Με το παιδί στην πισίνα: Τι να προσέξετε και πώς θα περάσετε καλά!

Τώρα που ο καιρός σιγά – σιγά φτιάχνει περισσότερο και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν είναι πολύ πιθανό να θες να επισκεφθείς κάποια πισίνα μαζί με το παιδάκι σου. Τι θα πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας και τι να προσέχουμε εφόσον βρεθούμε σε πισίνα με το παιδί και θέλουμε να χαρούμε το κολύμπι και το παιχνίδι στο νερό;

Σε ποια ηλικία πάει το παιδάκι στην πισίνα;

Μπορούμε να πάρουμε το μωράκι μας σε μια δημόσια πισίνα από την ηλικία των 6 μηνών, εφόσον έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την ηλικία του εμβόλια.

Εάν, όμως, είναι τόσο μικρό θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι θα κρυώσει γρήγορα, ακόμα κι αν η πισίνα είναι θερμαινόμενη, ενώ θα πρέπει μεταξύ της πισίνας και των αποδυτηρίων να το έχουμε καλά σκεπασμένο με πετσέτα.

Στα 2 έτη, το παιδάκι μπορεί να μείνει για 10-15 λεπτά στο νερό, πριν αρχίσει να κρυώνει.

Από την ηλικία των 5, εφόσον βλέπετε ότι… περνάει καλά στο νερό, το παιχνίδι μπορεί να κρατήσει περίπου ένα μισάωρο.

Η ασφάλεια (του) μετράει

Εφόσον θα βάλετε το παιδάκι σας στο νερό θα πρέπει να το έχετε εξοπλίσει επαρκώς, ώστε να μην κινδυνεύσει μέσα στην πισίνα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να του φορέσετε μπρατσάκια, για να το βοηθήσετε να επιπλέει καλύτερα.

Προσοχή, όμως γατί τα μπρατσάκια από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Εφόσον θέλετε να το μάθετε να κολυμπάει, καλό θα είναι πρώτα να το βάλετε στην κουλούρα, με σας φυσικά δίπλα του για να το προσέχετε.

Δεν χρειάζεται από τόσο μικρή ηλικία να του βάλετε και γυαλιά κολύμβησης, μιας και τα ματάκια του δεν κινδυνεύουν. Μπαίνοντας νερό στα μάτια του, το μωρό μαθαίνει τι να αποφεύγει και με την μελλοντική προοπτική που μπορεί να βγει στη θάλασσα, όπου θα αντιμετωπίσει κύματα και άλλα… θαλάσσια φαινόμενα.

Κανόνες συμπεριφοράς

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να κολυμπάνε σε νερό που ξεπερνά τα 20 εκατοστά σε ύψος. Μάθετέ του να μην απομακρύνετε χωρίς εσάς και φυσικά εποπτεύετέ το όση ώρα είναι στο νερό.

Μάθετέ του τους κανόνες της πισίνας: Δεν τρέχουμε γύρω από την πισίνα και δεν κάνουμε βουτιές, από τη στιγμή που είναι κι άλλοι άνθρωποι γύρω μας. Προσπαθήστε να πάτε με τους ρυθμούς του παιδιού. Η έκταση του νερού του φαίνεται τεράστια, δύσκολο να είναι τόσο άνετα όσο και στην μπανιέρα του. Σκεφτείτε να κατακερματιστείτε το χώρο τοποθετώντας τον εαυτό σας μπροστά του, δημιουργώντας ένα μικρό ήσυχο μέρος με μικρές σημαδούρες.

Αν φοβάται;

Είναι φοβισμένο και δεν θέλει να μπει στο νερό; Δεν το πιέζετε. Δώστε του λίγο χρόνο. Μια άλλη μέρα, ίσως θα εκδηλώσει την επιθυμία να κολυμπήσει. Δεν υπάρχει κανονικό ημερολόγιο, ορίστε στόχους βάσει της προόδου και των επιθυμιών του παιδιού σας. Σε κάθε περίπτωση, η μάθηση να κολυμπά δεν ξεκινάει μέχρι την ηλικία των 6 ετών, λόγω των ψυχοκινητικών ικανοτήτων και της προσοχής του παιδιού.

Ιδέες για παιχνίδια στην πισίνα

Η σανίδα είναι το πιο απαραίτητο αξεσουάρ. Χάρη σε αυτή, το παιδί σας μπορεί να μάθει τις διαφορετικές θέσεις στο νερό: καθιστό / ξαπλωμένο / όρθιο, και έτσι να κερδίσει περισσότερη ευκολία στο νερό.

paidia pisina

Μια άλλη άσκηση και παιχνίδι μαζί που μπορείτε να κάνετε είναι ο «κροκόδειλος», όπου έχει τα ποδαράκια του στο νερό και με τα χέρια στηρίζεται στα σκαλοπάτια. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και στην μπανιέρα του σπιτιού σας.

Με πληροφορίες από parents.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νερό πισίνας: Δεν φαντάζεστε τι ασθένειες μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά σας!

Σχετικά άρθρα