Τροφική δηλητηρίαση: Πόσο επικίνδυνα είναι τα φρούτα στο ψυγείο μας;

Λίγο ή πολύ όλοι γνωρίζουμε το καλό που κάνουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην υγεία μας, γι’ αυτό και η επιμονή των διαιτολόγων – διατροφολόγων να τα βάλουμε, εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη, περισσότερο στην καθημερινή μας διατροφή, ώστε να απολαύσουμε τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας και την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Υπάρχουν, όμως περιπτώσεις όπου τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μας κάνουν μεγάλο κακό, οδηγώντας ακόμα και σε πιθανή δηλητηρίασή μας, με μοιραία αποτελέσματα. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα πρέπει να αποφεύγουμε αναφορικά με τα φρούτα και τα λαχανικά και τους κινδύνους που αυτά κρύβουν:

Κουκούτσια

Μπορεί αν ακούγεται αρκετά αστείο, όμως τα κουκούτσια των φρούτων (μεγαλύτερα ή μικρότερα) είναι πιθανό να μας κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας.

Όλοι, λιγότερο ή περισσότερο μπορεί να έχουμε τη συνήθεια, τρώγοντας ένα φρούτο καμιά φορά να καταπίνουμε και το κουκούτσι ή να μην το αφαιρούμε και να το κρατάμε στο στόμα μας. Ας δούμε, όμως, μαζί ποιων φρούτων τα κουκούτσια (πυρήνας) μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην υγεία μας.

Στα βερίκοκα, το ροδάκινο, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια τα κουκούτσια μπορεί να είναι αρκετά τοξικά και να οδηγήσουν σε δηλητηρίαση. Επομένως, συνιστάται να τα αφαιρείτε. Το βερίκοκο, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια είναι μεταξύ των κορυφαίων τριών πιο επικίνδυνων καρπών για την τοξικότητα του πυρήνα τους: Κι αυτό, γιατί περιέχουν φυσικά μικρές ποσότητες κυανίου. Προσοχή, όμως, γιατί μια ποσότητα υψηλής δόσης μπορεί να είναι θανατηφόρα!

Οι διαιτολόγοι βεβαιώνουν, ωστόσο, ότι αν και δεν πρέπει να τα μασάμε, οι περιπτώσεις δηλητηρίασης είναι σπάνιες. Θα πρέπει να καταπιούμε πολλά κουκούτσια σε μεγάλες ποσότητες για να κινδυνεύσουμε σοβαρά από δηλητηρίαση.

Κίνδυνος η οξύτητα

Ένας άλλος άγνωστος κίνδυνος των φρούτων: η οξύτητά τους. Οι φίλοι λεμονιού που στύβουν το πρωί και πίνουν ένα ποτήρι χυμό λεμονιού ας προσέξουν: Παρόλο που ο καρπός αυτός έχει πολλές αρετές, μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία σας.

Πρέπει να δώσετε προσοχή στις δόσεις. Σε μικρές ποσότητες, το λεμόνι βοηθάει στην λεύκανση των δοντιών για παράδειγμα, αλλά, όπως κάθε όξινο φαγητό, σε μεγάλη ποσότητα, βλάπτει το σμάλτο και έτσι προάγει μια οδοντιατρική ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο.

Το λεμόνι μπορεί επίσης να ερεθίσει τους βλεννογόνους και να προκαλέσει πληγές. Η τακτική απορρόφηση του λεμονιού μπορεί επίσης να προκαλέσει καούρα. Αν βοηθάει στην πέψη πάρα πολύ, μπορεί να προκαλέσει ναυτία με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και κοιλιακό άλγος.

Γκρέιπφρουτ και αβοκάντο

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, ο χυμός γκρέιπφρουτ δεν συνιστάται εφόσον ακολουθεί κανείς θεραπεία με φάρμακα.

Πράγματι, είναι γνωστή η αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας των ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά μπορεί επίσης να περιοριστεί η αποτελεσματικότητά τους. Όπως λένε οι ειδικοί, αυτό το φρούτο έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει ένα ένζυμο απαραίτητο να δράσουμε ενάντια σε ασθένεια, που μπορεί να έχουμε.

Επιπλέον, ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις κατά την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, όπως οι στατίνες που συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης ή των φαρμάκων για υψηλή αρτηριακή πίεση. Όσο για το αβοκάντο, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ. Ωστόσο και αυτό το φρούτο θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε πώς να ενσωματώσετε καλύτερα το αβοκάντο στην καθημερινή σας διατροφή, εάν είστε υπό θεραπεία.

Προσοχή στα αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα, αιτίες, μπανάνες, δαμάσκηνα κλπ. έχουν πολλά οφέλη, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με μετριοπάθεια, λόγω του υψηλού περιεχομένου τους σε υδατάνθρακες. Με τα αποξηραμένα φρούτα, δεν συνειδητοποιούμε απαραίτητα την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνουμε.

Για παράδειγμα, σε ένα πραγματικό βερίκοκο, υπάρχει περισσότερο νερό, έτσι εάν τρώμε 3 βερίκοκα, δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι με τον ίδιο τρόπο όπως τρώγοντας αποξηραμένα φρούτα. Σε καμία περίπτωση τα αποξηραμένα φρούτα, πλούσια σε σάκχαρα, δεν αντικαθιστούν ένα «πραγματικό» φρούτο.

Προσοχή στα βατόμουρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μαύρα μούρα πρέπει να είναι ώριμα και κατά προτίμηση καλά πλυμένα και καθαρισμένα πριν τα φάμε. Δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά επειδή υπάρχουν κίνδυνοι πεπτικών διαταραχών, όπως η διάρροια και ο εμετός, ειδικά σε ευαίσθητους ανθρώπους.

Επιπλέον, οι σπόροι αυτών των φρούτων περιέχουν τοξίνες. Έτσι, είναι καλύτερα να τα φάμε χωρίς να καταπιούμε τα κουκούτσια. Όπως λένε οι ειδικοί, πρέπει να λάβουμε προφυλάξεις για πιο ευάλωτες κατηγορίες. Ειδικά οι έγκυες γυναίκες, πρέπει να είναι προσεκτικές και να πλένουν καλά τα φρούτα πριν τα φάνε, αλλά και να τα ξεφλουδίζουν για να αποφύγουν τον κίνδυνο τοξοπλάσμωσης και λιστερίωσης, που μπορεί να αποβούν μοιραίες για το έμβρυο.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι διατροφή πρέπει να κάνω εάν έχω χρόνιο εντερικό πρόβλημα;

Μπορώ να χάσω κιλά μασώντας… τσίχλα;

Σχετικά άρθρα