Μανιοκατάθλιψη και έρωτας: Πώς ένα διπολικό άτομο διαχειρίζεται τα ψέματα

Πριν από 8 χρόνια έπεσα στη διπολική διαταραχή – μανιοκατάθλιψη. Αφού δεν υπήρχε άλλη λύση και τα προβλήματα γίνονταν όλο και πιο σοβαρά, με έβαλαν στο Σινούρη για 4 μήνες με πολύ κόπο και πολύ βάσανο.

Δεν ξέρω ποιο Θεό έχω δίπλα μου και με βοήθησε και βγήκα από αυτό. Και να φανταστείτε δεν λέω λεπτομέρειες, θα φρίξετε. Μετά από τόσα προβλήματα και αφού είχα κάνει σωστή επανένταξη, βρέθηκε ένα άνθρωπος στη ζωή μου.

Ο σύντροφός μου ήταν μπλεγμένος με ναρκωτικά

Ήταν μπλεγμένος με ναρκωτικές ουσίες. Κάναμε αγώνα μαζί και κόψαμε αυτή την κακιά συνήθεια. Παράλληλα αρραβωνιαστήκαμε και μου μιλάει για γάμο. Τα ναρκωτικά κόπηκαν αλλά υπάρχει ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα.

Μου λέει συνεχώς ψέματα. Είτε χοντρά είτε για το τίποτα. Ψέματα χωρίς λόγο και για το παραμικρό. Μέχρι και μπροστά μου λέει ψέματα και προσπαθεί να με βγάλει λάθος σε βαθμό που το χαρακτηρίζω άρρωστο.

Έχω φτάσει σε σημείο να τον σκοτώσω

Πώς ένας άνθρωπος έχει τόση ευκολία και μπορεί να κοροϊδεύει τον άλλο τόσο εύκολα; Τα νεύρα μου έχουν λυθεί, η υπομονή μου εξαντλήθηκε. Σας ορκίζομαι έχω φτάσει σε σημείο να τον σκοτώσω ορισμένες φορές.

Σηκώνω το χέρι μου και χτυπάω, αντιδράω στο οτιδήποτε! Δεν έχω όρια πλέον. Μου λέει ότι έχω δίκιο, ότι είμαι σωστή και ότι κάνει κακό σε ένα άνθρωπο τόσο κουρασμένο στην ψυχή. Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται.

Μου κάνει συναισθηματικό εκβιασμό, τον δέχομαι πίσω και πάλι από την αρχή. Να επισημάνω πως έχουμε χάσει ένα παιδί. Δεν με στήριξε συναισθηματικά. Οι γονείς μου δεν ξέρουν τίποτα, βοηθήστε με.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Κατ’ αρχάς να εξετάσουμε χωριστά τα δύο θέματα. Από τη μια, τη ψυχιατρική διαταραχή και από την άλλη, τη σχέση με το συγκεκριμένο άτομο.

Η μανιοκατάθλιψη είναι μια χρόνια νόσος με περιοδικότητα και αν δεν κάνετε τη σωστή φαρμακευτική προφύλαξη, είναι πολύ πιθανό να έχετε νέα επεισόδια.

Βρείτε έναν ψυχίατρο της εμπιστοσύνης σας

Για να αποφύγετε λοιπόν, τις αναγκαστικές νοσηλείες θα πρέπει να έχετε μια σταθερή συνεργασία με έναν ψυχίατρο της εμπιστοσύνης σας.

Από αυτά που μας διηγείστε συμπεραίνουμε ότι το άτομο αυτό εκτός από τη ροπή στις ουσίες, πρέπει να έχει μια συναισθηματική αστάθεια και μια ασυνέπεια που παραπέμπουν σε κάποια διαταραχή της προσωπικότητας.

Μιλήστε με τους γονείς σας

Θα πρέπει να εξετάσετε αν μπορείτε να επιμείνετε σε αυτή τη σχέση ή αν θα ήταν πιο φρόνιμο να γυρίσετε σελίδα στη ζωή σας.

Για όλα αυτά θα ήταν πολύ χρήσιμο να έχετε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και να μιλήσετε με τους γονείς σας.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διπολική διαταραχή: Πόσο ωφέλιμη είναι η θεραπεία με το… ηλεκτροσόκ;

Πασίγνωστη τραγουδίστρια αποκάλυψε ότι είναι διπολική: Η συγκινητική ανάρτηση

Τα άτομα με διπολική διαταραχή μπορούν να κάνουν οικογένεια;

Διπολική διαταραχή: Πώς είναι να αγαπάς κάποιον με μανιοκατάθλιψη;

Πώς μεγάλωσα πλάι σε μία μητέρα με διπολική διαταραχή;

Σχετικά άρθρα