Σκέφτομαι τον θάνατο: Η… συνήθεια που σε κάνει να φοβάσαι ακόμα και τον ύπνο!

Τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζω πολλές σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό. Σχετίζονται με τον θάνατο. Ανέκαθεν είχα φοβία στην ιδέα του θανάτου είτε του δικού μου είτε των ανθρώπων που έχω στη ζωή μου.

Κυρίως τα βράδια οι σκέψεις αυτές δεν μπορούν να φύγουν εύκολα από το μυαλό μου με αποτέλεσμα να με επηρεάζει και σωματικά με δύσπνοιες. Αγχώνομαι ότι παθαίνω κάτι και έτσι γίνεται ένας φαύλος κύκλος.

Σκέφτομαι το χειρότερο σενάριο

Το τελευταίο διάστημα ακούω για θανάτους και για προβλήματα υγείας γνωστών. Αυτό είναι που με επηρεάζει πολύ διότι θεωρώ ότι έχει γίνει μια «συνήθεια» στο μυαλό μου, κάθε φορά που κάποιος δικός μου άνθρωπος αργεί να μου απαντήσει ή κάθε φορά που έχω κάποιον νευρόπονο.

Σκέφτομαι το χειρότερο σενάριο. Έχω φτάσει σε σημείο να μη θέλω να νυχτώνει για να μην σκέφτομαι πάλι τα ίδια. Φοβάμαι ακόμα και να κοιμηθώ άνετα καθώς σκέφτομαι πολλά ενδεχόμενα του τι μπορεί να συμβεί στον ύπνο μου και να πάθω κάτι.

Στο ερώτημα απαντά ο Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Αυγουστάτος

Ο φόβος του θανάτου είναι ένα πολύ συνηθισμένο γεγονός, αλλά οι περισσότεροι τον απωθούν από τη σκέψη τους και συνεχίζουν τη ζωή απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με την Melania Klein, το παιδί βιώνει θάνατο από τη γέννηση, όταν κόβεται ο ομφάλιος λώρος που τον κρατά ζωντανό μέσω του δεσμού με τη μήτρα της μητέρας. Στη συνέχεια, η απουσία του κύριου αντικειμένου αγάπης στην πρώιμη παιδική ηλικία θα είναι ένα άλλο βίωμα της αίσθησης του θανάτου.

Παθολογικός και ανεξέλεγκτος ο φόβος

Η φοβία του θανάτου στο μικρό παιδί μπορεί να εκδηλωθεί στη δυσκολία να αποκοιμηθεί χωρίς την παρουσία της μητέρας ή ενός αντικειμένου συναλλαγής, που μπορεί να το υποστηρίξει συναισθηματικά.

Μεγαλώνοντας ο φόβος μειώνεται αλλά σε περιόδους έντονης ψυχολογικής πίεσης ή μετά από απώλεια σημαντικών προσώπων αναφύεται και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει παθολογικός, δηλαδή ανεξέλεγκτος και παράλογος.

Ίσως συνοδεύεται από έντονες κρίσεις άγχους

Μπορεί να απευθύνεται στο ίδιο το άτομο ή σε αγαπημένους. Ίσως να συνοδεύεται από έντονες κρίσεις άγχους, οι οποίες επιδεινώνουν και διαιωνίζουν την κατάσταση. Συχνά συνυπάρχει υποχονδρία και κατάθλιψη.

Για όλους αυτούς τους λόγους σας συνιστώ να επισκεφθείτε άμεσα ένα ειδικό για να κάνει σωστή διάγνωση και να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή. Η ψυχοθεραπεία είναι επίσης, πολύ βοηθητική.

Ιωάννης Αυγουστάτος
Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής
210-6397044 – 6977074835
psycosynthesis.blogspot.gr
Facebook

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φόβος θανάτου: Δεν βγαίνω από το σπίτι – Έχω απελπιστεί

Η ψυχολογία μετά το χειρουργείο: Άγχος, φόβος θανάτου και η σημασία της υποστήριξης του ασθενούς

Ο φόβος του θανάτου με στοιχειώνει και δεν μ’ αφήνει να ζήσω…

Ο φόβος του θανάτου: Όταν οι αρνητικές σκέψεις κατακλύζουν την καθημερινότητά σου

Ο φόβος του θανάτου: Σημαίνει ότι η ζωή σου δεν είναι αυτή που θες;

Σχετικά άρθρα