Γιατί μια γυναίκα πρέπει να αυνανίζεται καθημερινά; (ΦΩΤΟ)

Για μερικές έγκυες γυναίκες, πρωινή ασθένεια, ναυτία και κόπωση αφαιρούν οποιοδήποτε ενδιαφέρον για σεξουαλική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού. Άλλες, πάλι, παρατηρούν αύξηση της σεξουαλικής τους διάθεσης – λίμπιντο – λόγω ανεβασμένων επιπέδων προγεστερόνης και οιστρογόνων.

Οι γυναίκες συχνά αναρωτιούνται εάν ο αυνανισμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής ή αν υπάρχουν κίνδυνοι. Τα καλά νέα είναι ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μια απολύτως ασφαλής δραστηριότητα.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί τι ισχύει σε περίπτωση που είσαι έγκυος και θέλεις να αυνανιστείς.

Είναι ασφαλής ο αυνανισμός;

Στις περισσότερες εγκυμοσύνες χαμηλού κινδύνου, ο αυνανισμός είναι ένας απόλυτα ασφαλής τρόπος για την ανακούφιση του στρες και τη διαχείριση της αυξημένης λίμπιντο. Τούτου λεχθέντος, οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να λαμβάνουν τη συμβουλή των γιατρών τους.

Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξεις:

  • Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε σεξουαλικά παιχνίδια, όπως δονητές ή δονητές, εφόσον είναι καθαρά.
  • Πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε παιχνίδι μέσα ή γύρω από τα γεννητικά όργανα, πλύνετε το με σαπούνι για να αποτρέψετε την είσοδο βακτηριδίων στον κόλπο.
  • Αυτό ισχύει και για τα χέρια. Κρατήστε τα νύχια κομμένα για να αποφύγετε τις γρατζουνιές.

Δεν γίνεται αντιληπτό από το μωρό

Ο αυνανισμός δεν θα βλάψει το μωρό, διότι δεν θα καταλάβει τι συμβαίνει. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι τα μωρά μπορεί να είναι ήρεμα και καθησυχασμένα από τις ρυθμικές συστολές της μήτρας, που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός οργασμού.

Τα οφέλη του αυνανισμού

Ο αυνανισμός κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι καλό για το σώμα και τον οργανισμό. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν εντονότερους οργασμούς ενώ είναι έγκυες.

Μερικά οφέλη από τον αυνανισμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν: μειώνοντας τα επίπεδα άγχους βελτίωση του ύπνου διευκολύνοντας την δυσφορία και τον πόνο που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη αυξάνοντας την απελευθέρωση των ενδορφινών.

Επιπλέον, ο αυνανισμός είναι η ασφαλέστερη μορφή σεξουαλικής δραστηριότητας. Δεν υπάρχει κίνδυνος σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ), εκτός αν ένα άτομο μοιράζεται ένα σεξουαλικό παιχνίδι με κάποιον άλλο.

Έχει παρενέργειες στην εγκυμοσύνη;

Είναι πιθανό μια έγκυος που αυνανίζεται να έχει στη διάρκεια της εγκυμοσύμης πιο έντονες συσπάσεις. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι ανησυχητικό, ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από πόνους στην κοιλιά, όπως στην περίοδο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Δεν υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τον αυνανισμό για μια γυναίκα που έχει εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου και δεν έχει επιπλοκές ή άλλα ιατρικά θέματα.

Όταν όμως η πρόωρος εργασία είναι ένας κίνδυνος, η κολπική διείσδυση – ή ακόμα και ο οργασμός – μπορεί να προκαλέσει τοκετό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αποφυγή συνουσίας ή οργασμών για να μειώσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.

Ο αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει μικρές πληγές (σκισήματα) στα εσωτερικά ή εξωτερικά γεννητικά όργανα, ειδικά αν μια γυναίκα έχει μακριά νύχια. Πληγές στο δέρμα μπορούν να εισάγουν βακτήρια στο σώμα και να προκαλέσουν μόλυνση, η οποία μπορεί να είναι πιο σοβαρή όταν μια γυναίκα είναι έγκυος. Για να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο, κρατήστε τα νύχια κομμένα κοντά και σιγουρευτείτε ότι τα χέρια και τα σεξουαλικά βοηθήματα (εφόσον χρησιμοποιείτε) είναι καθαρά.

Τοποθετώντας μπάλες από βαμβάκι στα δάκτυλα ενός γαντιού από λατέξ ή νιτρίλιο και το φοράτε ενώ ο αυνανισμός μπορεί να προσφέρει πρόσθετη προστασία.

Προσοχή! Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ο κίνδυνος να προσβληθεί μια έγκυος από ΣΜΝ εφόσον μοιράζονται sex toys που δεν έχουν καθαριστεί καλά. Η κάλυψη ενός σεξουαλικού παιχνιδιού με ένα προφυλακτικό θα ελαχιστοποιήσει κάθε κίνδυνο μόλυνσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αλλάξει το προφυλακτικό μεταξύ κάθε χρήσης του παιχνιδιού.

Πότε να αποφεύγεται ο αυνανισμός στην εγκυμοσύνη

Όταν οι γυναίκες εμφανίζουν ορισμένες επιπλοκές, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν να αποφεύγουν τους οργασμούς και τη σεξουαλική δραστηριότητα – συμπεριλαμβανομένου του αυνανισμού – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο περιορισμός μπορεί να είναι προσωρινός ή να ισχύει για ολόκληρη την εγκυμοσύνη. Οι συνθήκες και οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν κάποια σεξουαλική δραστηριότητα είναι επικίνδυνες:

  • ο πλακούντας να καλύπτει τον τράχηλο
  • αποδυναμωμένος τράχηλος
  • πρόωρη ρήξη μεμβρανών
  • ιστορικό πρόωρου τοκετού
  • κολπική αιμορραγία
  • μολύνσεις της μήτρας 
  • ενδομητρίωση

Σε γενικές γραμμές ο αυνανισμός κατά τη διαρκεια της εγκυμοσύνης δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της μητέρας ή του εμβρύου. Καλό πάντως θα είναι να μιλήσετε σχετικά με τον γιατρό σας, ώστε να εξαλειφθεί κάθε πιθανότητα να πάει κάτι στραβά.

Με πληροφορίες από medicalnewstoday.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γυναικείος αυνανισμός: Τι φαντασιώνεται μια γυναίκα για να φτάσει σε οργασμό;

Αυνανισμός: Μια… δημιουργική απασχόληση! (ΦΩΤΟ)

Σχετικά άρθρα