Τι διατροφή πρέπει να κάνω εάν έχω χρόνιο εντερικό πρόβλημα;

H νόσος του Crohn έχει, μια χρόνια πάθηση του εντέρου, έχει σύμφωνα με τους ειδικούς περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Υπάρχουν, δηλαδή, διαστήματα που ο πάσχων υποφέρει πραγματικά από τα έντονα συμπτώματα της συγκεκριμένης νόσου και άλλες χρονικές περίοδοι που το πρόβλημα είναι από ελάχιστα, έως καθόλου αισθητό.

Όπως επισημαίνουν διατροφολόγοι και γαστρεντερολόγοι, σημαντικό ρόλο στο ποια από τις δύο φάσεις θα διαρκέσει περισσότερο παίζει η διατροφή την οποία επιλέγει να κάνει κάποιος που πάσχει από τη νόσο του Crohn.

Οι φάσεις της νόσου Crohn

Εφόσον οι πάσχοντες είναι σε φάση ύφεσης και ηρεμίας δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή και διαιτητικό πλάνο που πρέπει να ακολουθούν. Σε περιόδους, όμως, κρίσης οπότε και τα συμπτώματα είναι κυρίως διάρροια και πόνος στο στομάχι, στόχος της διατροφής που ακολουθούν οι πάσχοντες είναι να μειωθεί και να περιοριστούν οι ερεθισμοί στον πεπτικό σωλήνα και να διατηρήσουν τη βέλτιστη πρόσληψη θρεπτικών ουσιών.

Στην ενεργό φάση της νόσου του Crohn, συνιστάται η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής σε διαιτητικές ίνες και λακτόζη (που χαρακτηρίζεται «δίαιτα χωρίς κανένα υπόλειμμα»). Αυτή η διατροφή βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Πώς; Με τη μείωση των συμπτωμάτων, τον περιορισμό του ερεθισμού του πεπτικού συστήματος, τη διευκόλυνση της εργασίας της πέψης και τη διατήρηση ή αποκατάσταση μιας καλής θρεπτικής κατάστασης.

diaita

Συμπεριλάβετε, εάν είναι δυνατόν, επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ιχνοστοιχείων για την αποφυγή ανεπαρκειών. Αποφύγετε τρόφιμα που είναι δύσκολο να αφομοιώσουν ή / και που μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό του εντέρου: Απλά σάκχαρα, λίπη και γλουτένη. Φυσικά, καθένας ακολουθεί το διαιτολόγιο που αρμόζει στις ανάγκες του οργανισμού του.

Στη φάση ύφεσης, δεν υπάρχει ανάγκη εξάλειψης ορισμένων τροφίμων. Από την άλλη πλευρά, προτιμούν μια διατροφή πλούσια σε διαλυτές ίνες, πιο ήπια για τα έντερα. Όποια και αν είναι η φάση της ασθένειας, εναπόκειται στο άτομο να κρίνει εάν ορισμένα τρόφιμα είναι λιγότερο ανεκτά από άλλα, επειδή κάθε οργανισμός αντιδρά με διαφορετικό τρόπο.

Διατροφικές συνήθειες που πρέπει να αλλάξετε

Σε περίπτωση κρίσης της νόσου του Crohn, μπορεί να χρειαστεί να υιοθετήσουμε νέα αντανακλαστικά στα τρόφιμα. Συνιστάται να παίρνετε ελαφριά γεύματα καλά κατανεμημένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στόχος: να διευκολυνθεί η πέψη και να μην παροτρυνθούν πάρα πολύ οι εντερικές κινήσεις. Τρία μικρά γεύματα και δύο έως τρία σνακ είναι μια καλή βάση.

Φάτε το μεγαλύτερο γεύμα σας το μεσημέρι και όχι το βράδυ. Στο τραπέζι, πάρτε το χρόνο να μασήσετε το φαγητό. Μαγειρέψτε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα φάτε. Προτιμήστε για παράδειγμα το μαγείρεμα χωρίς λίπος στο φούρνο, με το νερό, τον ατμό. Για να δώσετε μεγαλύτερη γεύση στις συνταγές σας, χρησιμοποιήστε αρωματικά βότανα και γάλα καρύδας, για παράδειγμα.

 

Εστιάστε στα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες: αποφλοιωμένα και χωρίς φρούτα φρούτα (μήλα, μπανάνα, σταφύλια …) και λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες (καρότα, τεύτλα, αγγούρια …), δημητριακά με χαμηλή περιεκτικότητα σε ίνες (π.χ. ρύζι) ), αυγά, άσπρα ψάρια ή πουλερικά μαγειρεμένα χωρίς λίπος.

Ο ρόλος της ενυδάτωσης

Η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής είναι μερικές φορές απαραίτητη για την αντιστάθμιση των ελλειμμάτων διατροφής. Τα άτομα με νόσο του Crohn μπορεί να είναι ανεπαρκή σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία ή υποσιτισμένα. Πράγματι, οι κρίσεις της νόσου (διάρροια, αιμορραγία) οδηγούν σε απώλειες βασικών θρεπτικών ουσιών. Επίσης, άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την κατάσταση (δυσαπορρόφηση, εντερικές εκτομές, απώλεια όρεξης) επιδεινώνουν αυτό το φαινόμενο.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας. Συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων ουσιών μπορεί μερικές φορές να είναι απαραίτητα από το στόμα ή ενδοφλεβίως. Η διατροφή μέσω καθετήρα που εισάγεται στο στομάχι, αποκλειστική ή επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μερικές περιπτώσεις, ειδικά σε παιδιά.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

4 βασικές αιτίες που προκαλούν τη νόσο του Crohn

Ο θηλασμός προστατεύει από τη νόσο Crohn και την ελκώδη κολίτιδα

Σχετικά άρθρα