Πένθος και καταχρήσεις: Πώς ένας θάνατος σε «ρίχνει» στο αλκοόλ;

Είμαι 21 χρονών και εδώ και ενάμιση χρόνο έχω σχέση με 1 παιδί μεγαλύτερο μου κατά ένα έτος. Γνωριζόμαστε από το σχολείο και είχαμε ξανακάνει κάτι τότε.

Αλλά αυτός λόγω των καταχρήσεων που έκανε (χόρτο, τσιγάρο, αλκοόλ) ήταν εντελώς διαφορετικός από τώρα. Στα χρόνια αλλαγής του, μεσολάβησε και ένας ξαφνικός θάνατος φίλου του από φυσικά αίτια.

Έκοψε τα πάντα εκτός από αλκοόλ

Το αγόρι μου ήταν μπροστά στο περιστατικό και από τότε άρχισε να αλλάζει. Έκοψε τα πάντα εκτός από αλκοόλ το οποίο έχει ελαττώσει κατά πολύ τους τελευταίους μήνες.

Το κακό είναι ότι έχει θέματα με τον ύπνο και το άγχος. Φοβάται ότι κάτι θα πάθει και κόβει συνεχώς τροφές που διαβάζει στο διαδίκτυο ότι κάνουν κακό.

Είναι κλειστός χαρακτήρας και δεν θέλει να μου πει τι έχει ενώ τον βασανίζει κάτι. Μου έχει εκμυστηρευτεί ότι τον αγχώνουν πολλά γεγονότα που έχουν γίνει.

Πώς να τον βοηθήσω ως κοπέλα του;

Λόγω αυτών, πολλές φορές στερείται αρκετές στιγμές και εγώ σαν κοπέλα του θέλω να τον βοηθήσω γιατί δεν δέχεται να πάει σε ψυχολόγο.

Με τους παλιούς  του φίλους έχει απομακρυνθεί και πλέον δεν κάνει πολλή παρέα με κανέναν. Ο ύπνος του είναι διαταραγμένος πάνω από 2 χρόνια. Θέλω να βοηθήσω.

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Αγαπητή φίλη,

Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός οτι ο φίλος σου έκοψε τις καταχρήσεις. Θα είχε άσχημες συνέπειες στην υγεία του πρώτιστως και στα επίπεδα λειτουργικότητας της ζωής του, καθώς η χρόνια χρήση αλκοόλ και ουσιών προκαλούν έντονη ευερεθιστικότητα και αλλαγές στη συμπεριφορά.

Φαντάζομαι οτι η σχέση σας θα έχει βελτιωθεί και εκείνη με την απόφαση του αυτή. Η διαταραχή στον ύπνο του είναι απόλυτα φυσιολογική εφόσον πίνει αρκετή ποσότητα αλκόολ. Έχει απορρυθμιστεί ο ομοιοστατικός μηχανισμός του, δηλαδή ο μηχανισμός που ρυθμίζει τη κατάσταση υπνηλίας του και την κατάσταση εγρήγορσης.

Χρειάζεται 6 μήνες αποχής και αποτοξίνωσης

Ακόμη και να έχει ελαττώσει την καταναλώση αλκοόλ ο φίλος σου, χρειάζεται ο οργανισμός τουλάχιστον 6 μήνες αποχής και αποτοξίνωσης ώστε να ρυθμιστεί το ρολόι του ύπνου του ξανά και να φθάσει στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τα ατόμα που κάνουν χρόνια χρήση εθιστικών ουσιών και αλκόολ έχουν υψηλά επίπεδα άγχους όταν κόβουν τη χρήση. Σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετώπιζει ο φίλος σου, εντείνεται η ανησυχία και το άγχος του.  Αυτά όλα μαζί επηρεάζουν και τον ύπνο του με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κοιμηθεί.

Σε έχει ανάγκη

Σημαντικός παράγοντας να μην ξαναρχίσει καταχρήσεις, είναι η δική σου υποστήριξη, έφοσον έχει απομονωθεί από τους δικούς του. Σε έχει ανάγκη. Να είσαι δίπλα του, να δείχνεις πρόθυμη να ακουσεις για ό,τι τον απασχολεί και με τον καιρό θα γίνει πιο κοινωνικός και ανοιχτός ο χαρακτήρας του.

Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ειδικό ώστε να ενημερωθείς πλήρως και να σε καθοδηγήσει σωστά στον τρόπο παροχής βοήθειας στον φίλο σου.  Καλή επιτυχία!

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο εθισμός στον τζόγο: Τι πρέπει να κάνω;

Σχετίζεται ο εθισμός στο διαδίκτυο με τα ναρκωτικά;

Ο εθισμός στους άνδρες: Αλκοόλ, τζόγος, ναρκωτικά

Εθισμός στο fast food: Γιατί δεν χορταίνουμε το πρόχειρο φαγητό;

Πώς καταλαβαίνεις ότι κάποιος παίρνει ναρκωτικά;

Ο «εθισμός» στο παραμύθι του έρωτα και στην αναζήτηση του «κατάλληλου»

Σχετικά άρθρα