Η καλύτερη λύση για τις έμμονες ιδέες: Ψυχοθεραπεία ή αντικαταθλιπτικά;

Νομίζω ότι πάσχω από Ιδεοψυχαναγκαστικη Διαταραχή στο θέμα αρρωστιών. Συνέχεια νομίζω ότι έχω κάτι ώσπου να πάω στον γιατρό.

Μετα εάν δεν έχω σωματικά συμπτώματα που να τα συνδέω με κάποια αρρώστια, βάζω στο μυαλό μου πράγματα εκτός πραγματικότητας. Μπορεί να έπαθα ή να πάθω αυτό με ένα τρόπο κάπως φανταστικό.

Μου έχει γίνει εμμονή ιδέα

Για παράδειγμα, είχα την εντύπωση ότι ένα παιδί είχε μια ασθένεια η οποία κολλάει με το αίμα. Επειδή ήπιε από το καλαμάκι μου, έχω βάλει στο μυαλό μου ότι άφησε αίμα για κάποιο λόγο και έτσι έπαθα και εγώ κάτι.

Τι μου προτείνετε; Να διευκρινιστεί ότι αυτό το πράγμα μου έχει γίνει άσχημα εμμονή ιδέα και όλη μου τη μέρα τη χαλάω πάνω σε αυτό.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών. Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες είτε από ψυχαναγκασμούς είτε και από τα δύο.

Είναι ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που αποτελούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από τον χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και τη συναισθηματική του ζωή.

Σκοπός να μειωθεί το άγχος

Οι ιδεοληψίες μπορεί να είναι διαφόρων ειδών. Συνήθη θέματα είναι η ακαθαρσία, ο κίνδυνος μόλυνσης, οι ασθένειες, ο θάνατος κ.λ.π.

Οι ψυχαναγκασμοί είναι επαναληπτικές συμπεριφορές που έχουν τη μορφή εξωτερικών ή εσωτερικών πράξεων, που επιβάλλονται από το ίδιο το άτομο.

Συχνά παίρνουν τη μορφή τελετουργίας, έτσι ώστε να μειωθεί το άγχος που είχε δημιουργηθεί. Για παράδειγμα, ο ψυχαναγκασμός του πλυσίματος μπορεί να συνοδεύει τις φοβικές ιδεοληψίες της ακαθαρσίας.

Απαιτείται σωστή διάγνωση από ψυχίατρο

Συχνά συνυπάρχουν καταθλιπτικές διαταραχές ή σωματόμορφες διαταραχές (υποχονδρίαση) κ.αλ.  Για τον λόγο αυτό χρειάζεται μια σωστή διάγνωση από ψυχίατρο.

Η θεραπεία είναι ανάλογη με την βαρύτητα της νόσου. Σε ήπιες μορφές συστήνεται ψυχοθεραπεία, ενώ σε βαρύτερες μορφές η καλύτερη αντιμετώπιση είναι συνδυασμός κάποιου αντικαταθλιπτικού με ψυχοθεραπεία.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Λατρεύω τη συμμετρία: Μήπως είμαι ψυχαναγκαστική;

Ψυχιατρική: Τα σημάδια ότι κάποιος πάσχει από ψύχωση

Ψύχωση: Πώς θα απαλλαγώ από τη σκέψη ότι όλοι είναι εναντίον μου;

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: 3 γυναίκες θυμούνται τη στιγμή που ανακάλυψαν ότι έχουν πρόβλημα

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: Κάθε φορά που συναντώ αυτόν τον αριθμό ανεβάζω πυρετό

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Πώς οδηγεί στην κατάθλιψη;

Σχετικά άρθρα