Monsanto: Βαρύ πλήγμα για τη θυγατρική της Bayer και το παράνομο… φακέλωμα των εχθρών της – Οι «μαύρες» λίστες με πολιτικούς, η καταγγελία της Le Monde και η αποζημίωση δισεκατομμυρίων δολαρίων

Αλλεπάλληλα φαίνεται πως είναι τα «χτυπήματα» για τη Monsanto και κατ’ επέκταση του γερμανικού κολοσσού Bayer, αφού πρόκειται για θυγατρική της, αγοράζοντάς τη πέρυσι.

Πριν από λίγες ημέρες, το τηλεοπτικό κανάλι France 2 προέβη σε αποκαλύψη – φωτιά έχοντας στην κατοχή του «εμπιστευτικά» ενημερωτικά έγγραφα. Όλα φέρουν την υπογραφή εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνεργάζονταν με τη Monsanto. Μάλιστα, μόνο στις ΗΠΑ, είναι ήδη αντιμέτωπη με 13.400 αγωγές!

«Φακέλωνε» δημοσιογράφους και πολιτικούς

Σύμφωνα με αυτά τα αρχεία, είνα έκδηλο πως η εν λόγω εταιρία «φακέλωνε» δημοσιογράφους και πολιτικούς ανάλογα με τη στάση που τηρούσαν απέναντι στα ζιζανιοκτόνα. Και ιδίως την άποψή τους για τη γλυφοσάτη. Μάλιστα, χρησιμοποιούσαν και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Η γλυφοσάτη θεωρείται «πιθανώς καρκινογόνα» ουσία από το 2015, από το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο, μια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κυκλοφορεί στο εμπόριο με διάφορες ονομασίες. Όμως η γνωστότερη είναι το Roundup της Monsanto.

Σε ένα πρώτο έγγραφο που χρονολογείται από το 2016, το οποίο φέρει το λογότυπο και του γαλλικού διαφημιστικού ομίλου Publicis, αναφέρονται οι κυριότεροι… πρωταγωνιστές της δημόσιας αντιπαράθεσης για τα ζιζανιοκτόνα στη Γαλλία, ανάλογα με την επιρροή του καθενός. Ο γενικός διευθυντής της Publicis υποστηρίζει ότι οι πληροφορίες αυτές συλλέχθηκαν αποκλειστικά στη βάση των δημόσιων δεδομένων.

https://www.instagram.com/p/Bxivoc7hwMH/

Είχε προσωπικά δεδομένα 200 ανθρώπων

Από την άλλη, μια δεύτερη εταιρεία δημοσίων σχέσεων, η Fleishman Hillard, φέρεται να συνέταξε, την ίδια χρονιά, μια άλλη αναφορά που περιλαμβάνει τις διευθύνσεις ή τα τηλέφωνα περίπου 200 προσώπων. Ο καθένας τους βαθμολογείται από το 0 μέχρι το 5, για τη στάση του απέναντι σε διάφορα θέματα, από τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς μέχρι τα ζιζανιοκτόνα.

Σε ένα άλλο έγγραφο, ένας πίνακας παρουσιάζει τους 74 «πρωταρχικούς στόχους», χωρισμένους σε τέσσερις ομάδες: τους «συμμάχους», τους «πιθανούς συμμάχους προς στρατολόγηση», εκείνους που θα πρέπει να «εκπαιδευτούν» και τους « υπό παρακολούθηση». Με βάση αυτή τη λίστα συντάχθηκε και ένα σχέδιο δράσης για τον κάθε στόχο, όπου αναφέρονται τα… χόμπι τους και οι αναρτήσεις στο Twitter.

Ποιοι είναι στις «μαύρες» λίστες

«Είναι μια πολύ σημαντική ανακάλυψη γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχουν στοχευμένες στρατηγικές για τον αφανισμό των ισχυρών φωνών». Αυτό σχολίασε η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, η οποία βρισκόταν στην κατηγορία των «υπό παρακολούθηση» προσώπων. Να σημειωθεί πως είχε ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της γλυφοσάτης.

Στις «μαύρες» λίστες περιλαμβάνονταν και τέσσερις δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Μάλιστα, η γενική διευθύντρια του «Radio France», Σιμπίλ Βέιγ, προανήγγειλε ότι θα προσφύγει και αυτή στη δικαιοσύνη. Η εφημερίδα «Le Parisien», από την πλευρά της, θα κάνει καταγγελία για την υπόθεση στο CNIL, τον δημόσιο οργανισμό προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Ταυτόχρονα, τα δημόσια γαλλικά ινστιτούτα ερευνών Inra και CNRS ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Διαπίστωσαν ότι κάποιοι από τους ερευνητές και τα διοικητικά στελέχη τους περιλαμβάνονταν στις λίστες της Monsanto.

Έκανε καταγγελία και η «Le Monde»

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι γαλλικές δικαστικές Αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για αυτό το παράνομο «φακέλωμα», μετά την καταγγελία που έκανε η εφημερίδα «Le Monde» και ο δημοσιογράφος Στεφάν Φουκάρ, το όνομα του οποίου περιλαμβανόταν στις λίστες.

Ο νομικός σύμβουλος της εφημερίδας, Φρανσουά Σεν-Πιέρ τόνισε ότι «η Le Monde δεν μπορεί να δεχτεί ότι μια πολυεθνική… φακελώνει τους δημοσιογράφους με βάση τις έρευνες που κάνουν για εκείνη. Είναι κάτι που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν ούτε οι υπηρεσίες της αστυνομίας, είναι παράνομο».

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ πάντως, τόνισε ότι «η Monsanto μάλλον δεν είναι η μοναδική εταιρεία που πράττει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αντί απλώς να σκανδαλιζόμαστε, πρέπει με αφορμή αυτήν την αποκάλυψη να ξεκαθαρίσουμε αυτό το σύστημα του λόμπινγκ», αιτήθηκε στο France Info.

Έκανε το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης;

Ορισμένα ιδιωτικά συμφέροντα, πιστεύοντας ότι είναι «πιο ισχυρά από τα κράτη, είναι έτοιμα για όπλα». Αυτό σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Φρανσουά ντε Ρουζί, που τόνισε ότι δεν τον εξέπληξε η αποκάλυψη. Πλέον «ο οικονομικός πόλεμος διεξάγεται και στο πεδίο του περιβάλλοντος».

Οι φήμες θέλουν η Monsanto να έκανε το ίδιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως παραδέχτηκε και ο γερμανικός κολοσσός Bayer, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο. Αν και παραδέχτηκε την ύπαρξη των φακέλων αυτών, πιστεύει ότι δεν παραβιάστηκε κάποιος νόμος. Όπως και να έχει, όμως, προτίθεται να ζητήσει από κάποια νομική εταιρία να το ερευνήσει.

«Σίγουρα δεν… έπαιξε δίκαια. Όταν συλλέγεις δεδομένα προσώπων τα οποία δεν είναι δημοσίως διαθέσιμα, τότε σαφέστατα κινείσαι σε άλλα μονοπάτια, ανεξαρτήτως αν παραβιάστηκε όντως η νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων», αρκέστηκε να δηλώσει ο επικεφαλής του τμήματος δημοσίων σχέσεων της Bayer, Ματίας Μπέρνινγκερ.

Πάνω από 2 δισ. δολάρια η αποζημίωση σε καρκινοπαθείς!

Σώμα ενόρκων δικαστηρίου στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας κατάφερε νέο πλήγμα στη Monsanto. Η εταιρία οφείλει να αποζημιώσει με παραπάνω από δύο δισεκατομμύρια δολαρία ένα ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο, αποδίδοντας την ασθένεια στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup, σύμφωνα με τους δικηγόρους του ζεύγους.

Φέρεται πως το πολύ επιτυχημένο- εμπορικά- ζιζανιοκτόνο, προκάλεσε στο ζευγάρι Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο πάσχει. Πρόκειται για την τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Monsanto.

Οφείλει να πληρώσει ως αποζημίωση 18 εκατ. δολάρια στον Άλβα, 37 εκατ. στην Αλμπέρτα Πίλιοντ και ένα δισεκ. δολάρια στον καθένα ως πρόσθετα, τιμωρητικά ποσά πέραν της αποζημίωσης. Αιτία είναι ότι δεν φρόντισε να προειδοποιήσει επαρκώς τους πελάτες της για τους κινδύνους στην υγεία που συνεπαγόταν η χρήση του ζιζανιοκτόνου της.

Στον αντίποδα, η διοίκηση του γερμανικού κολοσσού χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική και διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Φωνάζουν κατά των Bayer – Monsanto

Πολλές διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο (18/5 και 19/5) σε όλον τον κόσμο, εναντίον της δράσης του κολοσσού Bayer – Monsanto καθώς και άλλων μεγάλων εταιριών που παράγουν εντομοκτόνα και άλλα αγροχημικά προϊόντα, με τους ακτιβιστές να ζητούν ένα άλλο μοντέλο γεωργίας.

Διαδηλώσεις αναμένεται να γίνουν στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Κύπρο, την Ινδία, το Τορόντο του Καναδά, το Σαν Ντιέγκο και το Όστιν, στις ΗΠΑ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώνονται στο Μεξικό, τη Χιλή, την Αργεντινή και το Περθ της Αυστραλίας.

Οι πορείες αυτές γίνονται με πρωτοβουλία περίπου εκατό μη κυβερνητικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων είναι και η Greenpeace. Πρόκειται για κίνημα που έχει ξεκινήσει από το 2013. Θα συμμετάσχουν και Βιετναμέζοι, θύματα του «πορτοκαλί παράγοντα». Είναι φυτοκτόνο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ από τον αμερικανικό στρατό για την απογύμνωση των δασών.

Ήταν προϊόν της Monsanto και τα θύματά του εκτιμάται ότι φτάνουν τα 4,8 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο. Στα μέσα Απριλίου το Βιετνάμ αποφάσισε να απαγορεύσει τη γλυφοσάτη, το αμφιλεγόμενο ζιζανιοκτόνο που έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί καρκίνο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ανδρέας Μαρτίνης: Ο οφθαλμίατρος από το Χαλάνδρι με τη φτωχή οικογένεια που έκανε χρυσές… δουλειές και έπαιρνε μίζες για το «Ερρίκος Ντυνάν» – Η χλιδάτη ζωή, τα πανάκριβα δείπνα και τα πολυτελή δώρα

Ανδρέας Λοβέρδος ο καθηγητής, ο πολιτικός και… η υπόθεση Novartis

Λίνα Νικολοπούλου: Η γυναίκα «σκάνδαλο» του Γιάννη Στουρνάρα- Η Novartis, τα 400.000€ από το ΚΕΛΠΝΟ και η δίκη με τον Βαξεβάνη

Υπόθεση Novartis: Τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται και οι «απολογίες» τους στη βουλή

Άλκης Δαυίδ: Ο Ελληνοκύπριος μεγιστάνας της Coca-Cola συνελήφθη στην Καραϊβική για κάνναβη 1,3 εκατ. δολαρίων – Η γυμνή καμπάνια με τον… Μπαράκ Ομπάμα, η λατρεία για τις Σπέτσες και η πρώην που ερωτεύτηκε φίλη της

Σχετικά άρθρα