Ελεύθερη σχέση: Γιατί οι γυναίκες θέλουν αγκαλιά και οι άνδρες όχι;

Οι γυναίκες θέλουν αγκαλιά μετά το σεξ και οι άνδρες όχι. Στερεότυπα. Πολλές οι εξαιρέσεις και όλοι αναγνωρίζουν πως συμβαίνει αλλά όλοι συνεχίζουν και το κάνουν.

Τι συμβαίνει πια με αυτή τη διαφορά φύλου; Οι γυναίκες από τη μια, επιζητούν την οπτική επαφή και να μένουν στην αγκαλιά του συντρόφου και από την άλλη, οι άνδρες επιδιώκουν να γύρουν στο πλάι και να ανάψουν τσιγάρο, σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή Δρ. Michael Bader.

Γιατί υπάρχει αυτό σαν… φαινόμενο;

Η γυναίκα αναζητά την επιβεβαίωση ότι ο άνδρας δεν θέλει απλά να έρθει σε πλήρη ερωτική επαφή μαζί της και να εξαφανιστεί. Ενώ ο άνδρας χρειάζεται την επιβεβαίωση της ικανοποίησης και πως είναι… εντάξει να γίνει μόνο αυτό.

Το γυναικείο φύλο επιθυμεί την οικειότητα της σύνδεσης ενώ οι άνδρες νιώθουν ότι πρέπει να διαχωρίζονται από αυτό. Οι γυναίκες θέλουν να κοιτάξουν τα μάτια ενός ανθρώπου και οι άνδρες νυστάζουν και χρειάζονται απλά να κοιμηθούν γιατί τους ανεβαίνει η προλακτίνη, η οποία ελέγχει τη δράση της ντοπαμίνης.

Όσο για τον λόγο που υφίσταται αυτή η διαφορά, έχει να κάνει με τον τρόπο που τα δύο φύλα απολαμβάνουν το σεξ και τη στενή σχέση. Η γυναίκα τείνει να είναι συνυφασμένη με αυτά- κατά έναν υποχρεωτικό τρόπο- επειδή αισθάνεται ασυνείδητα ένοχη αν έχει περισσότερη σεξουαλική ευχαρίστηση και διασκέδαση από τη μητέρα της.

Πώς εμπλέκεται η αγάπη και η φροντίδα για τη μητέρα;

Για τον άνδρα, βέβαια, το σεξ και η οικειότητα είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις και νιώθει ότι πρέπει να τα χωρίσει. Αλλιώς θα καταλήξει να αισθανθεί ότι νοιάζεται και ανησυχεί για την κατάσταση της συντρόφου, όπως ακριβώς κάνει για τη μητέρα του.

Σύμφωνα με τον Δρ. Bader, η σύντροφος είναι «λες και χορεύει πάνω από τον τάφο της μάνας» αν τυχόν βιώσει την απόλυτη ηδονή. Έτσι, προσπαθεί να το μετριάσει ώστε να μην νομίσει ότι εγκατέλειψε ένα δικό της κομμάτι για να ικανοποιήσει το θυμικό της.

Και από την άλλη, ο σύντροφος πρέπει να αποσυρθεί, ώστε να μην αισθανθεί κανένα… κίνδυνο ότι νοιάζεται για την ερωτική παρτενέρ του ή ότι πρέπει να τη φροντίσει.

Ποιος έχει δίκιο;

Όσο για το ποιος είναι ο «σωστός» τρόπος συμπεριφοράς και δράσης, ο ειδικός θεωρεί πως είναι ανάρμοστο να τίθεται ένα τέτοιο ερώτημα. Το να μπαίνουν ερωτήματα για το «τι είναι υγιές και πρέπον» είναι δείγμα νευρωτισμού και πρέπει όλοι να το ξεπεράσουν.

Ούτε είναι απογοητευτικό να υπάρχει διαχωρισμός σεξ και οικειότητας, όπως πιστεύει το γυναικείο φύλο. Ούτε είναι γελοίο η σύντροφος να επιζητά τη σύνδεση κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ, όπως υποστηρίζει το ανδρικό φύλο. Και οι δύο συνθήκες μπορεί να ενισχύσουν την ερωτική πράξη ή να την αποδυναμώσουν.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιος κάνει την κίνηση για το πρώτο φιλί: Η γυναίκα ή ο άνδρας;

Απιστία και οικογένεια: Τι ωθεί μια γυναίκα στην αγκαλιά ενός άλλου;

Ιεραποστολικό σεξ: Μια… αγκαλιά για εντονότερο οργασμό!

Σχετικά άρθρα