Εκλογές 2019: Είναι έτοιμοι να ψηφίσουν οι 17άρηδες;

Είναι έτοιμοι για το… βάπτισμα οι 17άρηδες; Ποιους υποψηφίους θα προτιμήσουν οι νέοι ψηφοφόροι και με ποια κριτήρια; Ποια προβλήματα αξιολογούν ως σημαντικά;

Είναι ερωτήματα σε αυτές τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές που δεν αφορούν μόνο τους νέους ψηφοφόρους. Πάντως, αναγνωρίζεται πως είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους ανήλικους να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία την ώρα που τους αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δικαίωμα ψήφου.

Πάνω από 100.000 νέοι πολίτες θα ψηφίσουν

Περισσότεροι από 100.000 νέοι πολίτες ηλικίας 17 ετών καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή 26 Μαΐου. Μαζί με τους 17άχρονους, πρώτη φορά φέτος θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και περίπου 500.000 νέοι 18 έως 22 ετών.

Απαντήσεις και ασφαλή συμπεράσματα αναμένεται να δώσει η ίδια η κάλπη. Παρόλα αυτά, μία αρκετά ευκρινής εικόνα αποτυπώνεται, τόσο στις τάσεις που καταγράφονται σε έρευνες γνώμης, όσο και στις αναλύσεις των σχετικών με το αντικείμενο καθηγητών, καθώς και στις απαντήσεις, των ψηφοφόρων.

Πρωτοπόροι στην ελληνική Βουλή

Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2016 από την ελληνική Βουλή και με αυξημένη πλειοψηφία αφού υπέρ της ψήφου στα 17 έτη τάχθηκαν 180 βουλευτές. Αν και πρωτοπόρησε, η ελληνική Βουλή δεν πρωτοτύπησε. Η ηλικία ψήφου έχει μειωθεί σε κάποιες χώρες, ενώ η σχετική συζήτηση ξεκίνησε στις αρχές του 2000.

Ακόμα νωρίτερα, και συγκεκριμένα στην εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, είχε τεθεί το ζήτημα στη Βρετανία ως αντιστάθμισμα στην ολοένα και πιο αυξανόμενη αποχή των ψηφοφόρων από τις κάλπες. Η αρχή έγινε πάντως στα μέσα της δεκαετίας του 1990 όταν κάποια κρατίδια της ομοσπονδιακής Γερμανίας, με πρώτο αυτό της Κάτω Σαξονίας, θεσμοθέτησαν την ψήφο στα 16 χρόνια στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε ποιες χώρες ψηφίζουν οι 17άρηδες;

Με τη νέα χιλιετία το θέμα της ψήφου στα 16 τέθηκε σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια, η Φλόριντα και η Αλάσκα, ανάλογες προτάσεις κατατέθηκαν στον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ σχετική πρωτοβουλία ανέλαβε ένας βουλευτής το 2009 στη Δανία.

Το πρώτο κράτος της ΕΕ πάντως που υιοθέτησε την ψήφο στα 16 ήταν δυο χρόνια νωρίτερα η Αυστρία. Σήμερα, οι 17άρηδες ψηφίζουν στην Ινδονησία, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Βόρεια Κορέα, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν, ενώ οι 16αρηδες στην Αυστρία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Κούβα, τον Ισημερινό και τη Νικαράγουα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εκλογές 2019: Χρήσιμες απαντήσεις – Μάθε πού ψηφίζεις

Εκλογές 2019: Ποιοι δικαιούνται ειδική άδεια για να ψηφίσουν

Εκλογές: Ο πρωθυπουργός θέτει το βασικό δίλημμα (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοζάνη: Θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετικά άρθρα