Άδεια Κουφοντίνα: Εισαγγελική αναίρεση στο βούλευμα – Ποιο είναι το σκεπτικό;

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, άσκησε αναίρεση στο βούλευμα του Συμβουλίου του πλημμελειοδικείου Βόλου με το οποίο δεν χορηγήθηκε η 7η άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Αναμένεται να συζητηθεί σύντομα στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου και σε περίπτωση που γίνει δεκτή, θα συζητηθεί εκ νέου η υπόθεση στο δικαστήριο του Βόλου με άλλη σύνθεση. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα λάβει άδεια.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, την ίδια μέρα που έγινε γνωστό ότι δεν θα λάβει άδεια, ζήτησε να της σταλεί το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου του Βόλου, καθώς και ο ιατρικός του φάκελος, όπως και η έκθεση της κοινωνικής λειτουργού της φυλακής.

Από την άλλη, ο ισοβίτης μόλις έμαθε ότι δεν θα του χορηγηθεί άδεια, ξεκίνησε απεργίας πείνας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Βόλου, ενώ λίγες ημέρες μετά οδηγήθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ποιο είναι το σκεπτικό;

Η Ξένη Δημητρίου, στην αναίρεση της επικαλείται τρεις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (1993 έως το 2011), όπως και πρόσφατο δημοσίευμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου. Αυτό αναφέρει ότι και οι πολυισοβίτες, εφόσον έχουν εκτίσει τον συγκεκριμένο προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δικαιούνται άδειας.

Παράλληλα, στην αναίρεσή της επισημαίνει ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα στην περίπτωσή του. Προσθέτει ότι, εφόσον το δικαστικό συμβούλιο δέχθηκε ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της άδειας, κακώς εισήλθε στην ουσία της υπόθεσης.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό, η κα Δημητρίου, από τις 15 Μαΐου 2019 είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου να μελετήσει το όλο θέμα, ο οποίος την ενημέρωσε, πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στο νοσοκομείο ο Δημήτρης Κουφοντίνας – Αρνείται να φάει

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Κουφοντίνας μετά το νέο «όχι» για άδεια

Ρουβίκωνας: Απειλούν τους δικαστές που αποφασίζουν για τον Κουφοντίνα

Σχετικά άρθρα