Ξεχνάω και δεν μπορώ να κοιμηθώ: Δες τι μπορεί να σημαίνει αυτό

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός άρθρων που συνήθως γενικεύουν ή παρουσιάζουν μια σφαιρική περιγραφή του στρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το άγχος ως κάτι που τους κάνει να νιώθουν συγκλονισμένοι.

Ο όρος «άγχος» προέρχεται από το ρήμα ἄγχω, που στην αρχαία ελληνική γλώσσα σημαίνει σφίγγω ή πνίγω. Πρόκειται για μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα μια κατάσταση.

Εσύ υποφέρεις και το σώμα σου… μιλά

Το νευρικό σύστημα αποτελείται από το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό, το οποίο σου επιτρέπει να αναπνέεις με ένα ορισμένο ρυθμό με σκοπό να δέχεσαι μια ισορροπημένη ποσότητα οξυγόνου. Επίσης, ελέγχει την πέψη, τους καρδιακούς παλμούς και τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, σύμφωνα με τη Δρ. Diane Roberts Stoler, Ψυχολόγο.

Όταν κάποιος άνθρωπος νιώθει στρες, το σώμα του… μιλά. Το νευρικό σύστημα δυσλειτουργεί και είναι σε ένταση αφού ο εγκέφαλος πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Καθημερινά όλοι μας εκτιθόμαστε σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Όμως, το στρες μπορεί να είναι και θετικό

Από την άλλη, το στρες μπορεί να είναι και θετικό γιατί λειτουργεί σαν καταλύτης και ενεργοποιεί τον οργανισμό για να αντεπεξέλθει στις όποιες καταστάσεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές υποχρεώσεις.

Και άλλο τόσο πιο επώδυνες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις τους. Από τα πιο συχνά και γνωστά ψυχοσωμαικά συμπτώματα είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία, το ότι ξεχνάς διάφορα και τα προβλήματα ύπνου. Μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος το χρόνιο στρες να είναι καταστροφικό και να βλάψει μόνιμα τα ζωτικής σημασίας συστήματα του οργανισμού.

Πού οφείλεται το άγχος;

Σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν άγχος, δυστυχώς τα πάντα μπορεί να ευθύνονται καθώς ο καθένας αντιδρά εντελώς διαφορετικά στις καθημερινές απαιτήσεις. Ένα διαγώνισμα για τον 10χρονο μαθητή Δημοτικού. Το τελευταίο μάθημα για τον 26χρονο φοιτητή που θέλει να τελειώσει το μεταπτυχιακό του. Η πολλοστή δόση στην εφορία για έναν πατέρα. Η άγνοια για το πώς θα τα καταφέρει η 65χρονη που δεν έχει λεφτά μέχρι να βγει η σύνταξη χηρείας της.

Επειδή ακριβώς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το άγχος επεμβαίνει στον τρόπο ομαλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος με αποτέλεσμα να τον αποσυντονίζει, κατ’ επέκταση υπάρχει απορύθμιση σε όλο το σώμα και τις λειτουργίες του. Δηλαδή δεν μπορείς να κοιμηθείς γιατί το μυαλό σου είναι σε επαγρύπνηση ότι μπορεί να κινδυνεύεις και για αυτό τον λόγο, ενεργοποιεί τον μηχανισμό αυτοπροστασίας.

Τι σημαίνει ότι ξεχνάς και δεν κοιμάσαι;

Και επειδή πρόκειται για αλυσίδα, αυξάνεται η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη με συνέπεια να μην μπορείς να μην είσαι σε θέση να αποθηκεύσεις πληροφορίες σωστά αλλά ούτε και να ανακτήσεις τις αποθηκευμένες. Αυτό γίνεται ένας φαύλος κύκλος που κάποια στιγμή, θα σε εξαντλήσει. Οι ημέρες περνούν και γίνονται εβδομάδες. Και οι εβδομάδες μήνες και οι μήνες χρόνια.

Έτσι καταλήγεις να «αγκαλιάσεις» μια εφιαλτική ζωή δίχως να κάνεις κάτι για το ξορκίσεις. Καλό όμως, είναι να μην το αγνοείς. Βρες τον πυρήνα που προκαλεί το άγχος σου και μόνο έτσι θα το διαχειριστείς. Και αν τυχόν θεωρείς ότι δεν μπορείς μόνος σου, ένας ειδικός ίσως φανεί χρήσιμος.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα:Τι είναι οι ψυχολογικές ζαλάδες;

Burnout: Η μάστιγα του 21ου αιώνα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Oι 15 τρόποι να διαχειριστείς το άγχος: Τι να κάνεις από το πρωί που ξυπνάς

Εργασιακό burnout: Οι 2 κανόνες που θα προστατεύσουν την ψυχική σας υγεία

Ποια ανεξήγητα ιατρικά συμπτώματα «κρύβουν» ψυχικές διαταραχές;

Σχετικά άρθρα