Πήρα εγκριτική απόφαση για σύνταξη. Να κάνω αίτηση για προσωπική διαφορά ή όχι;

Είχα καταθέσει αίτηση για συνταξιοδότηση 3/3/17. Στις 29/9/18 βγήκε εγκριτική απόφαση για την κύρια σύνταξη. Εγώ σαν νέα συνταξιούχος να κάνω την αίτηση για προσωπική διαφορά ή όχι; Και μέχρι πότε είναι η προθεσμία;

Στα ερωτήματά σας απαντά ο δικηγόρος – εργατολόγος, Δημήτρης Μουσελίμης (www.e-syntaxi.gr)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν χρειάζεται να  κάνετε καμία αίτηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γεννημένος τον Σεπτέμβριο 1957, εργαζόμενος από το 1982 μέχρι Απρίλιο 2018 στο  ιδιωτικό τομέα, έχω 8042 ένσημα. Από τον Μάιο 2018 είμαι  στο ταμείο ανεργίας. Πότε βγαίνω με πλήρη; Χρειάζεται να εξαγοράσω πλασματικά από σπουδές, στρατό, παιδιά – έχω 2 ανήλικα-  για να βγω άμεσα με πλήρη σύνταξη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σε ηλικία 62 ετών δικαιούστε μειωμένη σύνταξη εφόσον έχετε και μαζί με τον χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας, 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν από τα 62.

Διαφορετικά πλήρη σύνταξη δικαιούστε σε ηλικία 67 ετών. Για πλήρη στα 62 θα έπρεπε να είχατε συμπληρώσει 12.000 ημέρες ασφάλισης.

Το μέγιστο του χρόνου που μπορείτε να αναγνωρίσετε είναι μέχρι και 7 έτη από πλασματικά. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχατε τουλάχιστον 33 έτη πραγματικής ασφάλισης, ήτοι 9900 ημέρες. Σας λείπουν 1858 ημέρες πραγματικής ασφάλισης. Εφόσον έχετε τις 100 ημέρες ασφάλισης ανά έτος την τελευταία 5ετία να επιλέξετε την λύση της μειωμένης σύνταξης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε πληρώνονται – Δείτε τις ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Ο πατέρας μου είναι 65 ετών και έχει βαρέα ένσημα. Πότε βγαίνει στη σύνταξη;

 

Σχετικά άρθρα