Ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας: Πόσο επικίνδυνη είναι και ποια τα στάδια της;

Μετά από doppler καρδιάς, ο γιατρός μου είπε ότι έχω ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας (στάδιο 2). Θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει αυτό και πόσα στάδια υπάρχουν.

Στο ερώτημά σας απαντά ο καρδιολόγος Γιώργος Λάζαρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ανεπάρκεια μιτροειδούς προσδιορίζεται με διάφορους τρόπους ένας από τους οποίους είναι και η ποσοτικοποίηση με σταυρούς (από ένα έως τέσσερις), που υποθέτω ότι είναι αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο καρδιολόγος σας, οπότε πρακτικά η ανεπάρκεια μιτροειδούς στη περίπτωση σας είναι μικρού προς μετρίου βαθμού.

Σήμερα, ωστόσο, με τα μοντέρνα μηχανήματα υπάρχουν πολύ ακριβέστεροι τρόποι ποσοτικοποίησης της ανεπάρκεια μιτροειδούς σε σχέση με τους σταυρούς που θεωρείται ένας αδρός (μη ακριβής) δείκτης.

Επίσης, εκτός από την ανεπάρκεια ιδιαίτερα σημαντική είναι η μορφολογία της βαλβίδα και ο μηχανισμός που προκαλεί την ανεπάρκεια, καθώς και η συνολική εικόνα της μελέτης η οποία μας δίνει πληροφορίες για τις επιπτώσεις που έχει η ανεπάρκεια στην καρδιακή λειτουργία.

Εξίσου σημαντική είναι και κλινική εικόνα δηλαδή η ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως εύκολη κόπωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, λιποθυμίες κλπ. Για να απαντηθούν όλα τα παραπάνω, χρειάζεται μια ολοκληρωμένη καρδιολογική εκτίμηση.

Γιώργος Λάζαρος

Καρδιολόγος

Υπεύθυνος του τμήματος ηχωκαρδιογραφίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι ειναι η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας;

Διαγνώστηκα με διαρροή μιτροειδούς βαλβίδας… Πόσο επικίνδυνο είναι;

Σχετικά άρθρα