Υπερτροφία αμυγδαλής στο παιδί: με ποιο πρόβλημα υγείας συνδέεται;

Το παιδί μου παρουσίασε μια αφωνία, είχαμε ένα μικρο τρέμουλο στα χέρια από τα 2, 5, όπου το ξεπερνάμε σιγά σιγά.  Τώρα έχει πρηστεί η μια αμυγδαλή, αλλά χωρίς πόνο και πυρετό. Κανείς γιατρός δεν βρίσκει κάτι, τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο παιδίατρος Σωτήρης Πουλής

Ας μην μπερδευόμαστε! Άλλο το τρέμουλο και η αφωνία και άλλο η μεγάλη αμυγδαλή. Το πρώτο πιθανόν να υποκρύπτει νευρολογικό πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να επιληφθεί παιδονευρολόγος,το δεύτερο μπορεί κάλλιστα να είναι μια απλή υπερτροφία της παρίσθμιας αμυγδαλής, πολύ σύνηθες σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
Χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για την εκτίμηση της κατάστασης, όπως η ηλικία του παιδιού, αν πηγαίνει στον Παιδικό Σταθμό κι από πότε, αν είχε πάθει αμυγδαλίτιδες-φαρυγγίτιδες τελευταία, αν έχει κάποιο άλλο σύμπτωμα (βραχνάδα, δυσκολία αναπνοής, ροχαλητό, ωχρότητα, εύκολη κόπωση…)… Αλλά συνήθως δεν χρειάζεται να ανησυχήσει κανείς.
Αν δεν σας ικανοποιεί κάτι, απευθυνθείτε σε παιδο-ΩΡΛ. Ίσως αξίζει να ασχοληθεί κανείς περισσότερο με το τρέμουλό του, αν υπάρχει ακόμα. Πάντως,κατεύθυνση θα δώσει σίγουρα ο παιδίατρός του.

Σχετικά άρθρα