απώλεια των εισοδημάτων τους. Δηλαδή, την περίοδο 2010-2014. Έγιναν 12 οριζόντιες περικοπές των συντάξεων. Τότε κόπηκε η 13η και η 14η σύνταξη».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφη Αχτσιόγλου: Το παιδί θαύμα στη δικηγορία που έγινε υπουργός Εργασίας και είναι συμπαθής στους δανειστές

Έφη Αχτσιόγλου: «Δεν θα είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής»

Έφη Αχτσιόγλου-Η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη της υπουργού (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετικά άρθρα